Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprawa wygląda następująco - jak kupiłem moje BMW słyszałem stukanie w tylnym zawieszeniu, tak jakby jakaś belka tłukła o podwozie...podjechałem więc do mechanika ten mówi,że potrzebne są tulejki wahacza przedniego, sworznie wahacza przedniego, oraz tulejki belki (te które wchodzą w próg samochodu).Takowe też zakupiłem,ale podjechałem dla pewności do innego mechanika...ten powiedział,że zużyte są też tulejki wahacza wzdłużnego (ta zwykła i ta pływająca)...Więc zakupiłem też i takie...Mechanik je wymienił...ale jadę po dołach i znów słyszę ten stukot na tyle,może mniej ale wciąż wali!!!Mechanik powiedział,że to pewnie jakaś guma od amortyzatora już się zużyła i trzeba ją wymienić...Już nie wiem sam co myśleć... :mad2: Mam problem bo nie wiem czy jak znów kupię te gumy to się okaże,że to jednak nie to...Co poradzicie i jakie to są gumy w amorze,żeby tak tłukły? :mad2:
Freude am fahren...
Opublikowano
tez mam taki problem tylko mój mechanik powiedzial odrazu ze to te gumki.ale koszt takiej gumki u mnie w kielcach wynosi okolo 25 zł :) wiec nie sa to jakies duze pieniadze.musze zmienic tylko narazie czasu nie mam bo bez samochodu to jak bez reki, a zmiana napewno troszke potrwa.Pozdrawjam Kamil
Opublikowano
To nie wydech...wszystko mam sztywne...ale amortyzatory rzeczywiście chyba "chodzą"...Tylko nie wiem jakie tam są gumy...
Freude am fahren...
Opublikowano
tak bo wtedy amor bije o blache. slychac to jesli sie jedzie po jakis dziurach (w polsce ich nie brakuje) bo na prostej drodze tego nie slychac ??!!!!! u mnie jest ten sam problem z guma od amorów
Opublikowano
No właśnie,słychać to tylko na dziurach :mad2: A wiadomo,że "tylko" znaczy wszędzie...bo takie są nasze drogi :mrgreen:
Freude am fahren...
Opublikowano
witam, mam ten sam problem, tez mi tłucze jak wjade w dziure. Mam takie gumki(polskie) za 20 zł. Nie ma sensu kupowac drogich bo na naszych polskich ulicach i tak sie roztłucze niedługo. pozdro
IVI
Opublikowano
jest troche roboty z rym, napewno nie zajmie to 20 minut ale powinieneś dać rade zrobić samemu, wystarczy ze masz kanał i jakieś dobre narzędzia. powodzenia, pozdro.
IVI
Opublikowano

Mam ten sam problem

Wg mnie to nie zadne gumki od amorów

Jak byłem u mechanika ta tez mówił ze to jakięs końcówki drążków z przodu. Po wymianie było to samo. Potem mówił ze to te gumki od amorów - ale to tez nie to.

Wg mnie to sa takie gumy od tylnego zawieszenia. Jak staniesz bok samochodu przy tylnim kole to z prawej strony kilka centymetrów przed kołem są takie dość duże gumy ustawione pionowo. Jeśli masz luz między górą tej gumy a blaszką która ma ta gume trzymać to na 90% bedzie to

Koszt tych gum to 50-100zł za sztuke a robocizna niestety jest troche droższa. Mi mechanik powiedział ze 100zł za jedna

Opublikowano
No właśnie też o tym myślałem...ale miejmy nadzieję,że wymiana poduszek pomoże,bo się okaże że całe zawieszenie wymienię a wciąż będą stuki :mad2:
Freude am fahren...
Opublikowano
Czest siadaja tez gorne poduszki, mocowania amortyzatorow z tylu. ja juz chcialem sfoznie wymieniac i niewiadomo co jeszcze a wystarczylo to i mam spokoj... koszt ok 60zł z wymiana ;)
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

Oj nie pierwsza to i nie ostatnia walka e36 z stukami w zawieszeniu.

Chyba smialo moza zgeneralizować ze "TEN TYP TAK MA"

Zycze powodzenia

Never Say Never Again!
Opublikowano
Widzę jednak,że BMW raczej do mało awaryjnych samochodów nie należy...Takie drobnostki zaczynają przysłaniać radość z jazdy tym samochodem... :cry2: No ale zamówiłem już poduszki amortyzatora,więc mam nadzieję,że źródło stuków leży właśnie w nich...bo sam zauważyłem,że amortyzatory są takie bezwładne i ten trzpień jest luźny w gnieździe,więc na pewno te poduszki są już do wymiany...
Freude am fahren...
Opublikowano

przerabiałem ten temat dłuuugo u siebie... proponuję sprawdzić to:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=33_0386&hg=33&fg=45

pozycja 8.... nie widać tego od góry bo jest przykryte gumkami... tam jest przykrecony amor...jesli na tych mocowaniach ta gumka sparcieje to wlasnei jest taki efekt o którym mówicie... najszybszym sposobem jest wyciąc te gumki na kielichach i sprawdzenie stan górnego mocowania amora... porpawnei trzebab to rozbierac od dołu... ja wymieniłem obydwie sztuki ok 100zł febi... i od tamtej pory nic nie stukało...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Sprawa wygląda następująco - jak kupiłem moje BMW słyszałem stukanie w tylnym zawieszeniu, tak jakby jakaś belka tłukła o podwozie...podjechałem więc do mechanika ten mówi,że potrzebne są tulejki wahacza przedniego, sworznie wahacza przedniego, oraz tulejki belki (te które wchodzą w próg samochodu).Takowe też zakupiłem,ale podjechałem dla pewności do innego mechanika...ten powiedział,że zużyte są też tulejki wahacza wzdłużnego (ta zwykła i ta pływająca)...Więc zakupiłem też i takie...Mechanik je wymienił...ale jadę po dołach i znów słyszę ten stukot na tyle,może mniej ale wciąż wali!!!Mechanik powiedział,że to pewnie jakaś guma od amortyzatora już się zużyła i trzeba ją wymienić...Już nie wiem sam co myśleć... :mad2: Mam problem bo nie wiem czy jak znów kupię te gumy to się okaże,że to jednak nie to...Co poradzicie i jakie to są gumy w amorze,żeby tak tłukły? :mad2:

A tu się okaże że klocki starte i tłuką o tarczę :)

Opublikowano

Wg mnie to tylko poduszka amortyzatora, czyli to gniazdo mocujace amor do karoserii u gory. Koszt 30-50 zl. Wymiana samemy, wystarczy odkrecic u gory dwiesruby od karoserii i jedna trzymajaca amor w poduszcze. Podnies samochod na parkingu lewarkiem, kolo sciagnie troche wachacz. Sciagnij reka troche amorek do srodka i wymien poduszke.

Jak bylem na diagnostyce to trzech fachowcow dlugo dochodzilo co to jest, dodam ze mechanim wczesniej przez to wymienil mi juz tuleje gorne wachacza :duh:

Powodzenia

Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W