Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

1. czy 328i wszystkie są na vanosie?

2. jakie są różnice między 328 w coupe a 328 w sedanie- jeśli chodzi o silnik ale także - czy np. dyfer jest ten sam czy inny??

moze jeszcze jakies inne istotne różnice?

3. jakie jest oznaczenie silnika 328 a jakie 325?

dziękuję z góry za odpowiedzi.

Opublikowano

nie zapomnijcie o 323 do którego wkładali 2,5l oznaczenie sillnika to m52 ( mam taki w compakcie i spisuje się rewelacyjnie)

( może troche odbiegłem od tematu :} pozdro!!!

Opublikowano

Dzieki,

poczytalem troche o tych silnikach i mocno zasmucil mnie fakt,ze M52b28 jest robiony na tym Nikasil'u (to pokrycie niklowe) -złe przy używaniu paliwa z dużą ilością siarki.

Mam na oku 328 z 1997 roku i (jako, że jestem laikiem w sprawach BMW):

-jak rozpoznać czy to "pełny" komputer czy prostsza jego wersja?

-gdzie nabite są numery silnika?

-może ktoś wypowie się o kłopotach z silnikami z tym nikasilem?

No i ponawiam pytanie o inne różnice, niż tylko silnikowe, między wersją sedan a coupe.

Opublikowano

Była jakiś czas temu dyskusja na temat tego Nikasilu - wynik był taki, że nie jest to problem - zwłaszcza, że w Niemczech jest paliwo dobrej jakości (a większość jednak sprowadza) - u nas też paliwo się poprawiło.

Komputerów są 4 rodzaje - pełny ma 18 guzików, check z temperaturą ma 11, sam check 8, a sama temperatura 7.

Numer nadwozia jest pod prawym podszybiem, jest też tabliczka tabliczka na kielichu, koło akumulatora - ale konkretnie gdzie jest numer silnika to nie wiem.

Opublikowano

Witam

Na większość pytań już masz odpowiedź.

Sedan od coupe jeśli chodzi o wydechy , silnik itd nie różnią się niczym. Amory przód i tył też te same.

Kompem się nie przejmuj bo i tak większość ma powypalane piksele i g... widać a poza tym to bajer i nic więcej. można go całkowicie odpiąć i też jest ok.

Moja rada.

Kup 328 i ciesz się radością jazdy bo jest zaj...ta !

Jak nie musisz to nie zakładaj gazu. W mieście wciąga do 14l poza mieści się w 8 bez oszczędzania. Silnik jest rewelacyjny, najbardziej mi się podoba w tym aucie. trochę martwi mnie brak dostępności wydechów na rynku ale jest to na tyle prosty układ że każdy da radę dorobić, Autko jest bardzo trwałe i odpukać bezawaryjne. Bez wątpienia najlepszy silnik w tym aucie.

Pozdrowienia i super doznań z jazdy.

P.S.

Kupiłem to auto mojej żonie /tzn sobie ale dla niej/ bo sam niestety muszę jeździć fordem galaxy. Przez pierwsze dwa tygodnie nie odzywała się do mnie i opłakiwała swoją corsę a ja przynajmniej mogłem sobie pojeździć . Teraz nie ma dla niej lepszego auta. Twierdzi że ono samo jeździ. Teraz ja muszę chodzić w łaskę żeby się przejechać. Zapierdziela nią tak że ja galaxy nie mam szans.

Opublikowano

Co do vanosa to chyba w e36 2,8 silnik m52b28s1 nie było vanosów

vanos to m52b28s2 i w 2,8 były chyba w e46.

Sam jestem ciekawy i jeśli któryś z kolegów jest mądrzejszy to niech nam wyjaśni. Będziemy wdzięczni.

pozdrowienia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam jestem ciekawy i jeśli któryś z kolegów jest mądrzejszy to niech nam wyjaśni. Będziemy wdzięczni.

pozdrowienia

s1 to vanos 1 generacji - zmienny czas otwarcia zaworow dolotowych, s2 to vanos 2 generacji - zmienny czas otwracia zaworow dolotowych i wydechowych (montowany od 1999). Vanos byl seryjnie wkladany do kazdej 6-cylindrowki wyprodukowanej po 92 roku.

