Skocz do zawartości

stuki co 5 sekund, w nagrzewnicy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , tak jak w temacie , może to błahostka ale dość wnerwiająca :? Przy odpalonym silniku slychac dziwne stukanie w dokładnie pięcio sekundowych odstepach, takie pojedyncze stukniecie wydobywajace sie gdzies jakby z deski rozdzielczej. Nie mam pojęcia co to może być, moze to z silnika tylko mam takie wrazenie ze z deski, a może z nagrzewnicy??? Czy w waszych beemkach też tak stuka?
Opublikowano
A więc tak, przekręciłem zapłon. Cisza. Odpaliłem silnik, cisza. Po ok 2 minutach pracy silnika zaczeło stukać z okolicy nagrzewnicy, co 5 sekund. Zgasiłem silnik, włączyłem zapłon, stukało jeszcze przez jakąs minute i przestało. Coś mi sie wydaje ze to stuka dopiero jak sie silnik nagrzeje.
Opublikowano
No dobrze - sprawdź, czy poprawnie działają ci pokrętła - czyli kierunek nawiewu i temperatura - w szczególności sprawdź, czy włączenie ciepłego nawiewu nie powoduje ustania stuków.
Opublikowano
Koledzy ja to samo zauważyłem u siebie jakis czas temu! dzieje sie to tylko jak włanczam ogrzewanie, przy zimnym nawiewie ustaje! Mam klime! Przegladałem troche forum i wyczytałem ze to wina elektrozaworów od ogrzewania! Znajdują się one z tyłu silnika na wysokosci kolektorów dolotowych! Podobno wystrczy je tylko wykrecic i przeczyscic! Ile w tym prawdy to niewiem bo niemam czasu sie za to zabrac....Moze któremu z Was sie uda! :)
Opublikowano
Nawet nie wiedziałem że to jakaś awaria ten dźwięk przypomina cmokniecie i nie zawsze występuje. Muszę dokładnie obadać jakie okoliczności mu sprzyjają. Najlepsze że wszystko działa bez zarzutu.
BMW forever!!!
  • 4 lata później...
Opublikowano
Witam, odgrzewam temat, mam takie stuki, czasem stuk, a czasem szybkie stuk,puk, właśnie przy włączonym nawiewie. Po wyłączeniu nawiewu, po ok. 2 min przestało. Czy któremuś z Was udało się to zdiagnozować i naprawić?
Opublikowano
to i ja się dołączę, ten sam objaw 1.8 sedan 1991r bez klimy??? co jakiś czas spod deski rozdzielczej słychać "puk"
Opublikowano
Ja wiem co powoduje ten dźwięk. Stukanie pochodzi z elektrozaworu nagrzewnicy, stąd związek z włączonym ogrzewaniem. Są opinie że stuki oznaczają już lekkie jego zużycie.
BMW forever!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jest to elektrozawór nagrzewnicy. Wyrobił się po prostu i obraca dookoła. Nie ma się czym przejmować, powiem Ci, że u mnie również tak stuka. Już się przyzwyczaiłem, wcześniej myślałem, że to coś w kolektorze. Bez obaw.