Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moze masz gdzies nieszczeolnosc i gaz gdzies powoli wylatujje przez co chlodzenie jest nie do konca takie jak byc powinno. Najlepiej kup jakis termometr elektroniczny (10zł) ;) sprawdz jaka masz temp i wtedy bedziemy wiedziec jak bardzo nie chłodzi. Ewentualnie jedz do nor auto. Maja teraz promocje odnosnie serwisu klimy i jest za free.
Opublikowano
Z Norauto bym zrezygnował! Zrobili w żony samochodzie test klimy który polegał na.... sprawdzeniu czy się kompresor załączył. Napełnili klime, działała jeden dzień. jak pojechałem z reklamacja to laskawie dodali kontrast i oświadczyli ze jest nieszczelna. "Jak Pan sobie naprawi do uzpełnimy gratis". Tyle o Norauto. Prawdopodobnie masz nieszczelnośc skoro jesteś po napełnianiu! Termometr chyba zbyteczny, bo jak poczekasz 10 minut zanim sie nie schłodza tunele i nadal bedzie niezbyt zimne to jest nieszczelne. Szczelna , swiezo nabita klima daje poczucie dobrego chłodu na wylocie. ps.
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
kolega jezdzi na codzien sluzbowym autem i byc moze w tamtym aucie klima daje wiekszy chlod i stąd to odczucie. A czy lepiej chodzila zaraz po nabiciu? Jesli tak to prawdopodobnie masz gdzies nieszczelnosc.
Opublikowano
Przyczyną może być także zapchany filtr kabinowy. Według mnie klima albo chłodzi, albo nie działa wcale. Gdy jest zbyt mało czynnika spręzarka się nie włączy. Uszkodzone może być także sterowanie, które pozwala na wpuszczanie rozgrzanej cieczy z silnika do nagrzewnicy.
Opublikowano
Przyczyną może być także zapchany filtr kabinowy. Według mnie klima albo chłodzi, albo nie działa wcale. Gdy jest zbyt mało czynnika spręzarka się nie włączy. Uszkodzone może być także sterowanie, które pozwala na wpuszczanie rozgrzanej cieczy z silnika do nagrzewnicy.

dokladnie jak to okreslil-jakub,klima dziala albo nie dziala.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Ale co wy! stany pośrednie są jak najbardziej mozliwe (zalezy od wielkości wycieku). Jak jest trochę czynnika ale nie tyle co powinno byc klima jest niewydajna ale działa jakoś tam. Z tym ze po jej skutecznośc z kazdym dniem sie pogarsza. W samochodach z salono po 3-4 latach pomimo szczelności układu gdzieś sie te 200-300 gram czynnika zapodziewa i bez nabicia lekko chłodzi ale nie tak jak powinna. Przynajmniej takie sa moje doświadczenia
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
witam,

mam wrazenie ze w moim e46 D slabo chodzi klima, tzn, powietrze nie jest zimne, raczej chlodne, jazdze na codzien sluzbowym autem i tak kima podaje prawie lodowate powietrze, czy cos jest nie tak?

klima serwisowana miesiac temu w autoryzowanej stacji.

pozdro

Mam dokladnie ten sam problem, moj kumpel w takiem samej e46 tez to ma. Powietrze jest chlodne, ale aby wystudzic kabine trzeba dobre pol godziny chlodzenia z wiatrakami na maksa i temp na 16 stopni. Klima dziala, ale ma bardzo mala wydajnosc

Xdrive

Koder

Opublikowano
Ale co wy! stany pośrednie są jak najbardziej mozliwe (zalezy od wielkości wycieku). Jak jest trochę czynnika ale nie tyle co powinno byc klima jest niewydajna ale działa jakoś tam. Z tym ze po jej skutecznośc z kazdym dniem sie pogarsza. W samochodach z salono po 3-4 latach pomimo szczelności układu gdzieś sie te 200-300 gram czynnika zapodziewa i bez nabicia lekko chłodzi ale nie tak jak powinna. Przynajmniej takie sa moje doświadczenia

:clap: :clap: :clap:

Zgadza sie, dokladnie tak jest. Na zmniejszenie sprawnosci klimatyzacji nie wplywa tez starzenie sie czynnika.

Aby uklad wrocil do pelnej sprawnosci wystarczy uzupelnic czynnik chlodzacy. Za pare groszy kazdy moze tego typu operacje przeprowadzic we wlasnym zakresie.

Temat byl poruszany tutaj.

Opublikowano

ja niedawno przerabiałem temat klimy ale u mnie diagnoza była prosta kompresor nie wytwarzał ciśnienia pomimo iż układ był szczelny rozwiązanie niestety wymiana kompresora:/

na początek sprawdź filtr kabinowy (wymiana jest opisana w instrukcji auta)

wypadało by sprawdzić szczelność i/lub sprawdzić ilość czynnika na dzień dzisiejszy jeżeli uzupełniałeś klimę niedawno i będzie go mniej to na 100% masz jakiś wyciek

jest też opcja uszkodzonego sterownika no i na końcu wymienię możliwość uszkodzenia kompresora który nie jest wstanie wytworzyć dość dużego ciśnienia w układzie

pozdrawiam

www.bmw-3city.pl
Opublikowano

dokladnie jak to okreslil-jakub,klima dziala albo nie dziala.

Niestety bardzo się mylicie koledzy. Przerabialem temat klimy w passacie i teraz w e36 i nie jest tak jak mowicie. Sprężarke załącza czujnik po wykryciu cisnienia powyzej jakiegos tam (chyba 5 bar) Mniejsza ilosc czynnika chlodzącego w ukladzie nie koniecznie musi oznaczac spadek cisnienia ponizej tych 5 barów a tymczasem wydajnosc chlodzenia nam spada.

Opublikowano
Ja miesiąc temu napełniałem klimę a dwa tygodnie temu zaczęła słabo chłodzić. Jak się okazało z 1 kg czynnika pozostało w układzie 150 g. Sie dziurka zrobiła w skraplaczu :cry2: i 200 zł poszło w powietrze