Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Mam kilka pytan dotyczacych bmw 518 z 95-6roku. Zamierzam sie do kupna tego oto samochodu i chcialbym wiedziec na co powinienem zwrocic uwage, i co moze mi sie psoc.Mam zamiar wlozyc duzo pieniedzy w ten samochod by zrobic go do perfekcji.Bedzie to angielskie auto poniewaz jestem w Anglii. Pisze to bo moze to miec jakies wieksze znaczenie. Z gory dziekuje za udzielenie mi jakichkolwiek wskazowek. Milego dnia
Opublikowano
Witam wszystkich.Mam kilka pytan dotyczacych bmw 518 z 95-6roku. Zamierzam sie do kupna tego oto samochodu i chcialbym wiedziec na co powinienem zwrocic uwage, i co moze mi sie psoc.Mam zamiar wlozyc duzo pieniedzy w ten samochod by zrobic go do perfekcji.Bedzie to angielskie auto poniewaz jestem w Anglii. Pisze to bo moze to miec jakies wieksze znaczenie. Z gory dziekuje za udzielenie mi jakichkolwiek wskazowek. Milego dnia

Poszukaj lepiej 520 albo 525. Nie wiem po co ktoś wymyślił w e34 1.8.

Opublikowano
ja wlasnie 7dni temu sprzedale 518 94r m43......na poczatku myslalem ze 518 bedzie molowata ale wcale tak nie bylo i powiem Ci ze po wymienieniu sondy lambdy palilo mi w miescie 10-11 litrow ,spokojnie wycisnolem 200 km/h i uwazam ze calkiem przyjemnie sie jezdzi w miescie przyspieszenie jak normalny samochod , wiadomo ze z tym silnikiem nie poszalejesz ale na trasie tez sie milo zaskoczylem poniewaz ma zadawalajace przyspieszenie nawet na 5 biegu ,poza tym naprawy takiego silnika w angli nie sa drogie, ja jezdzilem swoim 2 lata i bylem bardzo zadowolony ,zaplacilem za nia 980 F......ps .mam do sprzedania alu felgi 15 z dwiema nowymi oponami pozdrowienia...........
Opublikowano
też uważam że jak już to 2.5 , palić będzie tyle albo nawet mniej niż 1,8 ale będziasz jezdził normalnie bez nerwów że sie dusi no jedynie pewnie będzie droższe ubezpieczenie
Opublikowano
spalanie np mojej 525i w miescie 13,3 a trasa 7,5 ......525 bedzie palic w miescie wiecej ,ale na trasie moze spalic nawet mniej .niz 518....
Opublikowano

BMW powinno mieć 6 cylindrów :cool2: , a tak serio to raczej odpuść sobie i jak już koniecznie chcesz przerabiać wersję angielską to przynajmniej sprowadź z porządnym silnikiem (przynajmniej 525) i wyposażeniem. Ja jeżdżę 520 i jest to co prawda wystarczający motor, ale jak to mówią mocy nigdy dość i wiem, że 525 paliłby tyle samo (ok. 8,0 poza miastem), a może i mniej. Rozejrzyj się ewentualnie za 525iX, na zimę jak znalazł zwłaszcza na polskie warunki zimowe.

Pozdrawiam, Maru.

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
Generalnie gdybym nie musial placic tutaj ubezpieczenia za samochod- w sumie za siebie to bym kupil sobie nawet i 3.5litra ale jak wiadomo placi sie tutaj srogo...dlatego kupuje 1.8...generalnie auto uzywane bedzie w miescie takze nie potrzebuje jakiegos szalowego przywalenia.Ale generalnie pytam o silnik...na co mam zwrocic uwage...co moze byc popsute albo zuzyte a widac i slychac...chodzi mi o takie rzeczy...z gory dziekuje za pomoc i za odpowiedzi
Opublikowano

W takim razie polecam poszukać w postach dotyczących 318is, to będzie chyba ten sam silnik. Bez aparatury trudno stwierdzić w jakim stanie jest silnik, ale jeżeli masz dobry (wyczulony) słuch to przede wszystkim posłuchaj jak pracuje silnik, zawory, czy są jakieś stuki i nie poprzez wkręcanie silnika na obroty jak to robi chyba większość ludzi, tylko przez lekkie otwarcie przepustnicy i przytrzymanie silnika na ciut wyższych niż wolne obroty. Po prostu lekkie dodanie gazu, przytrzymanie i zdjęcie gazu, wtedy wszystkie stuki wychodzą w momencie zmiany obciążenia i nie są zagłuszane przez inne dźwięki :mrgreen:

A tak z własnego doświadczenia Ci powiem, jak kupowałem obecną beemkę to oglądałem wydech (powinien być stalowo-szary, oczywiście też to zależy od stylu jazdy, ale jak będzie czarny jak sadza to prawdopodobnie już ciągnie olej), to po prostu wąchałem spaliny :lol: i nos mnie nie zawiódł - to chyba najprostszy sposób sprawdzenia czy silnik bierze olej.

Udanego zakupu, Maru :wink:

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
też uważam że jak już to 2.5 , palić będzie tyle albo nawet mniej niż 1,8

Jeździłeś kiedyś 518, czy ktoś Ci tak powiedział i w to wierzysz :duh:

Opublikowano

Jeździłeś kiedyś 518, czy ktoś Ci tak powiedział i w to wierzysz :duh:

na szczęście kumple z serwisu mnie od tago odwiedli i żałuję że nie posłuchałem ich jak mówili że najlepszy będzie 528i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

518? To chyba ze swieca szukac. Zawsze wydawalo mi sie, ze sa rzadkoscia. No i chyba troszke jednak malo mocy jak na takie auto, zwlaszcza jesli dolozymy klime czy ciocie z babcia z tylu...

Dlaczego nie chcesz kupic "w Europie", ubezpieczyc w Polsce a jezdzic w Anglii? Uwazam to za tansze i lepsze rozwiazanie. Tak jak sam napisales wtedy myslalbys o 530, ktora z pewnoscia bedzie bardziej satysfakcjonujaca opcja...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Jezeli Jocker 232 planujesz mieszkac w Angli to kup samochod angielski ,chyba ze przyjechales tylko kase odlozyc to taniej ci wyjdzie ubezpieczyc w polsce ........ubezpieczenie w angli nie zalezy tylko od pojemnosci i klasy silnika , zalezy jeszcze od wieku wlasciciela i wielu innych czynnikow np. czy samochod trzymasz w garazu czy na parkingu itp.ja np.za 518 94r placilem 43F ,za520 98r 48F (ze znizka 50% ,a zaForda Probe 2,5 98r 56F(bez znizki) ,third part only..........wsluchaj sie w silnik czy chodzi rowno, zostaw go wlaczony na dluzej i zobacz czy sie nie grzeje,sprawdz zeby nie byl niebieskawy dym z rury wydechowej ,nie kupuj tylko z silnikiem m40 bo ma pasek tylko m43 od 94r no i przejedz sie na autostradzie sprawdz czy nie sciaga ,jak chamuje ....majac 518 bedziesz zadowolony z niskiego spalania i taniego ubezpieczenia (www.directline.co.uk to jest chyba najtansze).....gorzej z osiagami....a osobiscie uwazam ze najlepsza bmw e 34 to 525 24V.........
Opublikowano
Nie ma roznicy pomiedzy 518 a 540 w staniu w korkach. A pali mniej. No i z tego co pamietam 5 lat temu to dosc czesto widywalem takie e34 wiec tam pewnie tego jest wiecej niz na kontynencie.
Opublikowano
co pali mniej???????? 540tka???????? :duh: no ludzie ,nie opowiadajcie takich bzdur :mad2: fakt faktem,ze 1.8 litra w budzie E34 to bylo wielkie nieporozumienie , no ale bez przesady,napewno to 1.8pali duzo mniej niz 4.0,nawet jak stoja w korkach,ale wrazenia z jazdy prawie 300tu konnym potworem sa nieporownywalne do jazdy takim bzyczkiem jak E34 z 1.8motorem :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
ludzie a czy ktoś z was jeździł 518 :?: akurat mam taki i mogę śmiało powiedzieć że nie jest mułowaty. oczywiście to nie to co 4.0 ale zależy komu po co jest to auto. ja jeżdże dużo w trasie i jest wystarczające. spokojnie się leci 170-180km/h i spalanie jest niawielkie.