Skocz do zawartości

sam usztywnia zawieszenie, help..??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od pewnego czasu, kiedy dluzej jade po miescie a raczej dluzej stoje w korkach, auto samo mi sie usztywnia i robi nieprzyjemnie twarde....mam wylaczony EDC S a i tak trzesie mnie na kazdej nierownosci....sportowiec nie jestem i w zakrety na pelnym gazie nie wchodze, wiec bardzo mi to przeszkadza....

patrzylem na amortyzatory - suche. plyn zbiorniczka jest tez ok - kilka milimetrow ponad sitko ( tylko kolor zamiast zielonego, brazowy - wiec staty plyn zapewne).

jak zgasze silnik i odpale na nowo wszystko wraca do normy i znowu jest mieciutko i komfortowo...

co to moze byc ?? moze komputer warto zresetowac, tylko jak to sie robi ??

help... :modlitwa:

Opublikowano
możesz odłączyć akumulator na trochę i powienien się zresetować...
I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano

a u mnie zawsze jest miekkie komfortowe zawieszenie bez wzgledu na to czy wlacze sEDC - takie jest moje odczucie ze cos to nie dziala.

mam pytanie: czy jak sie wlaczy sEDC to auto sie obniza? czy ogolnie widac golym okiem to ze auto sie opuszcza i podnosi? na czym polega to utwardzanie zawieszenia? moze to jest jedynie jakies elektroniczne sztuczne utwardzenie, wiec w takim razie po co utwardzac i jechac w mniejszym komforcie skoro nie zmienia sie przeswit auta i teoretycznie nie poprawiaja sie wlasciwosci jezdne i przyczepnosc?

Opublikowano
a u mnie zawsze jest miekkie komfortowe zawieszenie bez wzgledu na to czy wlacze sEDC - takie jest moje odczucie ze cos to nie dziala.

mam pytanie: czy jak sie wlaczy sEDC to auto sie obniza? czy ogolnie widac golym okiem to ze auto sie opuszcza i podnosi? na czym polega to utwardzanie zawieszenia? moze to jest jedynie jakies elektroniczne sztuczne utwardzenie, wiec w takim razie po co utwardzac i jechac w mniejszym komforcie skoro nie zmienia sie przeswit auta i teoretycznie nie poprawiaja sie wlasciwosci jezdne i przyczepnosc?

auto sie utwardza i to zdecydowanie - na pewno oczułbyś różnicę-usztywnia sie nie tylko zawieszenie ale i układ kierowniczy staje sie bardziej bezpośredni-prznajmniej tak jest u mnie

jezeli nie dziala Tobie edc to najprawdopodobniej amortyzatory straciły swoje wlasciwosci - jedz na trzesawki i sprawdz tłumienie w %

i jezeli chodzi o edc to nawet jak nie wlaczysz edc przyciskiem to i tak edc dziala - im szybciej jedziesz auto powinno robic sie bardziej sztywne , w edc III w e38 jest chyba 16 nastaw amortyzatorow.

i w amortyzatorze z edc nie ma jak pisał jakiś kolega na forum opiłek żelaza tylko elektrozawór sterujący przepływem oleju im bardziej otwarty tym amortyzator staje sie bardziej miękki i na odwrót.

Amorki mozesz wymienic - koszt około 1700 zł sztuka przód i 2200 tył , lub regenerowac np. w firmie Nagengast

pozdrawiam

Opublikowano
od pewnego czasu, kiedy dluzej jade po miescie a raczej dluzej stoje w korkach, auto samo mi sie usztywnia i robi nieprzyjemnie twarde....mam wylaczony EDC S a i tak trzesie mnie na kazdej nierownosci....sportowiec nie jestem i w zakrety na pelnym gazie nie wchodze, wiec bardzo mi to przeszkadza....

patrzylem na amortyzatory - suche. plyn zbiorniczka jest tez ok - kilka milimetrow ponad sitko ( tylko kolor zamiast zielonego, brazowy - wiec staty plyn zapewne).

jak zgasze silnik i odpale na nowo wszystko wraca do normy i znowu jest mieciutko i komfortowo...

co to moze byc ?? moze komputer warto zresetowac, tylko jak to sie robi ??

help... :modlitwa:

wTwoim przypadku najprawdopodobniej cos sie stało z komputerem od edc ewentualnie jest uszkodzony któryś z czujników - musisz podjechać na komputer i pokaże napewno gdzie jest błąd - no modicu pokazuje na pewno całą diagnostykę edc bo widziałem to na własne oczy jak testowałem moje 750 - tki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Czakoo

Czy coś już ustaliłeś? Mam podobny problem i ciekaw jestem, czy i jak sobie z nim poradziłeś..

Opublikowano

Hej,

Jedz do Baranowskiego Bosch Servis, w tej samej bramie co dealer Mitshubishi na Dajtkach. Ona ma najnowszy sprzet diagnostyczny, a poza tym to najlpeszy gosc w Olsztynie i nie tylko od BMW!!! Jak, juz wrocisz od Pana Andrzejka to daj znac, to podpowiem Ci co dalej.

JDM FORGED EVIL 446KM @ FLYWHEEL

http://imageshack.us/g/1/9961312/

JDM EVO 6 TME

http://imageshack.us/g/1/9933589/

JDM V3-LIMITED TYPE R FORGED 2.2860cc STROKER

http://imageshack.us/g/1/9861689/

E63 630i

http://imageshack.us/g/1/10087309/

Opublikowano

Kiedyś korzystałem z usług serwisu Baranowskiego i rzeczywiście mają pojęcie o tym co robią. Teraz jednak jeżdżę do KSJtu na Augustowskiej, bo i lepiej ich znam i mam bliżej, a też są bardzo dobrzy.

Ten problem z usztywniającym się zawieszeniem nie jest mocno kłopotliwy, bo występuje tylko od czasu do czasu i wtedy wystarczy na moment zgasić silnik i wszystko wraca do normy. A modickiem już testowałem i nie widzi żadnych błędów...

Opublikowano
Kiedyś korzystałem z usług serwisu Baranowskiego i rzeczywiście mają pojęcie o tym co robią. Teraz jednak jeżdżę do KSJtu na Augustowskiej, bo i lepiej ich znam i mam bliżej, a też są bardzo dobrzy.

Ten problem z usztywniającym się zawieszeniem nie jest mocno kłopotliwy, bo występuje tylko od czasu do czasu i wtedy wystarczy na moment zgasić silnik i wszystko wraca do normy. A modickiem już testowałem i nie widzi żadnych błędów...

Jesli wystepuje to czasami to na pewno bedzie to zwiazane ze sterownikiem lub jakis czujnik gdzies zaczyna szfankowac, polaczenie jego itp. Baran Ci zdiagnozuje szybciutko-przy uzyciu swoich trickow, a nawet moze dac opowiedz z marszu, jak czesto bywa. Daj znac jak juz ustalisz co i jak, bo warto wiedziec na przyszlosc.

JDM EVO 6 TME

E63 630i

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dzieki za posty,

akumulator mialem juz padaka.....

wymienilem go i przyczyscilem kable. od tamtej pory dziala OK. dla pewnosci bylem z nia na komputerze i wyszedl bez bledow. wrocila do normy - sztywno na szybkich zakretach i delikatnie po dolach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dałem autko Baranowskiemu i nie wykrył żadnych błędów :? . Wygląda na to, że w systemie elektrycznym wszystko działa w najlepszym porządku i jedyne, co Pan Andrzej podejrzewa, to możliwość występowania jakiegoś sporadycznego "przepięcia" podczas uruchamiania silnika, które z kolei powoduje zakłócenie w pracy sterownika EDC. Cóż, jeżdżę z tym zjawiskiem już trzy lata oraz prawie 150 tys kilometrów i wygląda na to, że będę zmuszony jeździć tak dalej...
Opublikowano
  • Autor

ja dla pewnosci zajrzalem jeszcze pod maske.... przewody idace od amora sa 3. mialem juz sporo przetarte te kabelki wiec zaizolowalem je dokladnie... kumpel mial podobna akcje i to byla wlasnie wina tych kabelkow, ktore poprzecieraly sie i zaczely sie ze soba stykac - a jak tylko dojdzie do styku miedzy mimi - blokuje sie amor....

od tamtej pory ani on ani ja nie mamy z tym problemow - odpukac :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Stary temat, ale się podłącze, kilka pytań na temat EDC:

1. Czy w opcji EDC-S 'usztywniające' amortyzatory sa TYLKO z przodu czy również z tyłu?

2. Czy opcja EDC-S automatycznie narzuca NIVO z tyłu? (czy można mieć EDC i NIE MIEC NIVO?)

3. Czy system działa AUTOMATYCZNIE cały czas, czy tylko po włączeniu przycisku?.. i jak już przycisk zostanie włączony, to zawieszenie utwardza sie OD RAZU - czy 'przy następnej okazji kiedy komputer uzna za stosowne' ?

4. Jakie jest główne założenie EDC? Ten system ma wspomagać pojazd podczas przyśpieszania, poprawić właściwości na kiepskiej nawierzchni, w zakrętach, czy ma pomóc przy szybkiej jeździe na autostradzie?

