Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chciałbym zrobic sobie rozpórke do mojej beti (e30 2.0) i szukam jakiegos schematu. oze ktos ma!! jak tak to prosilbym go na meila!!

a i jeszcze jedno pytanko. słyszalem ze zaklada sie takze rozporki na dole i chcialem zapytac gdzie sie je przykreca!

Opublikowano
osobiście nigdy nie miałem, ale znajomi mieli i sobie chwalili. Mnie się wydaje że raczej to sugestja niz prawdziwe odczucia z rozpórkami, bo przecież zawieszenie jest spięte razem na dole bo właśnie tam działaja największe siły, nie przenoszą się one w znaczący sposób na górę kielicha (tam jest tylko punkt zaczepienia, nie działa żadna dzwignia bo amortyzator by tego nie wytrzymał). No chyba że chcesz uprawiac ekstremalne sporty :wink:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Miałem kiedys dwie skody felicje 1,3mpi w jednej nie miałem rozpórki więc ok 75tys km musiałem wymienić końcówki dwa wachacze dolne . Natomiast w drugiej miałem rozpórke i cokolwiek robiłem już po 105tys km Uważam że jest to dobra sprawa ta rozpórka ,przedewszystkim trzyma cały przód by sie nie rozłażił na boki przy ostrych jazdach. :wink:
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam rozporak słóży do usztywnienia kielichów ale nie tylko głównie polecam z regulacja poniewaz katy kóleczek nie zawsze sie zgadzaja a jezeli ktos ma ochote na taka impreze to najpierw polecam sprawdzic katy.Poniewaz pieniadze w bloto.

Sam potrzebuje jakiegos schematu czy czego na temat rozpórki do bmw e30 bo chce sobie zrobic z regulacja Pozdrawiam:)

Opublikowano
przecież zawieszenie jest spięte razem na dole bo właśnie tam działaja największe siły, nie przenoszą się one w znaczący sposób na górę kielicha (tam jest tylko punkt zaczepienia, nie działa żadna dzwignia bo amortyzator by tego nie wytrzymał)

Akurat w tym typie zawieszenia jakie posiada BMW amortyzator własnie te siły przenosi i to b.duże.

Opublikowano
Uważam że jest to dobra sprawa ta rozpórka ,przedewszystkim trzyma cały przód by sie nie rozłażił na boki przy ostrych jazdach. :wink:

Dokładnie jak masz rozpórkę to jazda jest porównywalna do jazdy tramwajem ( w zakrętach) + do tego niższe zawieszenie (odczucie jest takie że buda prawie się nie przechyla).

P.S a ma ktoś może na sprzedaż do e36? i ile może kosztować?,bo na allegro cosik ostatnio nie ma.

Opublikowano

Ale po co robić ją samemu ???

...nie lepiej kupić już gotową ???

...zawsze taka będzie lepiej wyglądać, i mniej czasu stracisz na rzeźbe

...chyba że masz jakieś ukryte zdolności :roll2:

A co do samej rozpurki...

...wzmocni ona raczej mocowania amortyzatorów (usztywni zawieszenie)

, lecz nie liczyłbym na to iż wydłuży żywotność elementów zawieszenia :duh:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg