Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pytanko -1 jakie powinno być ładowanie na wolnych obr.?

U mnie 13,9 - 14,2 bez włączonych odniorników prądu a przy włączeniu świateł , dmuchawy na max. ogrzewaniu szybu , podgrzewaniu foteli wynosi 12,6 na wolnych obr.

2 Czy nie za mało?

Pytam bo odebrałem autko po 3 mies pobycie w warsztacie i mam cały czas rozładowany akumulator.Odpaliłem go pod warsztatem z kabli i cały czas mam kłopot z uruchomieniem - wystarczy że postoję parę chwil z włączonym radiem i oświetleniem wnętrza i aku momentalnie się rozładowuje.

3 Czy częste "pulsowanie" napięcia oznacza jakiś problem z alternatorem ew.reg napięcia?

Przez pulsowanie rozumiem częste (ciągłe) zmiany wartości Voltów na mierniku podczas pomiaru Np. 13.87 - 14.05 -13.95-14.15 itd w odstępie 2 sekund.

4 Czy bateria oryginalna z 2003 roku może już konczyć swój żywot ?(akumulator bezobsługowy - brak korków).

Z góry dziekuję za info

Opublikowano

Witam

ładowanie na wolnych jest ok

co do tego pulsowania to tak być nie powinno chyba że na wyższych obrotach trzyma się równo

a akumlator to normalka leciwy już jest jeżeli autko stało 3 miechy i niebył ładowany to mógł skończyć swój żywot i on może być przyczyną tego wszystkiego.

pozd.

Opublikowano
Cztery lata na akku to bliski jego koniec.

no na milosc boska. wymiana akumulatora co 4 lata?! wydaje mi sie, ze jest to sugestia mocno przesadzona. w samochodzie regularnie uzytkowanym i sprawnym akumulator wytrzyma normalnie i 10 lat.

Opublikowano

napiecie ladowania bez obciazenia masz dobre . to ze skacze - tak ma byc . pod obciazeniem - za niskie ( ale nie tragiczne - jak dodasz lekko gazu to jest wyzsze ?) .

zalezy jaki to akumulator i jaka ma przeszlosc - jezeli np byl rozladowany do 0 i stal tak jakis czas to moze byc juz ponim - ale to zalezy np od tego czy akumulator jest w izolacji kopertowej czy nie ...

naladowales akumulator prostownikiem ? to podstawa ...

Opublikowano
Witam serdecznie.

Mam pytanko -1 jakie powinno być ładowanie na wolnych obr.?

U mnie 13,9 - 14,2 bez włączonych odniorników prądu a przy włączeniu świateł , dmuchawy na max. ogrzewaniu szybu , podgrzewaniu foteli wynosi 12,6 na wolnych obr.

2 Czy nie za mało?

Pytam bo odebrałem autko po 3 mies pobycie w warsztacie i mam cały czas rozładowany akumulator.Odpaliłem go pod warsztatem z kabli i cały czas mam kłopot z uruchomieniem - wystarczy że postoję parę chwil z włączonym radiem i oświetleniem wnętrza i aku momentalnie się rozładowuje.

3 Czy częste "pulsowanie" napięcia oznacza jakiś problem z alternatorem ew.reg napięcia?

Przez pulsowanie rozumiem częste (ciągłe) zmiany wartości Voltów na mierniku podczas pomiaru Np. 13.87 - 14.05 -13.95-14.15 itd w odstępie 2 sekund.

4 Czy bateria oryginalna z 2003 roku może już konczyć swój żywot ?(akumulator bezobsługowy - brak korków).

Z góry dziekuję za info

Pulsowania napiecia nie powinno byc!!! Na wolnych obrotach pod obciazeniem to Ty wogole nie masz ladowania!! Sprobuj podpiac inny(dobry lub nowy) akumulator i sprawdz jeszcze raz ladowanie. Jesli bedzie podobnie to moze cos byc z alternatorem lub jego masowaniem.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]