Skocz do zawartości

[e34] wahacz, jaki oraz czy para

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak troche poszukalem po forum, ale konkretow nie znalazlem...

Dzis bylem na przegladzie ( u znajomego ).

Podbil, ale mowi ze wahacz jest lewy gorny do wymiany i zeby to zrobic dla wlasnego bezpieczenstwa...

Teraz pytanie, gdzies na miejscu kolo niego zaoferowali mi za 220 jeden... na firme nie spojrzalem... nie chce tez kupic byle czego, jakie firmy mozecie smialo polecic? I czy zmieniac tylko po jednej stronie czy obie (komplet?)

Logicznie myslac to bralbym na obie strony tak jak opony, klocki itp...

powiedzial mi ze mozna tylko z jednej strony, tylko nie wiem czy jest sens skoro na allegro komplet do calego przodu widzialem za 299, a tam 220 tylko lewa gora...

konkretniej... to co sie lepiej oplaca, w miare tanio (bo juz sie splukalem w tym miesiacu na inne 'dodatki') i solidnie...

Przy okazji... Jak to jest z kontrolka od hamulcow?

Dzis na kanale patrzylismy i jeszcze jest ok. Byly wlasciciel auta, jakies pol roku temu mowil ze od niedawna mu sie swieci, ale ze jeszcze mozna na tym troche pojezdzic, ost jak zmieniali mi spryskiwacze i zakladali sensory parkowania, to zauwazylem ze po odebraniu auta juz sie nic nie swieci.

Stad moje pytanie, czy moze sie to zapalic 'przypadkiem'

Nie chce z kolei jezdzic na blasze zeby nie wymieniac potem tarcz...

Jak mi ost znajomy doradzal ze sam tak ma i jeszcze jezdzi... teraz wymienia a ja mam z niego ubaw ;)

Wiec co z tego

http://allegro.pl/search.php?string=e34+wahacz

wybrac :)

ewentualnie oczywiscie moze byc z jakiegos sklepu netowego, zaznaczam ze uzywane odpadaja... jak juz to nowki

pozdro

Pozdrawiam
Opublikowano
220 zl za jeden wahacz ? to duzo....Jesi wymieniasz to odrazu dwa zeby symetrycznie bylo......MOzesz qpic super pakiet na allegro cale zawieszenie przednie bez amorow za 399 zl :).... :duh: :duh: :duh: Rzezba w twarogu:)...... Ale jesli chodzi o tamta cene to wydaje mi sie wysoka.....150-180zl zaw wahacz

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
nie wiem dokladnie jak w e34 ale w e39 to oryginalny wahacz kosztuje ok 300 pln Lemforder'a i mysle ze mozna spokojnie wymienic tylko jeden jesli pozostale sa ok ...
Opublikowano

Witam,

220 zł to cena górnego lemfordera bez tulei, można kupić parę zł taniej mając upusty, febi to cena około 160 zł. Odnośnie tanich wahaczy - jest mnóstwo wypowiedzi w tym temacie. Ja przeczytałem i kupiłem lemfordera, a wcale mi się nie przelewa. Czy wymieniać pojedynczo czy w komplecie? Ja wymieniłem prawy górny, a za chwilę posypała się reszta. Mój ojciec wymienił w swoim aucie jeden, zrobił 30 tys km od tego czasu i wszystko jest ok - decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wymieniaj jeden ten, który się zużył polecam Lemfordera, co do Febi ostatnio ich jakość nie jest najlepsza, co potwierdza wiele osób.

Co do czujnika może gdzieś była przerwa na kablach u mnie tak było, że kabel idący do czujnika był przerwany. Na przeglądzie znajomy mógł ci zobaczyć na klocki ile ich jeszcze zostało i było by wszystko jasne.

Opublikowano

Wiec to zależy co masz zużyte w tym wahaczu - czy tuleja czy sworzen bo jezeli tuleja to kupisz z lemfordera za 90 pln i ją wymienisz bez koniecznosci wymiany calego wahacza po drugie nie spotkalem sie jeszcze by wahacz lemfordera byl od razu juz z tuleją wiec sam wachacz kosztuje kolo 220 pln lemforedra + tuleja 90 pln ktorą nalezu wprasowac w sam wahacz po 3 jezlie mial bys wywalony swożen w wahaczu powinieniens slyszec ostre stuki w zawieszeniu (niestety gorny wahacz tak daje o sobie znac) wiec dowiedz sie dokaldnie co masz wywalone

p.s zamieniiki owszem wystepują już w kompelcie (czyli wahacz z tulejąjuz fabrycznie wprasowaną)

pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Lemforder z tuleją również występuje przynajmniej w katalogu. Na własne oczy też nigdy nie widziałem ani nie kupowałem bo kosztuje więcej jakbyś oddzielnie kupił.
Opublikowano

Ja w zeszym tygodniu wlozylem stalowe MEYLE do mojego E34 525 TDS. Cena 180 za gorny, 140 za dolny (ceny WFK Wejherowo).

Pozdrawiam

Opublikowano
o meyle słyszalem ostanio lipne opinie- jeden zanjomy zalozyl to w E36 i po tygodniu polecialy swożnie- pomimo ze niemiecka firma ponoc dają ciała ostatnio, kolega mechanik zrezygnowal tez z tej firmy i zaklada teknorot z zamiennikow i ponoc o niebo lepiej sie sprawdza
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dowiedzialem sie dokladnie i sworzen jest walniety, a nie maja tej 'maszynki' do wybijania, mowi ze lepiej kupic nowy w calosci...

Panowie, nadszedl czas podjecia decyzji, bo mi sie nalozylo z wymiana amortyzatorow niestety tez :/

do wyboru na allegro widze:

http://allegro.pl/item254783067_bmw_5_e34_88_95_nowy_wahacz_dolny_od_ss.html

http://allegro.pl/item255577587_bmw_5_e34_e28_7_e32_wahacz_dolny_lewy_nowy_.html

http://allegro.pl/item257264276_wahacz_przedni_dolny_bmw_5_e34_nowy.html

http://allegro.pl/item259081832_wahacz_przedni_dolny_bmw_5_e34_aluminiowy_nowy.html

samego lewego nie bede chyba bral, tylko komplet... chociaz sam juz nie wiem, bo ponoc nie ma potrzeby wymiany drugiego a jest dobry...

nie moge sie tylko zdecydowac z ktorej aukcji kupic, moze cos doradzicie ?:)

Niekoniecznie musze brac z allegro, a cena max to tak 100-150 za szt.

jak cos firmowego mozna w tych granicach wziac to byloby fajnie, ewentualnie poleccie jakies sklep netowy z 'firmowymi' czesciami.

Pozdrawiam
Opublikowano
Wymień tylko ten który jest zużyty, wahaczy z aukcji które podałeś nie zamontowałbym do swojego auta. Zamontujesz takie coś i może się okazać że wahacz z drugiej strony go przeżyje. No ale to tylko moje zdanie nie którzy sobie chwalą takie wynalazki.
Opublikowano

Hhm, wszystko mozliwe :)

na allegro nic markowego nie znalazlem...

i czy cos w granicach 150,- mozna znalezc w miare dobrego?

Pinczer, znasz jakis sklep netowy z szybka obsluga ? :)

na miejscu wszedzie musza sprowadzac... a na czwartek jestem juz umowiony na robote, wiec musze zamowic juz/najpozniej jutro

Pozdrawiam
Opublikowano
Bardzo mi przykro ja kupuje w hurtowniach motoryzacyjnych na znajomego. Nigdy z takich sklepów nie korzystałem bo wychodziło drożej niż w hurtowni. W sklepie za 150zł to nie kupisz nic markowego. Możesz po pytac o MOOG albo DELPHI nic tańszego w miare nie znajdziesz.
Opublikowano
Nawet gdzieś pisałem w poradach jak go wymienić samemu, Ja wymieniłem tylko jeden ten który nawalił i nie ma problemu śmignołem już 30 tys km od tamtego momentu i cisza spokój,,,,Ja wsadziłem Delphi coś ok 160zł plus 50 zł guma do niego, bo było oddzielnie,,,, Gumę łatwo wcisnąć, poszukaj, opisałem całą wymianę i co jest potrzebne ,, Pozdrawiam
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

Witam,

Czy mógłbyś mi zdradzić, czy miałeś może objawy w postaci bicia kierownicy przy prędkościach 80-100 km/h z racji tego, iż wahacz górny był do wymiany?

Po drugie, to czy na wahaczu były luzy, czy auto jak stało, to luzów na nim nie dało się wyczuć?

Piszę, bo walczę z biciem na kierownicy i po lekturze forum wychodzi, że to tuleje wahaczy górnych. Żeby było ciekawiej, to tuleje były wymieniane w sierpniu, (ale na jakieś wynalazki za 30 PLN/sztuka) i problem pozostał. Teraz mam wahacz dolny do wymiany, bo sworzeń ma już spory luz i się zastanawiam czy przy okazji nie wymienić też górnych na całe nowe.

Jednak jak wszedłem pod auto i poszarpałem samodzielnie wahacz górne, to nawet nie drgnęły.

Czy to możliwe, że jak auto stoi to wszystko wygląda ok., a w czasie jazdy okazuje się, że mimo, że na postoju jest ok, to wahacz nie spełnia swojej roli?

Pozdrawiam,

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
Czy mógłbyś mi zdradzić, czy miałeś może objawy w postaci bicia kierownicy przy prędkościach 80-100 km/h z racji tego, iż wahacz górny był do wymiany?

U mnie bicie to mysle sprawa opon niestety, moj wahacz mial luzy (wyczuwalne na kanale podczas szarpania), dlatego go wymienilem.

Mam nadal bicie opon i kierownicy podczas wiekszych predkosci, dopoki nie zmienie na zimowki, mam nadzieje ze to to, a jak nie to bede myslal potem ;)

Watpie, ze bicie kierownicy u Ciebie to wina wahacza, raczej cos innego.

Sproboj podjechac na wulkanizacje i wywazyc opony, mozliwe ze u Ciebie tez cos nie tak z nimi, ale jak gwaltownie nie hamowales i masz abs, to powinno byc ok, chociaz nic pewnego.

Czy to możliwe, że jak auto stoi to wszystko wygląda ok., a w czasie jazdy okazuje się, że mimo, że na postoju jest ok, to wahacz nie spełnia swojej roli?

Mysle ze wszystko mozliwe, zeby wyczuc luzy trzeba naprawde duzej sily, i nie zawsze moze sie to sprawdzic, bo podczas jazdy jest o wiele wieksza sila i wtedy moze sie dopiero uwydatniac wada...

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam,

Koła mam wyważone i sprawdzone ponownie.

Nowe łączniki stabilizatora i końcówki drążków.

Opony zamieniłem z tyłu na przód, (ale mam różne zestawy na ośkach)

Jak biło tak i bije nadal pomiędzy 80-100 Jak przyspieszam delikatnie to lekko, jak przyspieszam mocniej to konkretnie. Jak hamuje, to w tym przedziale prędkości drgania dość mocne. Hamulce raczej wykluczam, bo przy wszystkich innych prędkościach hamowanie i jazda nie wprawia kierownicy i auta w drgania.

Pozostają mi:

Drążek środkowy

Wahacze górne

Pierścienie centrujące do felg, (chociaż po odkręceniu śrub nie luzu felgi na piaście praktycznie nie ma, ale może to „praktycznie” daje mi się we znaki)

Co ciekawe, po wizycie u wulkanizatora i wyważaniu kół drgań nie ma, pojawiają się po przejechaniu około 10-20 km.

Czy ktoś się spotkał z takim cudem ??

Dzięki i Pozdrawiam,

/Andrzej

Opublikowano
Co ciekawe, po wizycie u wulkanizatora i wyważaniu kół drgań nie ma, pojawiają się po przejechaniu około 10-20 km.

To ewidentnie wg mnie kola.

Mowisz ze zamieniles tyl na przod, jaki masz rozmiar opon?

Trzesie tylko kierownica, czy czujesz ze opony i drga calym autem?

Ale jednak przy hamowaniu drgania dalej wystepuja?

Moze to byc tez drazek, tak jak mowisz, ale nie zabieralbym sie za niego, dopoki sie nie upewnisz do konca czy to nie kola, bo po co zbedny wydatek.

Jezdzisz jeszcze na letnich czy juz zimowych?

Pierscienie natomiast mozesz kupic, bo koszt nie jest wielki, a moze sie okazac ze akurat to. Nie za szkodzi, a moze pomoc. Jak u mnie po zmianie opon bedzie tak dalej (odpukac) to tez zaczne od tego.

Daj znac o rezultatach jak bedziesz robil :)

Pozdrawiam
Opublikowano

Cześć,

Jeżdżę Ciągle jeszcze na letnich, a trzęsie całym autem, ale najbardziej czuć to na kierownicy.

Opony mam zdekompletowane, bo ostatnio uszkodziłem przednie i wrzuciłem opony które miałem z tyłu na przód (215/55R16), na tył natomiast założyłem 225/50R16.

Wiem, że to dziwna kombinacja, ale powstała w awaryjnej sytuacji i teraz na zimówki wstawiam 205/60R16 wszystkie jednakowe.

Drążek środkowy obstawiam w ostatniej kolejności, no chyba, że samą tulejkę nr.15, bo czytałem na forum, że jak jest wyrobiona to na kierownicę lecą drgania:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HJ61&mospid=47393&btnr=32_0334&hg=32&fg=25

Przy okazji zmiany na zimówki dokładnie postaram się pomierzyć średnice w feldze i na piaście, a przy okazji może uda się sprawdzić, czy piasta nie ma luzu.

Czy ew. luz na niej może też przyczyniać się do drgania auta??

Aha, jak hamuje to drgania pojawiają się przy prędkości 80-100, ale tylko przy lekkim wciśnięciu hamulca. Jak depnę mocno, to jest prawie ok. :).

Pozdrawiam,

/Andrzej