Skocz do zawartości

jaki olej do e 39 525tds?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam!!! mam pytanie , jaki olej wlać do silnika 525 tds e 39? ma już dosyć duży przebieg 250tyś. i nie wiem jaki olej będzie odpowiedni?
Opublikowano
witam. a jaki był wcześniej zalany , pewno nie wiesz ?
Opublikowano
  • Autor
no właśnie nie wiem :( kupiłem go za granicą i teraz nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem a kartki przy silniku nie ma :mad2:
Opublikowano
ja też sprowadziłem z Niemiec i nie było kartki jaki tylko przebieg że co 15 tys wymieniać więc jeżdze na pełnym syntetyku texaco zrobiłem 60 tys km bez żadnych problemów a przejechane ma 290 tys
Opublikowano

witam

ja w swoim tds mam syntetyk castrol edge turbo diesel. autko ma przejechane ponad 200tys. i chodzi super. :dance:

Opublikowano
  • Autor
ja też tak chyba zrobię wleje pełny syntetyk albo ewentualnie pół syntetyk :lol: i zobaczę.
Opublikowano
Tylko syntetyk. Polecam tego Castrolka. W tej chwili ten EDGE to najbardziej zaawansowany technologicznie olej... Można śmiało lać... Super praca silnika...

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
Na kartce zawieszonej mam wpisane SUPER LEICHTLAUF 10W-40 chyba jest to półsyntetyk.Jaki olej byłby najlepszy-2,5tds.
Opublikowano
witam.moim zdaniem możesz spokojnie lać syntetyk.pozdro
Opublikowano

Już wszystko wiem.Mam olej LIQU MOLY Super Leichtlauf 10W-40 jest to półsyntetyk i skoro niemiec nań jeżdził nie będę go zmieniał na inny.

Na allegro jest 5L-142zł+wysyłka

https://ssl.allegro.pl/item179845261_olej_polsyntetyczny_10w40_mos2_liqui_moly_5l_.html

Tylko nie wiem jeszcze ile wchodzi do silnika???

Opublikowano
krzys lej Castrola... BMW od początku poleca tylko Castrola i pamiętaj, że najlepszy olej dla BMW to pełen syntetyk i takiego Ci polecam... To co stosował niemiec nie zawsze musi być dobre. Śmiało lej syntetyk i będzie dobrze...

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
Zgadzam sie z przedmówcą BMW rekomenduje castrol i taki powinno sie lac np.CASTROL MAGNATEC.
Opublikowano
OK.Wleje Castrol magnatic Ale jeszcze ile?????
Opublikowano

Jak masz lać Magnateca to już lepiej wlej EDGE, dużo lepsza formuła, samochód podziękuje Ci za to :)

Pytasz ile:) juz mówie: 7 litrów wchodzi...

Najlepiej wlać taki olej: Edge 0W-30 (v,x)

Pozdrawiam,

Karol

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
Zgodnie z tym co jest napisane w instrukcji powinienes wlac 6,75l oleju do tego rodzaju silnika.
Opublikowano
Wlej markowy olej syntetyczny (Mobil 1, Castrol itp) w klasie lepkości 0W40 lub 5W50 dla turbodiesli (to ważne bo olej dla diesli ma wiecej dodatku neutralizującego związków siarki)... Ja mam takie zdanie o laniu oleju do silnika: lej zawsze olej o najlepszych parametrach smarujących i najmniej "odczuwający" upływ czasu....czyli full syntetic! ...jeśli ktoś Ci mówi, że taki olej w zużytym silniku może tylko zrobić szkody (i tak rzeczywiście się stanie) tzn ,że masz zjechany silnik i on tylko pomoże Ci w podjęciu decyzji o zakupie samochodu w lepszym stanie ;)

Edytowane przez Danski

Opublikowano

martog tylko instrukcja mówi o samym silniku jeszcze 0.25 litra idzie do filtra, więc razem musi wlać 7 litrów...

pozdrawiam,

KAROL

Pozdrawiam,

Karol