Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:mrgreen: WITAM. Wie ktos moze cos na temat oznaczen BMW? Interesuje mnie skad sie biora symbole :oops: np. E36 E34 E38... Doskonale wiem ze sa to oznaczenia serii 3,5,7 ale interesuje mnie na podstawie czego BMW je nadaje :?: . DZIEKUJE ZA INFO :cool2: :modlitwa:
Opublikowano

Tak samo jak Mercedes oznacza swoje tzw. typoszeregi - W124, W126, W202 itd, z tym, ze nie robi tego chronologicznie.

No i ostatnio w BMW Exx oznacza model, a nie typoszereg - np. najnowsza trojka sedan to E90, touring to E91, a coupe E92.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
:oops: ale czy np oznaczenie E36 to tylko foch designer'a ot tak sobie powiedzial czy np. pomiedzy e34 a e36 byl jeden koncept :shock: ale nie wszedl do produkcji? PS. o oznaczeniech "F" to sie przyznam bez bicia ze nie slyszalem jeszcze :? :jawdrop: pozdrawiam :modlitwa:
Opublikowano
: pomiedzy e34 a e36 byl jeden koncept :shock: ale nie wszedl do produkcji? :

wydaje mi się że własnie jest tak jak piszesz . Po prostu powstają projekty o kolejnych numerach i nieliczne wchodzą do produkcji .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano

Tak dla Info:

E i F to numery poszczegolnych prototypow ktore weszly do produkcji - od E65 poszczegolne wersje maja swoje oznaczenia a nie tylko modele

jak np

E46 seria 3 limo, touring, coupe i cabrio ale juz

E90, E91, E92, E93 - limo, touring, coupe, cabrio

od nowej 7 (2008) zaczyna sie oznaczenie F01 i F02 (L) a pozniej F07 LSC i F10, F11 5 limo i touring

3- cyfrowe oznaczenie jest praktyczniejsze np. w systemach komputerowych itd

Opublikowano

Tak dla Info:

E i F to numery poszczegolnych prototypow ktore weszly do produkcji - od E65 poszczegolne wersje maja swoje oznaczenia a nie tylko modele

jak np

E46 seria 3 limo, touring, coupe i cabrio ale juz

E90, E91, E92, E93 - limo, touring, coupe, cabrio

od nowej 7 (2008) zaczyna sie oznaczenie F01 i F02 (L) a pozniej F07 LSC i F10, F11 5 limo i touring

2- cyfrowe oznaczenie jest praktyczniejsze np. w systemach komputerowych itd