Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich forumowiczow i milosnikow marki. wlasnie nadszedl czas wymiany oleju w moim autku i w zwiazku z tym pam pytanko jaki olej zalac do mojego 528 jezeli moj przebieg wynosi 210000. jakie oleje polecacie?

drogie pytanko dotyczy filtra. czy oplaca sie dozucic pare groszy i kupic stozek KiN? czy odczowalna jest jakas roznica. dziekuje i czekam na odpowiedzi

Opublikowano
Bmw zaleca stosowanie Castrola,co do filtrów uwazaj bo czasem okazuje sie ze zamiennik jest drozszy od ogyginału z ASO np. filtr oleju mana kosztuje 41zł a orginał w ASO 32zł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Castrol zaleca chyba od 2003 wcześniej zalecał i stosował na pierwszy montaż mobile1

ja mam samochod 2001 r. i na korku jest Castrol - BTW wg. mnie fakt ten powierdza tylko, ze Castrol zaplacil BMW duzo za swoje logo na korku, a nie to, ze Castrol jest jakos lepszy od innych dobrych olejow :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Castrol zaleca chyba od 2003 wcześniej zalecał i stosował na pierwszy montaż mobile1

ja mam samochod 2001 r. i na korku jest Castrol - BTW

Jak ten czas leci to było chyba w takim razie w tamtym wieku :) , a ja na e 39 z 99 nie mam jeszcze castrola, ale fakt w tych nowszych jest na korku, a czy to o niczym ni świadczy, no nie znam się aż tak, ale wydaje mi sie że w przypadku tej nowej 3,0 (265km), to może mieć znaczenie bo walcze od nowości z silnikiem /będzie chyda reklamacja bo strasznie dużo oleju bierze/

Opublikowano
BTW wg. mnie fakt ten powierdza tylko, ze Castrol zaplacil BMW duzo za swoje logo na korku, a nie to, ze Castrol jest jakos lepszy od innych dobrych olejow :)

Dokładnie. To nie kwestia wyłącznej kompatybilności a jedynie dogadania się pomiędzy producentami.

Opublikowano
BTW wg. mnie fakt ten powierdza tylko, ze Castrol zaplacil BMW duzo za swoje logo na korku, a nie to, ze Castrol jest jakos lepszy od innych dobrych olejow :)

Dokładnie. To nie kwestia wyłącznej kompatybilności a jedynie dogadania się pomiędzy producentami.

Może i tak, ale nie sprowadzał bym tematu że chodzi tylko o pieniądze, to jednak BMW Panowie nie zapominajcie że ta różnica z czegoś się bierze

Opublikowano
nie zapominajcie że ta różnica z czegoś się bierze

O jakiej różnicy mowa, bo już się pogubiłem?

Nikt z nas nie pisze, że Castrol jest 'be', tylko że akurat z tą firmą BMW zawarło długoterminową umowę, tak samo jak z wieloma innymi dostawcami części i podzespołów. Jest wiele innych firm, które produkują równie dobre oleje nadające się do tych silników, ale po prostu nie byłoby sensu gdyby BMW podpisywało umowy z nimi wszystkimi naraz. Z drugiej strony BMW publikuje listy olejów spełniających wymagane przez nich normy i na tych listach figurują nie tylko oleje Castrol'a.

Pozdr.

Opublikowano
nie zapominajcie że ta różnica z czegoś się bierze

O jakiej różnicy mowa, bo już się pogubiłem?

Pozdr.

Tak, no właśnie mi chodzi o to że produkt musi spełnić określone kryteria jakości żeby był zalewny na pierwszy montaż, są może 3 firmy, które mają produkty podobnej jakości i castrol napewno się łapie zresztą powiem Ci że w 67 leje cstrola a w 39 mobila bo taki zaleca producent i dla mnie temat jasny

pozdrawiam