Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatatnio jako, że pora deszczowa dosć mocno była, sprawdziło sie u mnie ze włączenie klimy niweluje zaprawoane szyby calkowiecie. Zastanawiam sie jednak jak to jest , ze nastawione na klimatroniku np 20 stopni, na dworze jest z 18 , to jak sie zachowuje klima. Czy spreżarka sie włącza? Przecież teroretyczniema grzac a nie chlodzic , Niech mi to ktos wytlumaczy :wink:
Opublikowano
Klimatronik w tym przypadku miesza powietrze i dzięki klimatyzacji osusza ci powietrze.A ile jest na dworze a w srodku to napewno jest różnica.Czujnik temperatury do climatronika jest pod wyświetlaczem i pobiera temp. ze środka auta a na komputerze masz temperature z dworu.
Opublikowano
A jak wyglada sprawa spalania. Czy tak samo chodzi sprezarka mimo ze nie musi chlodzic ? Czyli co ze spalaniem rowniez wieksze bedzie ?
Opublikowano

Kolego, sprężarka nic nie chłodzi. Jak sama nazwa wskazuje spręża czynnik. I niezależnie czy klimatyzacja jest ustawiona na +26, czy +18, to sprężarka wykonuje tą samą pracę. Regulacja temp. jest dokonywana przez mieszanie powietrza ciepłego pochodzącego z dwustrefowej nagrzewnicy, i odbieranie ciepła przez parownik (jeden na nagrzewnice).

Sumując, zmiana spalania jest taka sama niezależnie od nastawionej temp. - po prostu ciśnienie w układzie utrzymywane jest między min. a max. i nic do tego ma ustawienie temp. Jedyne co ma znacznie to sam fakt włączenia klimatyzacji.

Pozdr

M.K.

Opublikowano
jeśli klimatronik nastawisz na daną temperaturę , to po osiagnieciu jej czujnik wyłącza sprężarkę a jesli temperatura jest niższa to klima grzeje a nie chłodzi to jest jasne i wtedy spreżarka nie spręża czynnika :duh:
Opublikowano (edytowane)

Mylisz się kolego. Klimatyzacja służy nie tylko do chłodzenia, ale także do utrzymywania stałej wilgotności (osuszania). Dlatego właśnie sprężarka chodzi periodycznie niezależnie od nastawionej temp. Przysłuchaj się jak pracuje sprężarka nawet gdy jest dość wysoka temp. to zauważysz że zmiana częstotliwości załączania ma bardzo niewiele wspólnego z zadaną temp.

A, jeszcze jedno. Sprężarkę wyłącza przekaźnik którego cewka sterowania jest z ECM'a (Engine Control Module).

Nie chce mi sie rozpisywać za wiele, ale sensory temp. to absurdalnie najmniej istotne komponenty (szczególnite ten temp. wewnątrz).

Priorytety sterowania :

1) Minimalne ciśnienie w układzie (sygnał z presostatu dla Integrated Climate Control Module)

2) (Już po włączeniu) sprawdzany jest czujnik temp. parownika.

Bez pozostałych klima się włączy i będzie głupieć (ale się włączy i będzie próbowac).

Edytowane przez mktech
Opublikowano

Dokładnie tak kolego. Ze względu na konieczność utrzymywania wilgotności na stałym poziomie niezależnie od temp. (po włączeniu klimy), praktycznie nie ma momentu w którym jest tylko nawiew gorącego powitrza. Zawsze jest mieszane.

Aha ! - dla armi tych którzy chcą mnie ukrzyżować - kompresor nie musi działać całyczas by chłodzić, z prozaicznej przyczyny - tak długo jak ciśnienie jest powyżej min. zachodzi proces odbierania ciepła. Gdy P< Pmin, włącza się kompresor.

Opublikowano
Dzieki za wytlumaczenie. Miałem mylne pojecie odnosnie klimatyzacji do tej pory. Dzisiwilo mnie wlasnie np , ze w nowych samochodach np Golf Plus nowy, klima jest na stałe włączona, a i ewentualnie można sobie ją wyłączyć. Zawsze mnie to dziwiło po co klima w zimie ma chodzic :)
Opublikowano

no i u mnie też zaczęła świrować klima nie mam pojęcia co to jest wszystko idzie na początku jak trzeba czyli:

włącza się sprężarka/ klima działa/ obniża temperaturę / wyłącza się i mimo, że pracuje ponownie po wzroście temperatury nie chłodzi już dalej nawiew się nie włącza i koniec- nie wiem co jest grane może zbyt mało czynnika, albo nawaliło sterowanie lub czujnik ?? poradźcie cos please :duh: