Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post u Was. Mam zamiar kupić E39 2,5D.

Sprzedawca stwierdził, że po włączeniu przycisku auto w klimatroniku klima się NIGDY nie włączy (tzn nawet przy upałach 35st) tylko zawsze trzeba ręcznie włączyć ją przyciskiem AC?

Czy to prawda? Czy po prostu chce mnie oszukać... Nawet w Daewoo AC przy włączonym AUTO się włącza i wyłącza automatycznie... :(

pozdrawiam

Opublikowano

Może tak być.

Klimatronik to regulator, i jeśli niesprawny jest jakiś element w torze pomiaru temperatury to wlaśnie tam sie moze dziać.

Może, bo wiele zależy od konstrukcji toru pomiarowego.

Ale skoro sprężarka chlodzi, to oznacza ze generalnie sa problemy z jej automatycznym sterowaniem.

Opublikowano
tzn, że klima po wciśnięciu przycisku AUTO sama powinna decydować czy włączyć sprężarkę czy nie w BMW. Bo takie było moje pytanie
Opublikowano

wlacza sie i wylacza sama - po osiagnieciu wlasciwej temperatury

jak zostawisz wlaczony przycisk po zgaszeniu samochodu to po ponownym odpaleniu zaczyna dzialac automatycznie

Ja z innej funkci niz auto nie korzystam

K.

Opublikowano
tzn, że klima po wciśnięciu przycisku AUTO sama powinna decydować czy włączyć sprężarkę czy nie w BMW. Bo takie było moje pytanie

Tak, ukad sterowania sam decyduje co wlaczyc, zeby urzymac, osiągnąć, zadaną mu temperaturę, np 20 stopni.

I jeśli bedzie trzeba to wlaczy kompresor klimatyzacji, a jesli trzeba bedzie - bo np. auto nagle wjedzie do lodowki, uruchomi grzanie.

Opublikowano

Otóż po włączeniu przycisku auto, klima nigdy sie nie włączy sama! Musimy wcisnąć jeszcze przycisk klimatyzacji tez ze śnieżynką!

Ten przycisk auto jest do automatycznej regulacji temperatury, jeśli przy wcisnietym tym przycisku ustawimy 16 st., a w srodku bedzie 30, to układ wentylacji włączy nam automatycznie system nadmuchu maksymalny by jak najszybciej schłodzić wnętrze, a klimatyzację musimy włączyć ręcznie! Chodzi chyba o to że niektórzy ludzie nie mogą używać klimy, ze względów zdrowotnych i wkurzało by chyba ich by im się sama włączała.

Opublikowano
Panowie nie wprowadzajcie kolegi w błąd bo jest tak jak napisał rakoo. Wystarczy poczytać w instrukcji, że przy funkcji AUTO klimatyzację (sieżynka) uruchamiamy sami. AUTO kieruje atomatycznie jedynie powietrze do odpowiednich kanałów i reguluje intensywność nawiewu do osiągnięcia zadanej temperatury, natomiast to my decydujemy czy chcemy się chłodzić czy nie. Czyba w klimatronikach grupy VW jest tak, że klimatyzacja jest uruchamiana automatycznie, ale nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.
Opublikowano
dokładnie mogę również potwierdzić.Również w E46 po wcisnięciu auto klima się sama nie załączy pomimo ustawienia temp. 16 stopni czyli minimalnej. Musimy wcisnąć śniezynke i wtedy mamy właczoną klime. Przy auto nigdy sama się nie załączy