Skocz do zawartości

Czy to jest normalne????......

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moja bunia odmówiła posłuszeństwa po miesięcznym staniu , zrobiłem nią 200km i przed wczoraj staneła i nie dało się jej odpalić ,całe szczęście że nie na skrzyrzowaniu tylko pod dystrybutorem. Pierwszą reakcją to podniesienie maski i jakież ździwienie mnie ogarneło jak zobaczyłem że pospadały mi wszystkie paski klinowe nie wiedziałem o co chodzi :duh: :?: :?: jak to możliwe ale zaczołem szukać przyczyny :!: :!: Pierwsze co to nie mogłem obrócić Viskiem bo ocoś haczyło patrze dalej a tu koła pasowe z kołem połorzenia wału oddaliło się ze 3cm od silnika myśle sobie to koniec rzędowej szóstki urwany wał :!: :!: :!: ale chwila ochłody i myślenia że to nie możliwe :nienie: wydedukowałem że to wszystko się odkręciło od wału ,i rzeczewiście wkładam ręke z przodua tam czuje w palcach gwint ale zakrętki brak :jawdrop: Czy jest możliwe żeby to się odkręciło :?: Zdarzyło się to już komuś :?: Czy nic się nie stanie jak zdejme to do końca bo nie jestem pewien czy klin jest na swoim miejscu a miejsca to tam za dużo to niema i zastanawiam się czy nie będe musiał zdjąć chłodnicy :duh:
Będzie Miły Wydatek!!!!!!
Opublikowano
Halo jest tu kto :?: :?: :?: Nikt naprawde nie spotkał się z takim przypadkiem :idea: I czy dostane tą zakrętke z klinem w ASO :worried:
Opublikowano

Ja miałem coś takiego w E23 z 1980 roku, silnik ten sam tylko pojemnosć inna tzn m30b28. Odkręciła mi się śruba na wale, ktoś ją źle dokręcił, fabrycznie jest dokręcona momentem 450NM i nie ma możliwości odkręcenia, trzeba się sporo napocić jak chcesz taką fabrycznie zakręconą odkręcić po przebiegu np 500 000km i 30 latach :D

Srube i zawleczke dostaniesz w ASO, zadzwoń to powiedzą ile, pewnie nie więcej niż 50zł.

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Dzięki że ktoś się odezwał . :roll2: Myślałem ze nie jest to możliwe ale widze że zdarzają się takie przypadki. :cool2: A z tą zakrętką to sobie jakoś poradze mniejszym kosztem :cool2:
Opublikowano

Hej

Ale wszystkie tego typu śruby są zrobione chyba tak żeby podczas eksploatacji samoistnie się dokręcały? Tak samo jak Visco np.?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zdarzają się ale tylko i wyłącznie jeśli ktoś odkręcał i nie założył zawleczki, albo w wersji bez zawleczki nie dał locktita. Jeśli nikt nie odkręcał nigdy to nie ma szans na samoistne odkręcenie się tego 450NM to naprawdę olbrzymia siła dokręcenia.

A co zakładania tej śruby to zdejmij chłodnicę, nawet ze względu na to że będzie bezpieczniejsza :D

To robota na pół godzinki najwyżej godzine, a po co szukanie nowej po uszkodzeniu tej kluczem.

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Ostatnio miałem okazję odkręcać ową śrubkę bo wymieniałem wszystkie uszczelki pod pokrywą łańcucha rozrządu,aż do miski... faktycznie jest przykręcona mocno, zblokowanie silnika na 1 i R nic nie dało, dopiero jak zaparłem się brechą o ząbki na kole pasowym i o blok plus wielka przedłużka - puściło. Faktycznie jest tam lewy gwnit i powinien się sam dokręcać - u mnie nie było zawleczki, póki co 10 000 i trzyma...

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano
Ja mam akurat zakrętke rozmiaru 24#1.5 na klucz 34 za którą dałem 25 zeta i iwa nakrętka ma prawy gwint i zdaje się że silnik też się kręci w prawo :worried: