Skocz do zawartości

[E39] Dwa pojemniki na płyn spryskiwacza - po co?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam BMW E39 528i touring automat. Są tam dwa pojemniki na płyn spryskiwacza - jeden ma 6,5 litra pojemności, drugi 1 litr. Czy ktoś wie, poc co i jak to działa? Słyszałem, że podobno do dużego należy wlać płyn letni, a do małego koncentrat, i że sam miesza, kiedy jest potrzeba, czyli mróz. Jak to jest w rzeczywistości?

Opublikowano
Witam

Słyszałem, że podobno do dużego należy wlać płyn letni, a do małego koncentrat, i że sam miesza, kiedy jest potrzeba, czyli mróz. Jak to jest w rzeczywistości?

Właśnie tak jak napisałeś :)

pozdrawiam

Opublikowano
Do mniejszego zbiorniczka wlewasz koncentrat dlatego, że jest to zbiornik do spryskiwania intensywnego. No chyba, że ktoś woli zdrapywać zaschnięte owady z reflektorów.pozdrawiam
Opublikowano
Raczej nic sie tam nie miesza :D Z duzego zbiornika pobierany jest płyn do spryskiwnia zwykłego a z litrowego zbiornika pobierany jest płyn do zmywanie intensywnego.Mozna podobno kupic specjalny koncentrat do spryskiwacza intensywnego w ASO niestety nie mam pojecia ile on kosztuje...
Opublikowano
Raczej nic sie tam nie miesza :D Z duzego zbiornika pobierany jest płyn do spryskiwnia zwykłego a z litrowego zbiornika pobierany jest płyn do zmywanie intensywnego.Mozna podobno kupic specjalny koncentrat do spryskiwacza intensywnego w ASO niestety nie mam pojecia ile on kosztuje...

Mi kolega załatwiał z BMW z magazynu (na papier normalnie) taką małą buteleczkę koncentratu BMW za 3,60. Rozcieńcza się to bodajże w 7l wody więc taniej wychodzi niż 5l płyn z tesco :mrgreen:

Opublikowano

OK. Czyli do dużego wlewał płyn letni, a zimą zimowy. Do małego koncentrat dla reflektorów. Dzięki.

I jeszcze. Spryskiwacze uruchamiam dźwignią wycieraczek. I są dwie możliwości: 1) poprzez pociągnięcie do siebie 2) poprzez naciśnięcie przcisku na tej dźwigni. Jak to działa?

Opublikowano
OK. Czyli do dużego wlewał płyn letni, a zimą zimowy. Do małego koncentrat dla reflektorów. Dzięki.

I jeszcze. Spryskiwacze uruchamiam dźwignią wycieraczek. I są dwie możliwości: 1) poprzez pociągnięcie do siebie 2) poprzez naciśnięcie przcisku na tej dźwigni. Jak to działa?

jak pociągniesz do siebie to umyje szybe i za 3-4 razem reflektory jak naciśniesz przycisk na manetce to jest to intensywne mycie szyby i reflektorów, napewno zauważysz różnicę

pozdrawiam

Opublikowano
do dużego pojemnika wlewasz zwykły plyn a do malego koncentrat, i nic sie tam nie miesza poprostu w przelaczniku wycieraczek jest taki klawisz super wasch i po jego nacisnieciu szyby i reflektory zostaja spryskane koncentratem i plynem - daje to nam duzo lepsze wyczyszczenie szyby....