Opublikowano

pozdrowienia

:duh: :nienie: :mad2:

nie załamuj mnie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Przedwczoraj nabyłem (z Niemiec)'95 BMW 328 sedan, manual. Cena wysoka, lecz rekompensuje to stanem i niskim przebiegiem (który znajduje potwierdzenie w książeczce serwisowej i ogólnym stanie samochodu). Wszystko w orginale, łącznie z felgami. Klima 2 strefowa,ASC,szyber,czujniki parkowania, fotele kubełkowe, komp 11przycisków (temp+check).W tym momencie czeka mnie latanie po urzędach :( . I znowu trochę pytań do miłych ekspertów ;) :

1.Jak działa ASC? (przyhamowując koło (koła?) czy odcinając wtrysk?

2.Czy auto jest wyposażone w interfejs umożliwiający podpięcie się z laptopem....czy czeka mnie tylko serwis bmw?

3.Jak jest zbudowany wydech? jest problem - gdyż spaliny lecą tylko przez jedną z rur wydechowych(!!!) - problemu szukać w ostatniej tłumiku czy (o zgrozo!!!) bliżej silnika auta?

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Witam i gratuluje BMki :)

Jesli chodzi o ASC - W razie różnicami miedzy kolami system redukuje siłe napedowa. Dodatkowo kolo napędowe zagrożone poślizgiem jest samoczynnie hamowane bez udziału kierowcy - cytat z instrukcji obsługi.

a tutaj cos o podlaczaniu kompa http://www.autosoft.pl/product_info.php?cPath=24&products_id=60

Pozdrawiam

Opublikowano
1.Jak działa ASC? (przyhamowując koło (koła?) czy odcinając wtrysk?

Manipuluje przepustnicą (przyjrzyj się tam dokładnie, chyba są dwie czy jakoś tak). Dodatkowo opóźnianie zapłonu i hamulce na tylnej osi.

2.Czy auto jest wyposażone w interfejs umożliwiający podpięcie się z laptopem....czy czeka mnie tylko serwis bmw?

Powinien być interfejs OBD, gniazdo gdzieś nad pedałami.

3.Jak jest zbudowany wydech? jest problem - gdyż spaliny lecą tylko przez jedną z rur wydechowych(!!!) - problemu szukać w ostatniej tłumiku czy (o zgrozo!!!) bliżej silnika auta?

http://img229.imageshack.us/img229/8091/picture5dx1.png

Sterowane w zależności od obrotów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Auto już zarejestrowane i od 2 dni jeżdże nim.

...

ekonomizer gdy stoi się , a silnik pracuje na jałowych obrotach "ucieka" prawie od razu ponad 30L i znika z pola widzenia. podczas jazdy "wraca" i wskazuje właściwie - czy to normalne zachowanie?

ASC - czytałem topic'i o tym, ale nie wyczytałem - czym się różni wyłączenie ASC krótkim przyciśnięciem przycisku od wyłączenia go poprzez dłuższe przyciśnięcie?

Jak jest z tymi nawiewami?są dwa pokrętła (klima 2strefowa) i jedno zaraz pod wywietrznikiem (większe). Gdy klima nie działa to czy te mniejsze pokrętła sterują temperaturą? a jeśli tak - to od czego jest to pokrętło nad nimi- to większe?

Pytania może laickie, ale....

PS. autem jeździ się wspaniale! :modlitwa:

Opublikowano
...3.Jak jest zbudowany wydech? jest problem - gdyż spaliny lecą tylko przez jedną z rur wydechowych(!!!) - problemu szukać w ostatniej tłumiku czy (o zgrozo!!!) bliżej silnika auta?

Pozdrawiam serdecznie.

Przyjrzyj się dokładnie wydechowi bo 328i ma bardzo specyficzny. W rurce od wewnętrznej strony autka jest klapka i jeśli silnik pracuje na wolnych obrotach to jest ona zamknięta. Gratuluje zakupu 328i daje ogromną frajdę z jazdy:)

Opublikowano

Baaardzo fajny wózek i super silnik! 328 (kombi) jeżdżę od 2004-go. Silnik to jego największa zaleta. Minusem jest jego ciężar, który odczuwa zawieszenie, a zwłaszcza tuleje wahaczy, ale... Coś za coś. W sumie jednak zdecydowanie warto!

Szerokiej drogi! I niech Moc będzie z Tobą! :D