Skocz do zawartości

opony 235/45-17R i e39 525 tds automat???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Założyłem właśnie do swojego autka opony Continental SportContact 2 235/45-17R 94Y i mam pytanie... czy moge jeździć na takich kołach bez szkody dla samochodu jesli mam w swoim aucie automatyczną skrzynie biegów e39 525tds??? I z jaką maksymalną predkością można się na takich oponach poruszać?
Opublikowano
To fabryczny rozmiar do e39 więc jak najbardziej prawidłowo. Określenie Y - ponad 300km/h ale tyle chyba ci tds nie pojedzie... :mrgreen:
Tomek
Opublikowano
Założyłem właśnie do swojego autka opony Continental SportContact 2 235/45-17R 94Y i mam pytanie... czy moge jeździć na takich kołach bez szkody dla samochodu

"Bez szkody" to pojęcie względne. :D Teoretycznie bmw dopuszcza taki rozmiar opon (sam mam takie), a w praktyce to im bardziej niskoprofilowe opony, tym bardziej zawieszenie dostaje w tyłek, szczególnie na dziurawych polskich drogach, więc skracasz w pewnym sensie żywot amortyzatorów na przykład, ale nikt Ci nie poda dokładnie o ile.

Generalnie nie ma problemu. A co do prędkości, to możesz jechać tyle ile przepisy zezwalają. :wink:

Opublikowano

spoko spoko ja w swoim tds-ie mam MICHELIN PILOT PRIMACY 245/45R17 więc nie masz sie co martwic :lol:

dodam tylko ze spalanie przy takich oponkach po mieście zzzzz 8.7 nie spada... wg BC

Opublikowano
Ja mam w E34 tds automat z przodu 235/45/17 z tyłu 255/40/17 czyli rozmiary z e34 M5 jeżdzić jeżdzi ale trochę osłabł w koleinach ciagnie na lewo i prawo , zuzycie wzrosło na B/C w mieście do 10.2 Same straty ale ten wygląd jest tego wart ! Za to na równej nawierzchni mozna na zakrętach pozwolić sobie na więcej niz pozostali BAJKA
Wczoraj , dzisiaj , jutro BMW
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Jak już założyłeś to raczej nie zdejmiesz tych kół?? a co do tego czy szkodzą twojej bmw to sie dowiesz, bo w moim e34 przód 225/45/17 i tył 245/45/17 to na pewno szkodzą. opony michelin alpin (zimówki jbc.) i licz się z tym ze do spalania dolicz o literek więcej ON niż przy standardowych rozmiarach. a bym zapomniał najwarzniejsze nie śpiesz sie w koleinach :wink:
Opublikowano
Mam opony z przodu 225/50R17, a z tyłu 235/45R17. Wcześniej wszystkie były na 235 ale dopiero jak założyłem 215 to dało sie prowadzić. Na zimówce (195/65R15) nie mam pojecia o koleinach - na 235 auto jedzie samo gdzie chce. Nie polecam. Na wiosne na przodzie pojawi się maks 215.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Na lato dostalem z autem 235 przod i 245 tył. (E39). Co do prowadzenia sie auta - bez zarzutu nawet w koleinach, zupelnie inaczejh niz w E34 i E32 nie ma tu problemu wiekszego. Ale... te opony sa po poprzedniczce i na kazdej ju zjest guz, na 3 z 4 wyraznie zagiecie felgi :mad2: Nic to, biore sie niebawem za prostowanie i regeneracje falg oraz kompletowanie oponek. I sam sprawdze na wiosnem, czy da sie na tym jezdzic bez szkod dla kol. Bo wrazenia z jazdy byly OK, na rownej nawierzchni (jak ktos tu juz pisal) po prostu bajka w zakretach :D . Postanowilem zatem wyprostowac felgi, kupic oponki i na wlasnej skorze przetestowac czy da sie ich nie zniszczyc na naszych drogach.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
Jeździłem na letnich 225/55/16 na zimę założyłem 205/65/15 i teraz prowadzi się super.Szerokie lepsze są tylko w wyglądzie 245-w kość dostaje zawieszenie nie wspomnę o przekładni kierowniczej.Chwila nie uwagi na koleinach i może zjechać z drogi albo gorzej.
Opublikowano
ja latam juz 2 sezony na 235/45 r17 letnie good year-y F1 kierunkowe ( w koleinach nie jest super ale nie jest tragicznie. NA zime mam 225/55 r16 Pireli i jesli chodzi o amortyzacje to jest spora róznica na wyższym profilu mniej dołków czuje zawieszenie :)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
To fabryczny rozmiar do e39 więc jak najbardziej prawidłowo. Określenie Y - ponad 300km/h ale tyle chyba ci tds nie pojedzie... :mrgreen:

Y - ponad 270 km/h - praktycznie żadne auto tyle nie poleci.

a tds musiałby mieć napęd odrzutowy dołączony... :D