Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W związku z tym że na dniach powiększy się moja rodzina o następnego fana BMW chcę kupić żonie 325ix touring.

I tu moje pytanie do znawców zagadnienia: jakie sa najczestsze niedomagania modolu 4-ro pędnego.

Zwykłą e30 bujałem sie za pieknych czasów kawalerki ale z wersją czteronapędową nie miałem styczności.

Napiszcie proszę jakie są różnice w spalaniu z napędem na obie osie i czy warto, no i oczywiście czy są znaczące różnice w kosztach eksploatacji Zdecydowalem się na ten model ze względu na mam nadzieję wieksze bezpieczeństwo w warunkach zimowych oraz na przestrzeń bagażową - trzeba będzie dwa wózki załadować do kufra co w e32 graniczy z cudem i dwa foteliki zamontować.

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam Kanap.

Opublikowano

Witam

Odrazu powiem, że na nurtujące Cie pytania dotyczące spalanie i eksploatacji 4-ro napędówki nie odpowiem, ale co do pomysłu żeby kupić 325ix na zimę to mogę tylko przyklasnąć. Znam gościa który coś takiego ma i jeździ tym na codzień i mówi że na zimę jest to bezkonkurencyne auto, i gość raczej wie co mówi bo kilka aut ma a jeszcze większą ilością w życiu jeździł. Szczególnie że jak piszesz ma to być auto dla żony, do wożenia dzieciaków więc napęd na obie osie znacznie ułatwi poruszanie się autem w zimowej aurze.

Pozdrawiam.

Opublikowano
oraz na przestrzeń bagażową - trzeba będzie dwa wózki załadować do kufra co w e32 graniczy z cudem i dwa foteliki zamontować.

No cóż co do tej przestrzeni bagażowej to w E30 kombii to aż tak wiele nie ma,nie wiem czy nie lepiej poszukaj E34 touring'a tak już troszkę jest jej.

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

Witam.

Co do napędu na dwie osie to mam przyjemnośc jezdzić czasami Freelanderem od brata i jest to naprawdę frajda z jazdy zimą.

W landku rozkład napędu jest 30/70 a po stracie przyczepności jednej z osi 50/50 więc naprawdę niema żadnego problemu.Niestety nie jezdziłem bumką z napędem na obie osie o czym już pisałem i nurtuje mnie jeszcze czy w e30 rozkład sił '' ciągu '' też jest zmienny jak w przypadku landka czy stały tak jak kolega Maaad13 napisał 37/63.

Dzięki za wszelkie sugestie Kanap.

Opublikowano

zobacz ile kosztuja amory na przod to cie glowa zaboli, tak samo z reszta czesci do przedniego zawieszenia...kielichy stoja prawie pionowo wiec nawet rozporki nie mozna latwo dobrac ale dla zony rozporka niepotrzebna :lol:

et felg tez jest chyba inne wiec problem z doborem ladnych.

ciezko pozniej cos takiego sprzedac.beemka to beemka, naped ma miec na tyl i koniec :8)

Opublikowano

w temacie przestrzeni bagazowej w e30T - kupilem turinga wlasnie z mysla o powiekszajacej sie rodzinie. wozek kupilem o takich rozmiarach zeby jego skladane podwozie weszlo na plasko do bagaznika, ktory wcale taki wielki nie jest. na to oczywiscie zawsze wejdzie gondola lub spacerniak. ale mam taki fotelik ktory zapinam na podwozie wozka, wiec na zakupy nie zabieram calego wozka tylko podwozie+fotelik.

jesli dwa wozki to zlozone podwozia w pion do bagaznika, jeden za drugim plus dwa foteliki na tylnej kanapie. do tego swietna rzecza jest roleta w wersji z wysuwana kratka :cool2:

ale prawda jest taka ze e30T autem rodzinnym raczej nie jest. fajnie sie nim jezdzi bo to chyba najlepiej wywazona z serii e30 do tego silnik 2,5 ale powoli zastanawiam sie nad wiekszym bratem - e34, oczywiscie w wersji T :)

jesli chodzi o wersje X to tez sie zastanawialem ale odstraszyly mnie ceny czesci do przedniego zawieszenia, ich dostepnosc i trudna do okreslenia trwalosc przedniego napedu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
witam posiadam e30 325ix od 3 lat, uzytkuje go na codzien i jestem zadowolony z tego auta, w zimie dopiero dostrzega sie walory ix-a. jak juz tu wyzej koledzy stwierdzili jesli chodzi o przednie zawieszenie i nie tylko niestety do tanich nie nalezy. mam ciezka stope i poki co moja beti nie daje znac po sobie ze ma juz dosyc. zastanawiam sie na kupnem e34 525ix oczywiscie z napedem 4x4 to jest to!!e 30 zdecydowanie za ciasna jak dla mnie ale moja mama chetnie bedzie nia jezdzila :) spalanie 15/100 gazu przy normalnym uzytkowaniu(czyt.mojej jezdzie)
Opublikowano

325ix to dobry wybór dla kobiety. moja zona zaczyna niedlugo jezdzic naszą 318 touring e36 i w zimę czuje, że bede sie o nią bał.

kupiłbym e30T ale kurde mała jest strasznie, chociaz miejscami większa niz e36T.

jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak BMW rozwiązało przedni napęd :?: