Skocz do zawartości

[E36] ciśnienie spręzania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie pytanie ostatnio robilem pomiar ciśnienia sprezania w mojej betce tzn 318tds i chcialbym sie dowiedziec jakie powinno ono byc orientacyjnie dla tds-ów, albo chociaz dla diesli

za odpowiedzi dzieki narazie walles

Opublikowano

witam

widze ze nikt nie mial z tym do czynienia, wniosek z tego ze wszyscy na forum to TEORETYCY FANTASCI, ktorych znajomosc opiera sie na wielbiemii betki, wiejskim tuningu i usuwaniem wszelkich nawet drobnych usterek w warsztatach

pozdrawiam marcin

• Członkowie klubu
Opublikowano

Psychiczny :?: nie... ślepy :shock:

Dostał na tacy i narzeka... :roll:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
widze ze nikt nie mial z tym do czynienia, wniosek z tego ze wszyscy na forum to TEORETYCY FANTASCI, ktorych znajomosc opiera sie na wielbiemii betki, wiejskim tuningu i usuwaniem wszelkich nawet drobnych usterek w warsztatach

Kilka uwag:

1) To że nikt nie miał do czynienia z ciśnieniem sprężania w TDSie nie oznacza że na tym forum są sami teoretycy fantasci (chyba masz problem z logicznym myśleniem)...

2) Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym wielbieniem betki i wiejskim tuningiem... I jak to się ma do Twojego problemu?

3) Nawet gdyby wszyscy użytkownicy tego forum usuwali wszelkie usterki w ASO to co w tym złego?

4) Najważniejsze: dostałeś odpowiedź na swoje pytanie z pierwszego postu, więc o co chodzi?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

walles - uwazaj bo jak bedziesz tak dalej odnosil sie do ludzi to trafisz na Zed'a i bynajmniej nie bedzie ci przyjemnie ;) a nikt z nas cie nie poratuje.... /Pulp Fiction/

Pozdrawiam

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Nie gniewajcie się na kolegę... to pewnie ten nowszy model co mu tylko starcza rozumu na zadanie pytania i później na odpowiedź nie czeka...

Na pewno też nie wie w ogóle co to google... i nie spocił się wpisując "TDS stopień sprężania"...

Niech mu ziema lekką będzie :twisted:

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
walles - uwazaj bo jak bedziesz tak dalej odnosil sie do ludzi to trafisz na Zed'a i bynajmniej nie bedzie ci przyjemnie ;) a nikt z nas cie nie poratuje.... /Pulp Fiction/

Pozdrawiam

"... i zrobi Ci z tyłka jesień średniowiecza ..." 8) :lol:

1. walles - a ile razy Ty pomogłeś innym ? :twisted: ...

2. Koledzy nie bądzcie tacy - pomóżcie chłopakowi ;-) - mnie się coś kojarzy ok. 17-19 at., ale może mi się źle kojarzy ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano
2. Koledzy nie bądzcie tacy - pomóżcie chłopakowi ;-) - mnie się coś kojarzy ok. 17-19 at., ale może mi się źle kojarzy ...

Sebast, przecież Mariah pomógł - podał link.

Ja pójdę dalej - bo może link to za mało informacji :wink:

1) Należy kliknąć w link podany wyżej przez uzytkownika Mariah

2) Na stronie, która się otworzy należy kliknąć odpowiedni przycisk, np. "Pobierz dane - MS Excel (62kB)".

3) Następnie postępować zgodnie ze wskazówkami wyświetlanymi na ekranie monitora.

4) W tabeli z danymi odszukać model E36 318 tds i sprawdzić stopień sprężania.

Ale jesteśmy złośliwi... :twisted:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Nie broniąc nikogo chciałem zaóważyć że stopień sprężania a pomiar ciśnienia to sa dwie różne rzeczy, choć idą ze soba w paże.

Stopień sprężania to jest wartość podawana jako stosunek obiętości przed sprężeniem do obiętości po sprężeniu czyli np 10:1 i jest zawsze stały taki jak producent przewidział przy produkcji silnika i nie zmienia się wraz z zużyciem silnika.Zaś ciśnienie sprężania mieży się w barach lub innych jednostkach przeliczeniowych i określa zdolność wytwożenia ciśnienia w komoże spalania. Ta wartość jest zależna od zużycia silnika gęstości powietrza itp. Dlatego w silnikach benzynowych turbodoładowanych mamy stopieeń sprężania np 8:1 a ciśnienie 20 barów

Podejżewam że Walles'owi o to właśnie chodziło choć przyznaje zareagował zbyt emocjonalnie i wyciągną pochopnie wnioski na nasz temat.Nieładnie :naughty:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Tak, ale stopień sprężania, to nie jest ciśnienie ! Ciśnienie zależy od też od konkretnego silnika. Po za tym zmierzone ciśnienie ma "widełki" w jakich może się mieścić.

Np. wiem, że w beznynowych M10/20/30/40 ciśnienie ma być 10-11 at., a stopień sprężania np. w M20 jest 8.80 wg linku co podałeś ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

ja w swoim M50 2.0 mam stopień sprężania 11 a ciśnienie 16,7 bara na każdym gaże a że to wartość która mieści się w widełkach to chyba juz nie trzeba wyjaśniać bo to oczywiste 8)

P.S. Byłem pierwszy :wink:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

witam :):):)

nie gniewajcie sie nie chcialem nikogo urazic tylko troche rozruszac ten temat no i jak widze to udalo mi sie to w 100% :):):), wczesniej byl tylko 1 post i nadodatek bledny (no ale juz to sobie wyjasnilem z kolega), co do moich uwag na temat klubowiczoew potraktujcie to jako zart :):)

pozdrawiam