Skocz do zawartości

525 TDS 94r. .................. 5 tys. OBROTÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest odcięcie, dziś pociągnąłem na dwójce i przy 5000 przestał przyspieszać.
E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
wg dokumentacji maksymalne obroty 525tds to 5300obr/min.
Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano
odcięcie jest w benzynie w dieslu jest limiter :8)

Inną sprawą jest że nie wiem po co kręcić na biegu TD/TDS do 5tyś :duh: przecież już dawno wtedy samochód przestał przyspieszać,jedynie spalanie idzie do góry i silnik dostaje po dupie :wink:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

Dobre pytanie.

Ja to robię raz na jakiś czas, na przykład po grzebaniu przy silniku (akurat kilka dni temu zmieniałem uszczelki pod kolektorem dolotowym, przy okazji czyściłem EGR) - żeby zobaczyć czy się bez problemu wkręci, czy za bardzo nie dymi, tak w ramach kontroli stanu silnika i jakości wykonanej pracy.

Na co dzień tak nie jeżdżę, bo jak słusznie zauważasz nie ma po co, ten silnik idealnie pracuje i daje największą frajdę z jazdy w zakresie 2-3 (no może 3,5) tyś obrotów. Ale do 5 tyś przyspiesza, przy 5 tyś wyraźnie czuć jak przestaje.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

właśnie "PiotrJakub" też wymieniłem uszczelki pod kolektorem i przeca nie piszę aby kręcić cały czas silnik do 5 tys obrotów "Gierap" bo to męczenie sinika tylko od czasu dać mu mocnego kopniaka i sprawdzić a na codzień to jest DELEKTOWANIEM SIĘ PRACĄ SILNIKA od 3 do 4 tys mam już przejechane 270 tys. i mówie wam że żadnego dymku z tyłu nie mam

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
miałem chyba około 60km/h

chyba żartujesz.

powinno być koło 100 !!!

standardowo zmieniam bieg z 2->3 właśnie przy 60, wtedy mam może z 2,5 tyś obrotów.

Silnik tds

[OO=( )( )=OO]

Bardzo Miły Właściciel :]

Opublikowano

standardowo zmieniam bieg z 2->3 właśnie przy 60, wtedy mam może z 2,5 tyś obrotów.

Czyli chcesz powiedzieć, że jak jedziesz np 50km/h po miescie to jedziesz na dwójce???

Będziesz Miał Wydatki
Opublikowano

TAK :shock: :lol: :mrgreen: zgadza się pociągnołem na dwójce aż do 100km\h i było 5 tys obrotów a teraz spokój i delektowaniem się spokojna pracą silnika :dance:

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Czyli chcesz powiedzieć, że jak jedziesz np 50km/h po miescie to jedziesz na dwójce???

:), no nie, po mieście śmigam najczęściej na 3, choć zdarza się i 4

Jak dla mnie przediał 50-70 km to idelny dla 3.

jak mam zamiar wrzucić wyższy bieg to raczej do 80, choć zdarza się i 100 i więcej :)

[OO=( )( )=OO]

Bardzo Miły Właściciel :]