Skocz do zawartości

[E-39] Programowanie zegarów po wymianie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do wymiany licznika (E-39) ponieważ wyświetlacz padł mi zupełnie i nie da się go naprawić i w związku z tym mam pytanie.

Gdzie w Warszawie programuje ktoś zegary oczywiście poza ASO, chodzi mi oczywiście o to aby Vin się zgadzał przebieg, wiem że trzeba programować jak zegary są np.: z sedana a wsadzamy do kombi- zarządzanie centralnym zamkiem tylnej klapy itp.

Czy w zegarach jest coś na wzór biosu jak w komputerach który można przełożyć i wtedy wszystko by się zgadzało :?:

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
Nie da się tego zrobić ponieważ trzeba by było odklejać folję która jest właśnie opowiedzialna za brakujące pixele, nowy jest w 100% sprawny i niechciałbym go rozbierać
Opublikowano

Podjedź na ojcowską. Ja takie coś robiłem co prawda w e34, ale w e39 też pewnie dadzą radę.

Koszt o ile dobrze pamiętam 80pln.

Opublikowano

Procedura wymiany zegarów w E39:

1. Wymienić zegary - W związku z tym, że VIN w zegarach i LCM będą się różnić - zapali się manipulation point.

2. Zakodować zegary - zgodnie z wymaganymi ustawieniami

3. Wpisać VIN do zegarów - dopóki się tego nie zrobi, nie wyświetla się przebieg całkowity (tylko "dzienny")

4. Wyłączyć i włączyć zapłon - zgaśnie manipulation point, z LCM do zegarów przepisze się przebieg i dane dot. czasu do przeglądu.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

2. Zakodować zegary - zgodnie z wymaganymi ustawieniami

Gdzie w Warszawie?

Tomek

Marzenia się spełniają...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podjedź na ojcowską. Ja takie coś robiłem co prawda w e34, ale w e39 też pewnie dadzą radę.

Koszt o ile dobrze pamiętam 80pln.

Bylem na Ojcowskiej. Wprogramowanie GT1 wlasciwych numerow (zajelo 15 minut) 120 zl.

4. Wyłączyć i włączyć zapłon - zgaśnie manipulation point, z LCM do zegarów przepisze się przebieg i dane dot. czasu do przeglądu.

Niestety po tej operacji nie uaktualnil sie przebieg z LCM a Pan, ktory wykonywal operacje powiedzial, ze nie jest w stanie zmienic przebiegu.

Tomek

Opublikowano

Niestety po tej operacji nie uaktualnil sie przebieg z LCM a Pan, ktory wykonywal operacje powiedzial, ze nie jest w stanie zmienic przebiegu.

Rozumiem, że VIN w zegarach jest zmieniony na taki sam jak w LCM

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Rozumiem, że VIN w zegarach jest zmieniony na taki sam jak w LCM

Na GT1 wpisywano 3 numery, ktore zostaly zdrukowane z oryginalnych zegarow, w tym oczywiscie i VIN (ostatnie 7 cyfr).

Dodane 01.10.2007:

Wczoraj sprawdzilem sobie test1 - niestety VIN pozostal stary, dzis dzwonie aby umowic sie na poprawke - nie wiem dlaczego nie wprogramowal VINu, czyzby GT1 nie mogl tego zrobic, albo mogl ale tylko w 'dziewiczych' zegarach?

Dzwonilem na Ojcowska i okazalo sie, ze niby mnie uprzedzal, ze VINu nie zmieni, wg mnie uprzedzono mnie, ze nie zmienia przebiegu. Jestem jednak umowiony, ze przy nastepnej wizycie w Warszawie sprobuja cos zrobic - zobaczymy.

Dodane 21.01.2008:

Bylem ponownie na Ojcowskiej. Zmieniono mi VIN na wasciwy (chyba PA Softem). Natychmiast zniknal manipulation point ale niestety pozostala roznica w przebiegu miedzy LCM a zegarami.

Tomek

Opublikowano

rozumiem ze w LCM masz swoj przebieg a na zegarach wyswietla ten co byl zapamietany z innego auta?

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

Ja u siebie zmieniłem wyłącznik świateł bo mi padł i zrobił się taki

numer,że wyłącznik podał do EWSa przebieg z wyłącznika wiekszy o 50tys

i narazie nikt mi nie moze tego zlogować...

W sumie na liczniku pokazuje mi orginalny 198,ale jak by ktoś potpioł się

komputerem np w servisie to pokazuje,ze EWS ma 250tys i moze sobie

pomysleć ze cofałem przebieg :?

Ale doszedłem do wniosku ,że mam to w dupie jak bedę sprzedawał i się

ktoś przyczepi ze cos majstrowałem i mi nie uwierzy,że to przez wyłącznik

to pogonie kupującego niech spada do DE tam mają nie kombinowane np

od TURASÓW :twisted:

Mieszkam na samej granicy z niemcami i kiedyś mój znajomy kupił

w DE BMW i wlasnie jakiś sprzedający zmienił licznik bo był niesprawny

ale nic nie zrobił z tematem VIN i wpadł z tym na kontroli granicznej :!:

Oczywiście zieloni się przyczepili do tego,ale opowiadał że sprawdzili

tylko dogłebnie auto i nic mu więcej nie powiedzeli.Pytał się sam czy musi

to zmienić w servisie a oni powiedzieli mu ze nie ma takiego obowiazku

ale jeżeli chce uniknąć nastepnym razem takiej kontroli to dla świetego

spokoju moze to zrobić,że skróci to jego czas postoju na granicy :8)

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano
rozumiem ze w LCM masz swoj przebieg a na zegarach wyswietla ten co byl zapamietany z innego auta?

Tak LCM i kluczyk pamieta oryginalny z auta, w liczniku jest stan taki z jakim ten licznik kupilem.

Ale doszedłem do wniosku ,że mam to w [...]

Mam to samo podejscie ;)

Mieszkam na samej granicy z niemcami i kiedyś mój znajomy kupił

w DE BMW i wlasnie jakiś sprzedający zmienił licznik bo był niesprawny

ale nic nie zrobił z tematem VIN i wpadł z tym na kontroli granicznej :!:

Oczywiście zieloni się przyczepili do tego,ale opowiadał że sprawdzili

tylko dogłebnie auto i nic mu więcej nie powiedzeli.Pytał się sam czy musi

to zmienić w servisie a oni powiedzieli mu ze nie ma takiego obowiazku

ale jeżeli chce uniknąć nastepnym razem takiej kontroli to dla świetego

spokoju moze to zrobić,że skróci to jego czas postoju na granicy :8)

Tez gdzies czytalem o takich kontrolach i dlatego zalezalo mi na zmianie VINu.

Tomek