Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ktoś mógłby mniejwięcej powiedzieć jak duża różnica jest w ilości spalania litrów wachy ,przy takiej samej jeżdzie w 3litrowym slniku disla a benzyny.wiem że w benzynce jest więcej koniuszy,ale ile to może być,2-3litry czy więcej.death666
Opublikowano
czy ktoś mógłby mniejwięcej powiedzieć jak duża różnica jest w ilości spalania litrów wachy ,przy takiej samej jeżdzie w 3litrowym slniku disla a benzyny.wiem że w benzynce jest więcej koniuszy,ale ile to może być,2-3litry czy więcej.death666

Powie Ci że generalnie diesel pali mniej w trasie w mieście te różnice się zacierają, ale jak piszesz 2litry to jest +- ta różnica

Opublikowano

koniuszy może i ciut mniej jest, ale za to niutono-metruszy to juz jest duużo więcej w x30d

Opublikowano

moj 530d pali 6,6litra a jak jade trasa i mocniej naciskam pedał gazu pali koło 7 - 7,5 litra jak jade kolo 200 km/h pali troche ponad 8 litrow

ja jestem super zadowolony no i te niutony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano
moj 530d pali 6,6litra a jak jade trasa i mocniej naciskam pedał gazu pali koło 7 - 7,5 litra jak jade kolo 200 km/h pali troche ponad 8 litrow

To sa wartości zdecydowanie poza zasięgiem 530i. Przy mocnej jezdzie (ok. 200 km/h) na trasie łyknie 13-14.

Poza tym czy różnica wynosi 2-3 litry? Przy normalnej (dosyć szybkiej) jezdzie po Warszawie pali mi ok. 18. Nie wiem ile pali 530d w mieście ale strzelalbym ze pewnie z 11.

Reasumujac: moim zdaniem różnice w spalaniu są ciut większe no i do tego jeszcze wyższy koszt samego paliwa :mrgreen:

Opublikowano
moj 530d pali 6,6litra

Przy bardzo spokojnej jeździe moje 530i pali 8-8,5.

jak jade kolo 200 km/h pali troche ponad 8 litrow

W to mi trochę trudno uwierzyć, ponieważ opory powietrza przy tej prędkości są już ogromne, ale nie mam żadnych osobistych doświadczeń z tym silnikiem, więc OK. Mój przy takiej jeździe spali z 15.

Opublikowano

Co do trasy się zgadzam, ale przy 200 ekonomizer pokazuje u mnie ok 12

Opublikowano

To sa wartości zdecydowanie poza zasięgiem 530i. Przy mocnej jezdzie (ok. 200 km/h) na trasie łyknie 13-14.

Poza tym czy różnica wynosi 2-3 litry? Przy normalnej (dosyć szybkiej) jezdzie po Warszawie pali mi ok. 18. Nie wiem ile pali 530d w mieście ale strzelalbym ze pewnie z 11.

Reasumujac: moim zdaniem różnice w spalaniu są ciut większe no i do tego jeszcze wyższy koszt samego paliwa :mrgreen:

Trochę sporo Ci pali mi w 528ia po mieście 12litrów /500mk robię/ w trasie 8 litrów / 800 km robię/, w 7 /3.0/ po mieście 14 l wtrasie około 10litrów, pamiętam jak 328 paliło podobnie, może z litr mniej od 5, tylko 328 duuuzo trudniej było nie cisnać :lol:

ps. koszt paliwa wyzszy, ale serwis w dieslu rekompensuje ta różnice i jeszcze na frytki zostanie :lol:

Opublikowano
Trochę sporo Ci pali mi w 528ia po mieście 12litrów

A mi 528iA paliło 16 po mieście :D

Ale jeżdżę mało ekonomicznie więc uważam że takie spalanie jest adekwatne do mojego stylu jazdy :8)

Szczerze jak cisnę e39 to też 15 litrów potrafi spalić, ale przy normalnej jeździe do /140km/h / po mieście to naprawdę 12l

Opublikowano

Moja srednia po 18tys km to 7.3 litra.Najniższa srednia w trasie to 5.8L.

Najwyższa w miescie przy sredniej predkosci 20 km/h to 9.9L.

Już przy 150/160 ekonomizer pokazuje 8L,a przy 200 min 12L.

Pozdrawiam!

BMW=Boss-Money-Women
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg katalogu różnica w spalaniu w cyklu mieszanym między 530i-530d to jakieś 2,5L-3L /100km. W mieście ta różnica jest większa - nawet 4L w przypadku porównania automatów, najmniejsza na trasie około 2L.

Mnie e39 530i pali kiedy jeżdżę dynamicznie , tylko po Łodzi , non stop włączoną klimą 15L. Na trasie można spokojnie zejść do 10. Średnia z kompa na odcinku kilku tysięcy kilometrów to około 11,5 L.

Opublikowano
530d touring - wracając z nad morza na śląsk z dwoma nieco słabszymi brykami jazda +- 120km/h komp pod domem pokazywał 7.1 w mieście 9 + hak. Wielkość haka proporcjonalna do ciężkości nogi ;)
Opublikowano

ja jezdze raczej spokojnie

w maju tego roku z Helu wróciłem na Śląsk na 37 litrach :) rezerwa zapaliła mi się dopiero w siewierzu :) jechalem okolo 120km/h czasami 140 - 160 km/h jak wyprzedzałem.