5. Czy jest EDC i EDC-S czy to jedno i to samo?

6. Czy EDC jest również podłączone do systemu wspomagania kierownicy? Jeden z Kolegów o tym wspominał wcześniej - czy to jest to samo co SERVOTRONIC?

7. W jaki sposób można najprościej sprawdzić czy EDC działa poprawnie? (podczas zakupu pojazdu z taką opcją)

Sorry za takie banalne pytania, ale chce poznać temat od podstaw.

K.

www.specops.pl
Opublikowano
  • Autor

ad1. EDC jest rowniez z tylu - widze tam te same kable wychadzace z amora.

ad2 nie wiem czy EDC narzuca prace NIvo ale mozna miec EDC nie majac nivo - ja tak mam.

ad3 system dziala caly czas. przycisk usztywnia auto w jednym ustawieniu - sport, natomiast bez wciskania EDC reaguje na styl jazdy. jak przychamujesz mocnej, wejdziesz szybciej w zakret czy mocno przyspieszysz czuc ze auto zmienia wlasciwosci zawieszenia. trwa to pewnie jakis tam ulamek sekundy wiec EDC S usztywania go caly czas zeby miec od razu sztywne auto podczas agresywnych manewrow, lub szybkiej jazdy na autostradzie.

ad4 j/w, wieksza stabilnosc, na zakretach auto nie roluje sie na boki. przy hamowaniu / przyspieszaniu eliminuje bujanie itd....

ad5 nie wiem co masz na mysli. to ten sam system, ale ustawienia inne - j/w.

ad6 z tego co wiem nie ma zaleznosci.

ad7 na norlalnym ustawieniu auto ma byc miekkie przy jezdzie spokojnej, ale EDC musi reagowac na agresywne manerwy i powinienes czuc ze jest sztywniej. oczywisce EDC S jest wyraznie sztywniejsze i zauwazysz to naciskajac przycisk. Jesli auto usztywnia sie samo i amory wydaja dzwiek jakby sie odpowietrzaly na wybojach - cos jest nie tak - ja mam tak czasami....i nie wiem dlaczego - strasznie trudna diagnoza bo dzieje sie to rzadko, najczesciej w dlugich korkach, a po odpaleniu silnika jeszcze raz problem znika....wiec zagadka ....

pozdro,

Opublikowano

serdeczne dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź! Już jestem mądrzejszy.

:modlitwa:

www.specops.pl
Opublikowano

Heja,

Masz trzy ryby pracy S-EDC ( EDC to skrot tej nazwy):

Komfort - soft - amory sa w miekkim nastawieniu, czyli jazda komfortowa

medium - srednia twardosc - czyli auto sie usztywnia, ale nie do maxa - dynamiczna jazda

hard - czyli twarde, max. stopien twardosci amorow - ten tryb mozesz zalczac na stale za pomoca przyciku EDC.

System kontrolowany jest przez komputer, ktory na podstawie informacji takich jak:

predkosc,

kat wychylenia kol,

kat otwarcia przepustnicy i paru innych, dobiera charakterystke twardosci amorow do aktualnych potrzeb i warunkow jazdy.

Servotronic dziala podobnie, ale dotyczy ukladu wspomogania kierowania i w zaleznosci od warunkow jazdy, kierownica bedzie chodzic lzej lub ciezej, czyli sila wspomagania podczas wolnej jazdy bedzie max, a w momencie zalaczenia przycisku S-EDC odrazu czuc, ze sila wspomagania maleje, zeby podaczas szybkiej jazdy lepiej czuc i precyjniej prowadzic przednie kolka.

JDM EVO 6 TME

E63 630i

Opublikowano

dzięki!

:cool2:

www.specops.pl
  • 10 lat później...
Opublikowano

Witam

Aktualnie jestem po regeneracji kompletu amortyzatorów edc i wymianie gruszek tylnych z nivo.

Po tym zabiegu auto jest dość twarde bardzo czuć nierówności.

Założone mam nowe koła 18 z oponami 235/50 i 255/45, a auto kupiłem na 19 i wydaje mi się, że wcześniej nie było tak twarde.

Wysokość mierzona od końca felgi do nadkola przód 655mm, tył 615mm coś chyba odbiegają od tabeli wysokości jaką znalazłem w necie.

Mogło się coś stać z edc?

Na oponach zimowych jak włączyłem na przycisku edc to czułem, że robiło się twardo teraz nie czuję zbytniej różnicy.

Dodatkowo podczas jazdy słychać (przy otwartym oknie) takie syczenie jakby upust powietrza.

W inpie mam takie błędy które wracają po ich skasowaniu:

83cd3e21e191e9d9.jpg