Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chciałem zdjać przednie koła,jednak tak sie zapiekły śruby że mi już17-tki objechały ,może ma ktoś jakiś sposób skuteczny,moze nabić 16-tke ,albo czymś psikać np:wd 40 też nie pomaga

pozdrawiam

Opublikowano

witam.

zastanawiam sie jak ty to zrobiłes ze ci sie łby objechały...czym ty odkręcałes?? czy śruby masz z ołowiu..chyba niedopasowałes klucza cos mi sie wydaje bo nasady raczej sienie obmykają..chyba że są za duże :roll2:

Teraz to wez sobie młoteczek, jakis pręcik bądź punktaczek a najlepiej cos z twardej hartowanej stali, przyłóz do sruby, puk puk puk trochę albo trochę wiecej, tylko nie na chcma..to mają byc w miare delikatne stukniecia i tak sobie popukaj w śrubki, a potem nabijaj klucz i jazda...jak to nie pojdzie...to wiertareczka i jazda..ale próbuj tak.

powodzenia

Opublikowano
nie to nie tak ,mam jakieś oryginalne sruby i są w srodku puste,takie jakby imbus wchodził ,a ścianki są słabe na pożądny klucz 17-tke
Opublikowano
Saku ja myśle że senior marjiok jest na tyle rozsądny że nie będzie rozwiercał śrub :mad2: bo chyba tak pomyślałeś, chodziło mi o rozwiercenie łbów śruby (w przypadk alu felg, gdzie nie ma śrub na wierzchu tylko są schowane0, na stalówkach jest milion metod odkręcenia bez dospawywania, a wyobrażasz sobie dospawanie czegokolwiek na alu??powodzenia w taki wypadku
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Saku ja myśle że senior marjiok jest na tyle rozsądny że nie będzie rozwiercał śrub :mad2: bo chyba tak pomyślałeś, chodziło mi o rozwiercenie łbów śruby (w przypadk alu felg, gdzie nie ma śrub na wierzchu tylko są schowane0, na stalówkach jest milion metod odkręcenia bez dospawywania, a wyobrażasz sobie dospawanie czegokolwiek na alu??powodzenia w taki wypadku

hehe, no na wlasne oczy widzialem jak mi dospawywali do sruby klucz zeby zdjac alu te co widzisz na dole pod moim postem ;)

Opublikowano
no to współczucia dla alu....co oni ci tam dospawali??ja u siebie po prostu mam w alu tunel nie doś że głęboki to w dodatku jak założe klucz....nawet zapałki nie włożysz miedzy klucz a alu..średnica tego tunelu jest za mała...ciężko mi to sobie wyobrazić..chyba że pręcik 6 mm dospawany spawarką elektryczną.. :twisted2: może nie masz śrub w tunelu....
Opublikowano

jeżeli możesz jeszcze nałożyć na śruby klucz to spróbuj kluczem pneumatycznym (takim jak mają w stacjach obsługi). To są klucze udarowe i delikatne drgania jakie wytwarzają pomagają odkręcić śrubę.

Może pomogą (wiem z własnego doświadczenia że to co zwykłym kluczem odkręcić się nie dało udarowym poszło).

gorzej jak nie podejdzie już kluczem,

Opublikowano

No to słaba opcja z tymi śrubami.

Znajomy kiedyś miał podobną przygodę i u niego dospawali klucz do śruby i jakimś cudem dało rado odkręcić felge - tylko jedna się zapiekła.

Miejsca na szczęście było sporo.

Ja zwykle na wiosnę przesmarowuje piasty i śruby smarem grafitowym - zapobiega to zapiekaniu się śrub i felg - spokój gwarantowany.

Polecam tą technikę.

Opublikowano
miałem to samo swojego czasu.... kluczem objechałem śrube tak że nie można było jej ugryźć wogóle... nawet udarówka nie pomagała... podjedź do jakiegoś wulkanizatora lub mechanika który ma klucz taki jakby stożkowy... mi nabił młotem taki klucz i sporą przedłużke do tego i działa

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!