Skocz do zawartości

Brak wbitego gazu w dowód - Co robić???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj miałem kontrole drogową, wszystko pięknie dopuki nie otworzyłem bagażnika, wtedy policjant zobaczył butle z gazem i powiedział, że nie ma wbitego LPG w dowód (LPG kupiłem używaną bez żadnych papierów i zamontowałem do auta...) i zabrał mi dowód...Co zrobić, żeby załatwić wbicie LPG w dowód, z kąd papiery?Mam zaprzyjaźnionego diagnoste także przegląd mi załatwi bez demontażu całej instalacji. Ale co zrobić jak znowu zatrzymają i zabiorą dowód...??? Z kąd uzyskać homologacje na LPG, czy wystarczy kupić urzywaną butle z papierami, czy też trzeba mieć jakieś zaświadczenia z zakładu specjalistycznego który montuje LPG? A z kąd je wziądz...

z góry dzięki za pomoc,

pozdro

BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano

Trzeba miec paszport na butle co jest jej homologacja i gwarancja na to ze wszystko jest ok, bedziesz musial chyba kupic nowa butle..........

do tego rachunek z zakladu gdzie zostala instalacja zalozona-bo oni ponosza odpowiiedzialnosc za bezusterkowowsc calej instalacji-z ta uzywka bedziesz mial teraz same klopoty :|

Opublikowano
butla z homologacją to koszt ok 80zł ale właśnie najgorzej bedzie załatwić te kwity od gazowników, bo sam montowałem gaz... Wiem, że kiedyś wbijali gaz w dowód na przeglądach ale teraz się troche pozmieniało, tak to byłoby bez lipy.
BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano
coz ja tez mam bunie zagazowana ale nie mialem instalki wbitej w dowod. kilka razy mnie trzymali i na szczescie nie zauwazyli ze nie mam jej w dowodzie pomimo tego ze zagladali do kufra. czytam wasze opinie i zastanawiam sie czy to wszystko jesli chodzi o butle bo z tego co slyszalem to chyba powinnismy miec fakture na wszystkie elementy instalki. ale najlepiej bedzie jak podjedziesz do firmy montujacej gaz i zapytasz albo zrob inaczej. zrob normalny przeglad i jedz odebrac dowod mowiac ze niby ja wymontowales. a w bagazniku zabuduj ja w stylu car audio i nikt jej nie zauwazy. jesli masz wlew w widocznym miejscu to przeluz go kolo wlewy paliwa. ale wola twoja. pozdrawiam
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
ja mam butle 80l widoczną w kufrze, a ty może masz w kole..jak mnie kiedyś zatrzymali to też sie nie kapli ale ci wczorajsi byli bardziej dociekliwi (może przez to, że przyciemniłem 5dni temu szyby...) koleś ze sląska z allegro chce 370zł za przesłanie mi wszystkich papierów z homologacjami i fakturami vat, wtedy w urzędzie wbiją i przegląd przejdzie.A przeglądu na razie nie zrobie bo mój znajomy diagnosta siedzi w rajchu...byłem sie popytac na stacjach dzisiaj i boją sie, kazali wszystko wymontowac, pok....ni, co to za problem jesli nie chce miec LPG w dowodzie tylko zwykły przegląd...
BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano
ja mam butle 80l widoczną w kufrze, a ty może masz w kole..jak mnie kiedyś zatrzymali to też sie nie kapli ale ci wczorajsi byli bardziej dociekliwi (może przez to, że przyciemniłem 5dni temu szyby...) koleś ze sląska z allegro chce 370zł za przesłanie mi wszystkich papierów z homologacjami i fakturami vat, wtedy w urzędzie wbiją i przegląd przejdzie.A przeglądu na razie nie zrobie bo mój znajomy diagnosta siedzi w rajchu...byłem sie popytac na stacjach dzisiaj i boją sie, kazali wszystko wymontowac, pok....ni, co to za problem jesli nie chce miec LPG w dowodzie tylko zwykły przegląd...

A problem jest taki, że jeżeli diagnosta podbije przeglad a sprawa się "rypnie" to na dzień dobry ma zbrane uprawnienia, dodatkowo sprawa w sądzie i np 2 lata w zawiasach za poświadczenie nieprawdy. Podłożyłbyś się w takiej sytuacji? 4 lata pracuję jako diagnosta i wiem czym to pachnie.

