Skocz do zawartości

Kopcenie z tumika pytanie!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie.

Zapalam auto (nie ważne czy silnik zimny czy ciepły) daję gwałtownie gazu i zdejmuję nogę z gazu(tzw. przygazówka) i mi z tłumika zakopci czarnym dymem. co to może być przebieg 115000km. Czy chodzi tu o ustawienie wtrysków czy coś więcej proszę o odpowiedz!! Chodzi o e46 po liftingu 320d.

Opublikowano
Jakie ustawienie wtrysków, to nie MB beczka z 85r, w którym się wtryski reguluje, a może przebieg ma z przodu cyferkę 3 lub 4 a nie 1.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Też posiadam 150 PS 320d i też mi kopci jak dołoży sie mu więcej gazu ale podczas jazdy, nie na postoju. Tydzien temu włożyłem do auta nową turbinę, ale kopcenie nadal występuje. Myslałem podobnie jak Ty o wtryskiwaczach ale nie wiem czy to jest sens szukac dziury w całym?
Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano

Masz od nowości i nie zauważyłeś, że to diesel?

Ciesz się, że na czarno, a nie na niebiesko.

Opublikowano
Tydzien temu włożyłem do auta nową turbinę,(...)

Ze sie tak, na marginesie, spytam - ile Cie ta "przyjemnosc" kosztowala i gdzie kupiles tak tanio ? :D

Turbinę kuipiłem w pewnej firmie z Jaworzna - z tego co wiem udzielają się w sporcie na 1/4 mili i doświadczenie w turbinach mają. Zapłaciłem za nową 3,6tyś, znalazłem za 2,9tyś w InterCars ale to przez znajomego i bez faktury na ktorej mi zależało. Chciałem regenerować - w miejscu gdzie wożą turbiny od Misiaka, ale powiedział 2,2tys netto więc stwierdziłem, ze opłaca sie włożyc nową. Niestety kosztowny element i jak to mówią trzeba o niego dbać - bo czesto gesto to zmora tych silników. Do nowego turbo zalecają wymianę zestawu odpowietrzajacego silnik, co zrobiłem :)

Opublikowano
Tydzien temu włożyłem do auta nową turbinę,(...)

Ze sie tak, na marginesie, spytam - ile Cie ta "przyjemnosc" kosztowala i gdzie kupiles tak tanio ? :D

Turbinę kuipiłem w pewnej firmie z Jaworzna - z tego co wiem udzielają się w sporcie na 1/4 mili i doświadczenie w turbinach mają. Zapłaciłem za nową 3,6tyś, znalazłem za 2,9tyś w InterCars ale to przez znajomego i bez faktury na ktorej mi zależało. Chciałem regenerować - w miejscu gdzie wożą turbiny od Misiaka, ale powiedział 2,2tys netto więc stwierdziłem, ze opłaca sie włożyc nową. Niestety kosztowny element i jak to mówią trzeba o niego dbać - bo czesto gesto to zmora tych silników. Do nowego turbo zalecają wymianę zestawu odpowietrzajacego silnik, co zrobiłem :)

Czyli lacznie okolo 4tys na FV (na ktorej mi tez zalezy)..

ehh pensja w plecy jak padnie... :duh:

Poki co wszystko dziala...

Opublikowano
Serwis najtaniej jak udało mi się wypytać to 4,9tyś. Odpukać w niemalowane! bo koszta wymiany są wysokie, do tego pasowałoby wymienić olej na świeży, filtry, zestaw odpowietrzajacy o ktorym wspomniałem noi wyczyścić cały układ dolotowy (koło 800zł), żeby nie było w nim jakis syfów i turbina miała środowisko odpowiednie do pracy. Zapomniałem jeszcze dodac, że dają pełną gwarancję 1 roku na turbo, bez limitu kilometrów. Gdy pytałem o turbo do swojego, po podaniu symbolu z turba gość powiedział, że mam szczescie bo te nowsze modele - nie wiem tylko z którego rocznika ( możliwe, że chodzi o silniki 150 KM 2003>, aczkolwiek nie wiem czy nie chodziło o motor 163 KM) mają turbo droższe o 600zł - czyli 4,2tyś :duh: tak więc ucieka nam np urlop na Dominikanę...... :cry2: