Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dziwny problem ze sprzęgłem. jak rano jechalem do pracy wszystko bylo OK. Wieczorem wsiadam do auta i sprzeglo miekkie tak, że noga wpada jak w gowno... :jawdrop: . prawie nie moglem wrzucic biegu, wkoncu jakos mi sie udalo ale nawet przy wcisnietym do dechy sprzegle auto caly czas jechalo i tak na 1 jakos dojechalem do domu..

Wczesniej zapalala mi sie kontrolka z wykrzyknikiem ( chyba ta od hamulcow) w zbiornczku poziom plynu jest rowny minimum i jutro mialem go wlasnie dolac. Nie wiem czy to moze miec zwiazek ze sprzeglem ? W kazdym razie efekt jest taki ze sprzeglo nagle zrobilo sie bardzo miekkie. Hamulce działają bez zarzutu wspomaganie kierownicy rowniez.. wiec nie wiem gdzie jeszcze mogl sie jakis plyn wydostac..? Czy da sie temu zaradzic dolewajac jakiegos plynu? czy konieczne bedzie holowanie do warstatu

Z góry wielkie dzieki za wszelkie rady..

m62, V8, 245 km
Opublikowano

Wydaje się, że to wysprzęglik. Wymieniałem go 2,5 roku temu (nie był to oryginał). Jeżeli zapaliła Ci się kontrolka to niski stan płynu hamulcowego (z niego korzysta również sprzęgło). W każdym razie trzeba do niego zajrzeć i będzie wszystko jasne. Koniecznie dolej płynu ham.

PS Biegi da się zmieniać również bez sprzęgła, tylko problem z ruszaniem...

Opublikowano
Kolega doleje płynu i odpowietrzy sprzęgło - po co sie od razu ciągać.

No wlasnie tez o tym myslalem, kupilem plyn, wlewajac do zbiorniczka prawie pol litra weszlo !!! , pompuje tym pedalem i nic.. pewnie gdzies trzeba odpowietzyc , ale nie mam pojecia gdzie znajduja sie owe odpowietrzenia, moze ktos moglby sluzyc jakimis fotkami, byloby fajnie... mam zaufany warsztat, ale 25 km od wawy, wiec holowanie troche by mnie wynioslo :duh: , o ile chodzi o odpowietrzanie.. swoja drogą dziwne ze hamulce dzialaja poprawnie, tak samo sprzeglo by sie tylko zapowietrzylo...

m62, V8, 245 km
Opublikowano

I po sprawie, samemu mi sie udalo odpowietrzyc i to wystarczylo ze wlalem plynu pod korek i pompowalem pedalem przez 15 minut, az zalapal, bez zadnych odpowietrznikow !! widzialem ze lecialy niewielkie bombelki przez zbiorniczek wiec pewnie powietrze uszlo jakos gora. Wazne ze juz sprzeglo dziala ok. Moze to sila woli zadzialala :mrgreen:

W kazdym razie dziwne ze tak plynu ubylo jakos szybko, w sumie prawie od roku nie zagladalem do zbiorniczka. Mozliwe ze paruje ?

m62, V8, 245 km
Opublikowano

wyciek jest wtedy jak jest plama ? - nie koniecznie....wysprzeglik mogl tak strzelic ze leci wszystko w skrzynie...a tam na kolo zamachowe i rozrzuca...ja mialem podobnie....Są dwa warianty...- pompka ktora jest nad pedalem...lub wysprzeglik....zawsze mozna sie podratowac jak nie masz pompki - da sie sie podregulowac zeby sie bardziej wciskala (oczywiscie mowie o naprawie w drodze) trzeba zrzucic trzon z pedala...i tam jest taka sruba kontrujaca...mozna ja odkrecic i pedal jest wyzej....da sie go bardziej wcisnac...- to nie jesr rozwiazanie na dluza mete ale w razie "W". Sprzeglo przerabialem w e32 , e21 , i e34 :).

Pozdro.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Bylem u mechanikow, popatrzyli tu i tam i juz wszystko jasne. Sprawdzili od wnetrza pompke, jest sucha. Okazalo sie ze poci sie wysprzeglik i wlasnie on jest ową przyczyną wycieku plynu, poki co pozostaje mi czesciej kontrolowac poziom plynu i zamowic wysprzeglik do wymiany..
m62, V8, 245 km
Opublikowano
idż kolego do sklepu moto i dobierz uszczelniacze za 15 zl i nie musisz wymieniac wysprzęglika . jest to prosta wymiana
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano

Nie kupuj reperaturek do wysprzeglika....Nie oplaca sie tego robic.....bo po pol roku znow ci sie rozszczelni. Wysprzeglik nie sklada sie tylko z gumek...ale z tuleji i sprezyny...jak sie zrobi luz na tuleji...i sprezyna bedzie za licha to predzej czy pozniej padnie ci regenerowany wysprzeglik. Pozatym qpujac nowy masz gwarancje - ja qpowalem dobrej firmy FEBI - niemeickiej koszt 80 zl. i masz spokoj na kilka lat a moze nawet kilkanascie.

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."