Skocz do zawartości

[E34]zamek centralny i alarm, blokada silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jak w temacie , wie ktos gdzie podpiąć "otwarcie" i "zamknięcie" i czy sterowanie z przekażnika alarmu ma byc plusem czy masą ?

mam jeszcze pytanie jak "odciąć" cały komputer (jaki to kabel-kolor i gdzie biegnie) lub co najlepiej odciąć jak mam benzyne + gaz wydaje mi sie właśnie że cały komputer(chyba,że ktoś ma lepszy pomysł). Ważne jest aby to odcięcie działało nie tylko przy zapalaniu ale również podczac uzbrojenia w czasie jazdy(antynapa-antyporwanie)

Z góry dzieki za wszelkie rady

Edytowane przez toptuning

Pomogę kupić auto w Niemczech

+48508498199

+4916098654256

Opublikowano
plus z minusem na zmiane NAJLATWIEJ W BAGAZNIKU.

chyba tak bo nie pamietam szczerze mowiac.

bezpośrednio do siłownika?? , podobno sterownik jest pod tylną kanapą ale nie wiem jakie kolory kabli i do której kostki

+48508498199

+4916098654256

Opublikowano
To nie takie łatwe. Przerabiałem temat jakieś 2 m-ce temu. Alarm ląduje pod deskę rozdzielczą, po lewej stronie kierownicy, niestety potrzebne były dodatkowe przekaźniki od centralnego, mimo, że niby mój alarm miał wyprowadzone sterowanie centralnym zamkiem, co do przewodów to niestety nie pamiętam pod które. Wszystko jednak pod deską - alarm, podłączenie kierunkowskazów, sygnał (chyba, że jest syrena z własnym zasilaniem). Pod siłownikiem w klapie nie chciał działać.
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
gdzie umieszcze centralke to wiem ale chodzi mi o to czy wie ktoś który przewód odciąć aby rozłączyć komputer (jaki jest jego kolor i gdzie przebiega) nie mam niestety schematu e34

+48508498199

+4916098654256

Opublikowano

Sterowanie CZ odbywa się za pomocą +. Biało czarny -zamykanie, biało zielony - otwieranie. Odcięcie komputera to jedno z lepszych miejsc, zwłaszcza gdy jest LPG i odcięcie pompy niewiele daje (chyba, że odetniemy np. elektrozawór gazu). Najlepiej jest przeciąć kilka miejsc wykorzystująć prekaźniki.

Przerwę na komputer, z tego co pamiętam powinno się zrobić na czarnym przewodzie.

PzDr.

Królowa jest tylko jedna - HAYABUSA!

Było: E-34 520i M50, E-36 318i M40, szukam E-39 3.0D M57

Opublikowano
Sterowanie CZ odbywa się za pomocą +. Biało czarny -zamykanie, biało zielony - otwieranie. Odcięcie komputera to jedno z lepszych miejsc, zwłaszcza gdy jest LPG i odcięcie pompy niewiele daje (chyba, że odetniemy np. elektrozawór gazu). Najlepiej jest przeciąć kilka miejsc wykorzystująć prekaźniki.

Przerwę na komputer, z tego co pamiętam powinno się zrobić na czarnym przewodzie.

PzDr.

te kabelki od centralnego to pod tylnym siedzniem czy przy którymś z siłowników?

wiesz może dokładniej którędy przebiega ten czarny od komputera?

+48508498199

+4916098654256

Opublikowano

Ja w E-34 do "CZ" wpinałem się w wiązkę w lewym słupku (na dole), a przecięcie (jedno z nich) z tego co pamiętam robiłem na tym przewodzie od komputera w miejscu dosyć trudno dostępnym do zasilenia z zewnętrznego + (z tzw. mostka). Jakie to było miejsce dokładnie nie pamiętam, bo było to ponad 3 lata temu, a "przecinałem" się w kilku miejscach. Dochodzą jeszcze różnice w instalacjach między różnymi modelami E-34.

Tutaj masz zajebioza stronę ze schematami: http://www.autolib.diakom.ru:8001/CAR/BMW/(wprowadzasz dane swojego auta). Nawet jak sam się nie znasz, to każdy elektryk coś Ci podpowie jak zerknie w schemat.

PzDr.

Królowa jest tylko jedna - HAYABUSA!

Było: E-34 520i M50, E-36 318i M40, szukam E-39 3.0D M57