Opublikowano
słuchaj, ja to zdemontuje, pojade na przegląd bez LPG i prosto z przeglądu jade to założyć spowrotem i co to da??? Tylko mi życie utrudnią bo bede sie grzebał z tym LPG pół dnia a jak mnie złapią na drugi dzien to wiadomo ze powiem ze zdjełem i założyłem spowrotem a nie że przeszedł. To chyba jasna sprawa...
BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano
w teorii jest tak ze kazda instalacja i papiery od niej sa przypisane do danego auta i nie wiem na ile jest to prawda ale mamy tu kolege diagnoste to moze nam pomoze. ja tez mam 80 i tez ja widac. no ale widocznie mialem wiecej szczescia
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
podstawą do wbicia w dowód gazu jest min. faktura za jego montaż. niektóre zakłady montujące gaz proponują np. zamontowanie tylko nowego zbiornika i na tej podstawie wystawiają fakturę niby za całą instalację. Montaż instalacji używanej jest zabroniony, jest lista części używanych które nie mogą być powtórnie montowane. Jak ją znajdę to tu wrzucę.
Opublikowano
Witam,

Dzisiaj miałem kontrole drogową, wszystko pięknie dopuki nie otworzyłem bagażnika, wtedy policjant zobaczył butle z gazem i powiedział, że nie ma wbitego LPG w dowód (LPG kupiłem używaną bez żadnych papierów i zamontowałem do auta...) i zabrał mi dowód...Co zrobić, żeby załatwić wbicie LPG w dowód, z kąd papiery?Mam zaprzyjaźnionego diagnoste także przegląd mi załatwi bez demontażu całej instalacji. Ale co zrobić jak znowu zatrzymają i zabiorą dowód...??? Z kąd uzyskać homologacje na LPG, czy wystarczy kupić urzywaną butle z papierami, czy też trzeba mieć jakieś zaświadczenia z zakładu specjalistycznego który montuje LPG? A z kąd je wziądz...

z góry dzięki za pomoc,

pozdro

Witam.

Kiedy kupiłem Pełgota to nie miałem pojęcia nic o instalacji gazowej, poprostu była. Gdy po blisko roku pojechałem na przegląd techniczny zwrócono mi uwagę że auto nie posiada dokumentacji od instalacji gazu, i wystawiono mi bezpłatnie takie oświadczenie że auto posiada taką a taką butlę, taki a taki mieszalnik itd. Włożyłem to do dowodu rej. i tak jeździłem :-)

Tyle że ja mam takie szczęście że nie miewam kontroli policyjnych :-)))

Opublikowano

Ja mam gaz-jest tez wykazany w dowodzie rejestracyjnym..........pojechalem na przeglad i tez jeden mi zrobil problem ze nie mam ksiazeczki na butle( wkurzylem sie) bo sprzedajacy tez nie mial nigdy takiej tylko mam Rachunek od od firmy ktora zakladala instalacjie, na ktorej sa pieczatki ze danego dnia zgloszono do homologacji o zalozeniu LPG......mam tez Wyciag ze Swiadectwa Homologacji w ktorym jest wypisane co o jakim numerze seryjnym jest zalozone, kiedy, jakies badanie i wykaz CO/HC....i jest napisane ze ten wyciag stanowi podstawe do wpisu LPG w dowod rejesteracyjny

Wszystko jest przypisane do konkretnie mojego auta( numer rej, vin)

Lae mowie mialem klopot bo powiedzieli mi ze nei mam ksiazki butli-a miwilil mi poprzednik ze homologacja jest wystarczajaca-nie wiem jak to jest-ale sa klopoty z tym

http://images21.fotosik.pl/217/70adeaf192e46c97.jpg

http://images21.fotosik.pl/217/1166f4cc0a83fd77.jpg

teraz od razu bede jechal do tego samego faceta co mi wbil przeglad bo skoro dal rok temu to czemu ma nie dac teraz........

Opublikowano
fakt, ale przepisy sie zmieniają, kiedyś wystarczyło założyć gaz pojechać na przegląd a diagnosta wbijał gaz w dowód i było po problemie, ale ktoś musi na tym teraz zarobić i z tąd cała ta biurokracja. Na stary dowód może jeszcze by dało rade ale na nowy nie ma szans...:((
BMW JUST FOR FUN!!!