Skocz do zawartości

Klima na climatronik...probowal juz ktos??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam u siebie klime dwustefowa (ta z 4 pokretlami na panelu) i zastanawiam sie czy da sie ja przerobic na climatronika (ten z wyswietlaczem).

Na pewno trzeba zmienic sterowanie nawiewami bo u mnie jest na linke.

Czy ktos z Was probowal takiej przerobki?? Czy jest z tym duzo roboty??

Z tego co czytalem to w e46 wystarczy podobno panel zmienic i smiga moze tu tez nie bedzie duzo roboty.

Z gory dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam

Opublikowano

na dość ciekawe foto natknąłem się na innym forum. Jeśli jesteś zainteresowany dam znać na prv jak się dostać do gościa.

Foto:

%5B568%3A480%5Dhttp%3A//img515.imageshack.us/img515/654/2789659119yv6.jpg

Opublikowano

heh ciekawy patent..

wlasnie najbardziej by mnie interesowal oryginalny panel od climatronika...jak cos przerabiac to tak zeby jak z fabryki wygladalo(no i dzialalo jeszcze:)

pozdr

Opublikowano
na dość ciekawe foto natknąłem się na innym forum. Jeśli jesteś zainteresowany dam znać na prv jak się dostać do gościa.

BorsukWro jak dobrze pamietam wlasciciel tego auta przywiozl juz je tak przerobione z DE....

Opublikowano

BorsukWro jak dobrze pamietam wlasciciel tego auta przywiozl juz je tak przerobione z DE....

tak właśnie było :mrgreen:

Opublikowano
heh ciekawy patent..

wlasnie najbardziej by mnie interesowal oryginalny panel od climatronika...jak cos przerabiac to tak zeby jak z fabryki wygladalo(no i dzialalo jeszcze:)

pozdr

Orginalny panel to "dwustrefowość". Tu zrobiono jedno....

Opublikowano

Witam !

Wymiana "manuala" na klimatronika sprowadza się do :1

1) Wymiana kompletnej nagrzewnicy

2) Możliwa wymiana "kratki" z potencjometrem (jesli masz np. linkę

a kupisz nagrzewnice ktora temp. nawiewow "na tułów" ma na potencjometrze)

3) Dokupienie regulatora obrotów wentylatora (jesli nie doda gosc do nagrzewnicy)

4) Mozliwa koniecznosc dokupienia czujnika AUC, jesli kupisz panel sterujący z tą funkcja.

To chyba tyle, bo to ze trzeba do tego panel wymienic jest sprawa oczywista ;-)

Pozdrawiam.

M.K.

Opublikowano

Panowie, a teraz poważnie - jak macie sprawne klimy półautomatyczne/manualne - to tak to zostawcie - tak sugeruję. Ja mam klimatronik i:

po pierwsze - tęsknie za szybkim przestawieniem siły nawiewu czy temperatury...za czasami, gdzie nie musiałem 100 razy nacisnąc, żeby zmniejszyć dmuchanie :D

po drugie - klimatronik właśnie wysłałem do naprawy, ponieważ skubany sprawia problemy, i to nie tylko u mnie.

Więc powtarzam - jak macie swoje panele/klimy sprawne - dajcie spokój z przeróbkami :)

radocha z jazdy!
Opublikowano

A ja powiem tak :

Wymiana nagrzewnicy to nie dramat jeśli ma się jakiekolwiek zdolności manualne (sam zakładałem sobie klimę od podstaw, więc nagrzewnicę zakładałem i od 1,5 roku wszystko działa i nic nie zgrzypi).

Co do panelu sterowania to wystarczy że ktoś raz a pożadnie z nim zrobi i nie ma problemu (trzeba wiedzieć co robi ten kondensator który tak namiętnie wszyscy wymieniają ...na jakikolwiek bo przecież co za różnica jak każdy {przez chwilę} działa).

Co do prędkosci regulacji to nie oponuję, bo mam manuala ;-)

Opublikowano

Czyli nie ma az tak strasznie duzo roboty..

Moj panel i tak jest do wymiany bo pokretlo od mojej strony zmienia temperature u pasazera, a drugie pokretlo nic nie zmienia i leci mi caly czas cieple powietrze, a jest to troche uciazliwe bo czesto wole miec chlodniej niz pasazerka

A zamiast nowej nagrzewnicy nie wystarczy cos takiego:

http://moto.allegro.pl/item196251269_silniczki_z_klapkami_klimy_bmw_e_36_e36_e_36.html

Czy nagrzewnica jest nerozbieralna?

Pytam bo nigdy nic takiego nie robilem...

Jak wyglada ten regulator obrotow wiatraka?

I czy myslicie ze bedzie duzo grzebania z kablami i z cala reszta?

Dzieki za podjecie tematu

Pozdr

ps. jak ktos teskni za manualna klima to chetnie moge isc na podmianke :D

Opublikowano
(...) sam zakładałem sobie klimę od podstaw, więc nagrzewnicę zakładałem i od 1,5 roku wszystko działa i nic nie zgrzypi (...)

Ja tak troszeczkę zejdę z głównego tematu i zapytam Cię o dołożenie klimy.

Możesz opisać jak to u Ciebie wyglądało ? Gdzie kupiłeś wszystkie części, ile Cie to kosztowało, jak długo zeszło Ci z montażem ? Czy miałeś jakieś "zasadzki" ? Zestaw był z takiego samego modelu do jakiego zakładałeś czy może z innej wersji silnikowej ?

Opublikowano

Witam !

Poszukaj trochę na forum :). Opisywałem kiedyś cały "proces". Teraz już nie specjalnie pamiętam co i jak.

Zakładałem klimę do Coupe, z M50B20, wszystkie części kupowałem powoli na allegro, za wyjątkiem wiązek elektrycznych bo te robiłem sam.

Pozdrawiam

M.K.

Opublikowano
Witam !

Poszukaj trochę na forum :). Opisywałem kiedyś cały "proces". Teraz już nie specjalnie pamiętam co i jak.

Zakładałem klimę do Coupe, z M50B20, wszystkie części kupowałem powoli na allegro, za wyjątkiem wiązek elektrycznych bo te robiłem sam.

Pozdrawiam

M.K.

No właśnie kiedyś chyba taki temat mi sie obił o oczy ale nie potrafiłem go znaleźć teraz wiem że to Ty byłeś autorem tego tematu więc przeszukam Twoje posty i może coś znajdę :wink:

Opublikowano

Mam nadzieje że uda Ci się odnaleźć tamten post. W przyszłym tygodniu będę wymieniał manuala na climatronic - zrobię fotki i umieszczę, może komuś ułatwi to życie :)

Pozdr

M.K.