Skocz do zawartości

turbo w beji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktoś z was może montował Turbo do BEJI ja mam 316 compacta miałem dwie opcje zamiane silnika na większy nawet od M ale koszty są ogromne albo turbo zawieszenie mam już zmienione jeszcze w tym tygodniu zmienie chamulce

jaką turbine wybrać

gdzie można ją kupić

http://video.google.com/videoplay?docid=-2778811793163986076&q=bmw+316+turbo&total=11&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

Opublikowano
Szczerze mowiac, taniej (i mniej awaryjnie) wyjdzie Ci swap na silnik z IS-a.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Podpinam sie do tematu :)

Też bym coś takiego bardzo chetnie zrobil, pojawił sie ostatnio podobny topic, ale nikt nie udzielił sensownej odp:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=48666&postdays=0&postorder=asc&start=0

koszt takiej turbiny w sumie bardzo maly:

http://moto.allegro.pl/item208136195_turbina_audi_vw_1_8t_150km.html

http://moto.allegro.pl/item204766380_vw_audi_1_9td_turbo_turbina_nr_na_zdieciu_1_9_td.html

http://moto.allegro.pl/item205258675_turbina_audi_a4_kolektor.html

Sam nawet mam gdzies turbo od alfy romeo 2,0 D, turbinka jest w pelni sprawna, pochodzi z silnika ktory zostal wymieniony na benzyne. Tylko zastanawia mnie taka rzecz- w dieslu im wiecej dopakuje sie powietrza do cylindra tym lepiej spali sie mieszanka, a w benzynie proporcje sa z gory ustalone, tzn jak poda sie tylko powietrze w wiekszej ilosci to auto wcale nie zacznie lepiej chodzic, bo wraz ze wzrostem ilosci powietrza musi byc zwiekszona ilosc podawanego paliwa...

Jesli sie nie myle, to o ile wiecej moze zaczac palic taka beta 1,8 po doturbirniu? 5% czy moze 20%? i jak w ogole zwiekszyc dawke paliwa? czy konieczne jest wgrywanie nowej mapy do kompa? jesli tak to czy ktos cos takiego robi / robil?

Jesli ma ktos dobre materialy o zakladaniu turbo (opisy, zasady dzialania, dane techniczne, artykuly, materialy dydaktyczne) to bardzo prosze o wklejenie linki lub przeslanie na maila [email protected] z gory wielkie dzieki za wszelka pomoc.

Ps. przekladanie silnika mnie nie interesuje, a takie turbo chetnie bym wsadzil, tak dla przyjemnosci posiadania czegos orginalnego :mrgreen:

Opublikowano
Pomysł bez sensu. Włożysz 10tyś a i tak 325 Ciebie objedzie. Zejdź na ziemie.
Opublikowano
  • Autor
czwemu bez sensu no niewiem czy tak odejdzie widziałeś co może taka e30 a tu jest silnik z łańcuchem więdz o wiele większą moc może przenieść nisz pasek w latach 80 był model e21 315 to był silnik od starej 1502 75 komi seryjnie ale ten sam silnik był montowany w do wyścigów samochodów turystychnych i miał moc ponad 300KM więdz nie wiwm czy 325 byś odjechał takiemu miał właśnie założoną turbinkę z 2l 6 cylindrowych wyciągano 600KM i gdziś czytałem ze nawet 900KM więdz co ty nato
Opublikowano

Aaaahaaa... czyli ty chcesz M43 doprowadzić do poziomu M10 w specyfikacji Grupy 5? I to Ci wyjdzie taniej niż swap na S50 np? Stawiam skrzynke browara że nie wyjdzie Ci taniej nawet niż kupno ładnej i zdrowej e36 z takim silnikiem.

I jeszcze jedno, to nie motor żeby moc przenosić łańcuchem.

Ja Ci mówie po dobroci że jak już chcesz się w to bawić to zacznij od zmiany samochodu na coś z większym silnikiem.

Opublikowano

Niestety ale koledzy dobrze Ci radzą,cudowanie z 1.6 to troche chory pomysł,napewno taniej Ci nie wyjdzie niż swap na 2.5,a o wytrzymałości takiej modyfikacji lepiej nie wspominać.

Chcesz sleepera,to swapuj swoją E36 na 2.5 z Vanosem,zrób serie z wyglądu,i znaczek 316i i napewno wielu się nadzieje na Twoją pułapkę,ale uturbianie M43 mija się z celem,bo koszta za wysokie,i naprawde dobre 325 i tak Cię objedzie niestety :duh:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano
czwemu bez sensu no niewiem czy tak odejdzie widziałeś co może taka e30 a tu jest silnik z łańcuchem więdz o wiele większą moc może przenieść nisz pasek w latach 80 był model e21 315 to był silnik od starej 1502 75 komi seryjnie ale ten sam silnik był montowany w do wyścigów samochodów turystychnych i miał moc ponad 300KM więdz nie wiwm czy 325 byś odjechał takiemu miał właśnie założoną turbinkę z 2l 6 cylindrowych wyciągano 600KM i gdziś czytałem ze nawet 900KM więdz co ty nato

Chłopie, co ty palisz? Zresztą, nieważne co, odstaw to czym prędzej. I przestań się onanizować nad cyferkami. W latach 80 bolidy F1 wyciągały moc 1400 (tysiąc czterysta) koni mechanicznych z silnika 1,5, i co z tego? Chcesz się ścigać na torze czy po ulicach jeździć? A może remont silnika co 1000 km? Auto to nie klocki lego, nie wystarczy dodać turbinkę, żeby wszystko ładnie grało. No, chyba że ma tylko gwizdać i wyglądać, ale zapewniam Cię, że do lansu lepsze są neony :lol: .

Pozdro.

Aaa... ktoś tu coś pisał o oryginalności.... W czasach NFSU turbosprężarka jest tak oryginalna, jak idiota w ławach sejmowych :lol: I jeszcze jedno - turbo żyje, turbo pije. Turbodoładowane silniki benzynowe to PIJAKI!!

Opublikowano

ja mysle o podciagnieciu mocy do 140 / 150 ps, tak zeby silnik byl jeszcze wmiare zywotny i zuzycie paliwa sie nie podwoilo.

Ma ktos fachowa wiedze na ten temat? czy nadal bedziecie sie sprzeczac o tym kto kogo z jakim silnikem objedzie i topic w ten sposob zasmiecac ;/

Opublikowano
niechce wyciągać ile się da z takiego silnika ale około 200KM raczej powinno być możliwe po zmianie jeszcze paru żeczy

Kolektor, turbo, wydech, orurowanie, komp, skrzynia, most, sprzęgło, dół silnika, uszczelka, wtryski.

Pare rzeczy.

Opublikowano
  • Autor

Po pierwsze niepisałem o kosztach po drugie zadałem pytanie a wy namnie naskakujecie jak sępy żądne krwi

mac jaką chcę wyciągnąć jak bym miał zakładać turbo to około 200KM

napisałem ze wchodzi w grę jeszcze wymiana silnika ale nie interesuje mnie is bo to szkoda zachodu ale przynajmniej jakiś co ma około 200KM 2.8 i 3.0 lub 3.2 od M

Opublikowano

Kdpiast, po pierwsze, please, uzyj slownika ortograficznego, albo chociaz Worda, bo ciezko odczytac to, co piszesz.

Po drugie: istnieje w Polsce kilka firm, ktore zajmuja sie uturbianiem silnikow BMW i wychodzi im to calkiem niezle.

Ale: silnik M43 jest srednio dobrym pomyslem do uturbiania, chyba, ze to ma byc 'sztuka dla sztuki' - tylko wtedy albo bedziesz na okraglo siedzial w warsztacie, albo samochod bedzie mial ok 100 koni z litra, w dodatku z turbolagiem, w zwiazku z tym zdrowy IS bedzie Cie objezdzal.

Moim zdaniem kolejnosc inwestycji powinna byc taka:

- modyfikacja ukladu hamulcowego i zawieszenia, zebys sie nie zabil po dwukrotnym (lub wiecej) podniesieniu mocy,

- swap silnika i ukladu przeniesienia napedu,

- uturbienie silnika.

Oczywiscie, zdecydowanie taniej wyjdzie Ci sprzedaz Twojego samochodu i kupno E36 z silnikiem 'docelowym'.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
zawieszenie już jest hamulce w tym tygodniu jeszcze będą co do swapa na większy silnik i uturbienie jego też sie zastanawiałem układ przeniesienia napędu będzie zrobiony z modelu 328 robie to dla tego, że mam właśnie okazję i predyspozycje na taki tuning mojego samochodu
Opublikowano

Witam

Ja w swojej E-36 323ti com. mam 2,5l 24 z Vanosem. 170KM

Szczerze masa to podstawa.

Spróbuj ją odchudzić.

193 konne bendziesz łykał.

Opublikowano

Witam

Ja w swojej E-36 323ti com. mam 2,5l 24 z Vanosem. 170KM

Szczerze masa to podstawa.

Spróbuj ją odchudzić.

193 konne bendziesz łykał.

Opublikowano
zawieszenie już jest hamulce w tym tygodniu jeszcze będą co do swapa na większy silnik i uturbienie jego też sie zastanawiałem układ przeniesienia napędu będzie zrobiony z modelu 328 robie to dla tego, że mam właśnie okazję i predyspozycje na taki tuning mojego samochodu

Czyli zakladasz tarcze z tylu, tak?

Jezeli chcesz to zrobic naprawde porzadnie, to imho zainwestuj w zdrowy M50B25 albo B28, a potem w jego uturbienie. W dwoch ostatnich 'BMW Trends' jest sporo o modyfikacjach tego silnika.

No i wtedy bedziesz mial naprawde szybki samochod, ktory mojego ACS-a powinien objechac bez zadnego problemu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor

dzięki za info widze ze masz najwięcej wiedzy na ten temat

co do odchudzenia samochodu też tą opcje biore pod uwagę ale jest to wersja compact wiedz i tak jest lżejsza od coupe czy sedana

Opublikowano

Jezeli podejdziesz do tego rozsadnie, to mozesz uzyskac moc rzedu 300-350 koni, czyli cos, co bedzie sie zblizalo osiagami do Z M3.

No i przy tym miec samochod, w ktorym co chwile nie eksploduje spektakularnie silnik.

Ale niestety: licz sie z kosztami rzedu kilkunastu (i wiecej) tysiecy PLN, zanim osiagniesz taki stan.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Z ciekawości, jak będzie z prowadzeniem się takiego kompakta? Czy BMW nie dlatego zdecydowała się na niewypuszczanie tego w wersji M? Można też spotkać opinie że do szybkiej jazdy takim M Coupe trzeba niezłego kozaka za kółkiem.

Szkoda by było żeby taki projekt skończył na pierwszym zakręcie :|

Opublikowano

W sumie Z M3, to troche wlasnie taki 321 konny Compact.

Mialem okazje przejechac sie takim samochodem (zreszta byl to najszybszy samochod, jaki prowadzilem) i musze powiedziec, ze prowadzil sie rewelacyjnie, ale nie ani razu nie odwazylem sie wcisnac gazu do deski.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Zapomniałem że rozstaw osi w kompakcie jest taki sam jak w reszczie (zetka ma mniejszy). Więc może nie będzie tak tragicznie.

Pozostaje trzymać kciuki żeby coś z tego wyszło. Fajnie jakby Konrad informował o swoich poczynaniach :twisted:

Opublikowano
w legnicy jest magik zeby uturbic audi z silnikiem 2.3 rozmowa sie zaczynała od 12 tysi to nie był koniec kosztów
POZDRAWIAM !!!