Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey!

Zauważyłem w moim aucie, że lusterka sa non stop podgrzewane. W moim poprzednim aucie (VW) moglem to wylaczyc. Czy jest taka sama opcja w bmw (320d)?

Pozdrawiam

Ps. Czy wymienia sie olej w skrzyni biegow (reczna) oraz w tylnym moscie, czy raczej to jest dozywotnio?

Ps.2. Mam ja od tygodnia

Opublikowano

Podgrzewanie lusterek jest na jednym przełączniku z podgrzewaniem tylnej szyby co do oleju w moście to powinno się zmienić przy 240tyś. co do skrzyni to nie wiem bo mam septoronic ale sądzę że się tylko dolewa.

Jeśli sie mylę co do skrzyni to proszę o sprostowanie.

Opublikowano

Przyłączę się do tematu, odnośnie wymiany oleju w moście. Przecież jest on "teoretycznie" bezobsługowy.. Jeśli nic nie cieknie to trzeba jeździć dalej. Hmm. To w końcu wymieniać ten olej? Jeśli tak to jaki?

Na castrol.pl zalecają do 330d SAF-XJ albo SAF-XO.

Opublikowano
W książce serwisowj jest napisane że olej w tylnym moście wymienić przy 240tyś.

Hm dziwne bo u mnie lusterka zaczynają grzać jak włączę ogrzewanie tylnej szyby, czyżby w kombi było inaczej ??

To jaki olej w okońcu? :roll:

Hmm a z tym grzaniem sprawdzę jak to wygląda w sedanie :)

Opublikowano
ja dziś wymienialem olej i mechanik powiedzial ze olej musi miec lepkosc 90W taki sam jest do skrzyni i do mostu..Przynajmniej w E-36 :)
Opublikowano

To proste! Podgrzewanie lusterek jest polaczone z zaplonem czyli jak wlaczony zaplon to wlaczone podgrzewanie lusterek, a dokladniej mowiac pobieraja swoje zasilanie z "motorka" od ustawiania lusterek.

Czyli wszystko jest O.K.

Podgrzewanie tylniej szyby nie ma zadnego zwiazku z ogrzewaniem lusterk :nienie: !!!!

POZDRAWIAM

Bald Mein Wagen ;)
Opublikowano

Podgrzewanie lusterek w zimie ma za zadanie jak wiadomo odmrażanie a w lecie osuszanie z porannej rosy i deszczu. Niektóre modele mają odłaczane podgrzewanie w ten sposób ze ustawiamy przełącznik do regulacji lusterek prawe-lewe w pozycji srodkowej jeśli taka występuje.

A ten mechanik co się wypowiadał na temat oleju do E36 to niech idzie na przeszkolenie zanim komuś wleje ten sam do mostu i skrzyni i niech dowie się co to ATF i MTF oraz SAF-XO i SAF-XJ.