Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie jak w temacie. Czym poza ceną się różną? Ze NIBY składem mieszanki to podejrzewam ale czy faktycznie zimą na letnich jest duzo gorzej niz na wielosezonowych???? Może ktoś ma doswiadczenie w tej kwestii, bo tak naprawdę nigdy nie zwracałem uwagi czy letnia czy wielosezon. Dzieliłem opony tylko na lato i zima, a ze chcę kupić nowe to sie głośno zastanawiam.

Pozdrawim

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Witam, jeżeli chodzi o opony all season, to kupiłem rok temu pirelli, zapłaciłem sporo mniej niż za stricte zimówki, a zimą spisywały się super, jestem naprawdę bardzo zadowolony. Na śniegu trzymały się ok, a teraz są cichutkie. Jest tylko jedno "ale"... :) Uzytkowałem je na toyocie corolli, więc na aucie z przednim napędem. Nie wiem jak będzie wyglądało to w BMW.
Opublikowano
Wielosezonowe na pewno lepiej będą się zachowywały w zimie niż letnie. Ale jeśli nie chcesz zmieniać opon w sezonie to kup całoroczne :!: Wiele osób myli je z wielosezonowymi. Wielosezonowe są przeznaczone na wiosnę, lato, jesień a nie na zimę :!:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Na początku mojej "kariery" kierowcy, w Golfie MKII 1.6D miałem takie opony i byłem zadowolony jak cholera..teraz z biegiem lat, nabrałem trochę doświadczenia (nie zachwalając sie ale jak się jeżdzi to tak jest) mogę powiedzieć że jestem wymagającym kierowcą i takie opony nie wystarczają. Na zimę może i owszem, wtedy nie nadwyręża się granicy przyczepności opon przy sporych prędkościach, ale na lato...ja osobiście odradzam, ale wszytko zależy od stylu jazdy.

Pozdrawiam

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano

ciekawa sprawa: na stronie oponytanio.pl oponki Falken Ziex ZE 512 występują jako letnie, a na stronce jakiegoś amerykańskiego sklepu występują jako wielosezonowe

BTW pibulas, a czym tak szalejesz na granicy przyczepności?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Ojciec ma w Vectrze chyba właśnie wielosezonowe - nie przyglądałem się im dokładnie, ale chyba nie całoroczne, bo narzekał w zimie. Wiem jedno - na letnich w zimie jak tylko się pojawi lód, czy śnieg na drodze, to jest ciężko w przednionapędówce - z tylnym napędem jest wręcz fatalnie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Te wielosezonowe to kompromis między letnimi a zimowymi, tak naprawdę fajans na zimę i na lato, moim zdaniem nadają się jedynie do toczenia się po ulicach. Jest jednak jeden plus - nie trzeba ich zmieniać sezonowo.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg