Skocz do zawartości

Czy i dlaczego w ręcznej skrzyni nie należy wymieniać oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mechanik z serwisu o niby specjalizacji BMW powiedział mi że w skrzyni manualnej nie zaleca się wymieniać oleju, jedynie ewentualnie dolewać gdy cieknie. Dlaczego tak jest? Ja myślałem że zawsze to lepiej dla skrzyni nowy olej niż stary, niektórzy mówią że po wymianie biegi lepiej wchodzą, a tu mówią że broń Boże nie wymieniać :duh: Ktoś wie OCB?

Opublikowano

Eeee tam nie przejmuj sie takim gadaniem. W instrukcji jest napisane cos innego - ze olej sie wymienia co 80 tys km. Poza tym jak masz dolac oleju to skad masz wiedziec co było wlane - niby są nalepki informujące, ale jak skrzynia była zalana np ATF 10 lat temu to obecnie produkowane oleje są lepsze jakosciowo i nie wiem czy nie zaszkodziłbys dolewajac Dextrona III do zalanego I.

Ja wymieniłem - miałem mało oleju, więc wylałem stary i wlałem nowy swieżutki, skrzynia lżej pracuje.

Pozdr.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
ja wylalem stary i zalalem derxton II i jest ok:)
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
na moj łeb to czemu nie wymienic na nowy? do silnika tez trzeba by dolewac a nie wymieniac?bzdura...
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano

Mechanik jest faktycznie o niby specjalizacji BMW. W E30 normalnie się wymienia olej w skrzyni (i w manualnej i w automatycznej). W nowszych skrzyniach BMW twierdziło, że olej Longlife jest raz na całe życie auta, ale właśnie życie zweryfikowało to zalecenie. Także gdy skrzynia jest zalana olejem Longlife, należy olej wymieniać. Nawet serwisy BMW wymieniają ten olej, teoretycznie wbrew zaleceniom BMW.

Jan