Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm zaczne temat od tego , że tak naprawdę nie wiem ile pinowy powinien być wentylator do 98 roku czy 4 czy 3 ? W sklepach prześcigają się z odpowiedziami.

Muszę go wymienić bo nie zawsze przy włączeniu klimy (kompresora) załącza się wiatrak , drugi bieg ogólnie wogóle wypadł a 3 włącza się przy 105 stopniach i dopiero mocno zaczyna działać klima.

Czy sprężarka może być odpowiedzialna za wentylator klimy ?

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam...

Właśnie mam podobny problem ze klima niechce się załonczać po wciśnięciu przycisku na konsoli a co za tym idzie nie załoncza sie także wentylator.Pewno te dwa użądzenia (sprężarka i wentylator) są ze sobą połączone (tak mi sie wydaje) lecz niewiem gdzie szukać powodu tej usterki...

Pozdrawiam Leszek

Opublikowano

Panowie,

Ja mialem tez ten problem, ze wentylator sie nie zalaczal, tylko sprezarka chodzila. Oczywiscie wszyscy krzyczeli, ze wymienic wentylator (1200zl) bo juz sie skonczyl silnik elektryczny itd. Pojechalem do mojego mechaniora i dlugo nie myslac wyjelismy wentylator, rozebralismy silnik od niego (jest nierozbieralny na pierwszy rzut oka, ale troszke wysilku i da rade wszysto zrobic), i sie okazalo, ze jedna szczotka po prostu wypadla, a przyczyna tego byla zajebista mucha konska, kotra niewiadomo skad znalzla sie w silniku elektrycznym w srodku!!!!!! Kolega z forum mial ten sam problem, pojechal do mojego mechaniora i praktycznie to samo-szczotka sie tym razem zawiesila!!!! Robota kosztowala 100zl, trzeba miec jeszcze tylko migomat, zeby zlozyc obudowe silnika do kupy. Od razu wydmuchalismy chlodnice klimy-syf niesamowity, a w miejscu gdzie jest silnik elektryczny-za nim, bylo cos jakby na ksztalt dziupli-zlepowisko much, os itp. Klima smiga zajebiscie teraz a w portfelu 1100zl zostalo.

JDM FORGED EVIL 446KM @ FLYWHEEL

http://imageshack.us/g/1/9961312/

JDM EVO 6 TME

http://imageshack.us/g/1/9933589/

JDM V3-LIMITED TYPE R FORGED 2.2860cc STROKER

http://imageshack.us/g/1/9861689/

E63 630i

http://imageshack.us/g/1/10087309/

Opublikowano
witam...

Właśnie mam podobny problem ze klima niechce się załonczać po wciśnięciu przycisku na konsoli a co za tym idzie nie załoncza sie także wentylator.Pewno te dwa użądzenia (sprężarka i wentylator) są ze sobą połączone (tak mi sie wydaje) lecz niewiem gdzie szukać powodu tej usterki...

Pozdrawiam Leszek

jaki to auto, jezli e38 to moze niemasz czynnika chlodzocego czyli r134a odkrec korek i wcisnik zaworek srobokretem a powinien wyleciec gaz, jezeli jest jego malo to niezalacza sie kompresor, droga sprawa ze aby wlaczyla sie klima to musi byc wspomniany gaz i ciesnienie w ukladzie, ale tez mysza byc sprawne czujniki tego owego cisnienia, najczesciej pada ten obok osuszacza, sa tez takie przypadki gdzie niezalacza sie wentylator klimy, gaz niejest skraplany i nagle tworzy sie za duze cisnienie w ukladzie i jest wywalane przez zawor tz bezpieczenstwa, po wylaczenie auta ciesnienie w ukladzie wysokiego i nieskiego sie zrownuje, a z tego wzgledu ze czesc czynnika zostalo wypuszcone przez zawor cisnienie jest za male i klimka sie juz niewlaczy, a dlaczego potrzebne jest cisnienie w ukladzie? w czynika chlodzacym jest zawarty olej ktory smaruje kompresor , uszczelnia itp, brak czynnika brak oleju- niewlączamy

www.auto-optima.pl
Opublikowano

no to musze posprawdzać to i tamto i może w końcu uda sie coś wyczaić,mimo wszystko wielkie dzięki...

Jeśli chodzi o gaz to mam go tyle ile powinno byc (tak mnie zapewnia mechanik) więc ta sprawa odpada...

Chodzi o E-38 oczywiście ;)

Pozdrawiam!!!

Opublikowano
odpowiedzialny za prace wentylatora2i3 biegu jest czujnik cisnienia,trzeba go sprawdzic

Ponoc ten czujnik jest dobry... tzn. został wymieniony na nowy i było to samo więc zostawił mi ten stary skoro nie było poprawy na nowym