Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie przy przekręconym kluczyku palą się dwa światełka na zielono po uruchomieniu silnika gasną.Więc jak się domyślam mam jeszcze czas do kolejnej wymiany.Ale nie wiem na jakiej zasadzie działają te diody i cała inspekcja.Czy jest zaprogramowana czasowo od wymiany do wymiany czy jest jakiś czujnik w misce od stanu jakości oleju?

I jeszcze jedno pytanie.

Przy redukcji biegu mowa o automacie i gaz do dechy widzę w lusterku jak z rury dymek po ulicy się rozprasza.Jest to norma?Do tej pory jeżdziłem automatami ale w benzynie.Dodam,że rura wydechowa na końcu jest zagięta do dołu.

Opublikowano

co do dymku: jak ostro dołożysz to musi zakopcic i nie ma na to siły... gdzy nie wszystko zostaje spalone w komorze do tego odpowiediej i dopala sie w rurach.

o ile sie nie myle, kontrolek jest 7 (5 zielonych, 1 pomarancz i 1 czerwona) no i oczywiscie one gasne po kolei. Czas zgasniecia wszystkich BMW przewidziala na 13 000 km (chyba - jak na mniej czy wiecej to poprawcie) wiec juz wiesz ile mozesz jeszcze jezdzic na oleju...

Opublikowano

nie wiem do końca jak to jestz tymi diodami, i czy nie zależy to od tego czy duzo jeździsz na niedogrzanym silniku (np krótkie odcinki po mieście) mi żółta zapaliła się po 14000km i wtedy wymieniłem olej

co do dymku to dieselek przy redukcji może wypuścić trochę, chyba ze jest to wielka czarna chmura, wtedy jest coś nie tak

wydechy w każdym dieslu są zagięte do dołu, żeby zderzak nie był okopcony

Opublikowano
zauważyłem że inspekcja jest uzależniona od trybu jazdy , jak kiedyś dałem mu garach to zgasła jedna zielona ale po kilku spokojnych dniach sama się oświeciła
Opublikowano
Nie wiem czy to prawda ale wplyw na gaszenie się lampek informujących o zblizającej się wymianie oleju ma długośc pracy silnika w godzinach(Jest taka informacja w testach pod check control) i ilosci wypalonego paliwa.Podobno Komputer na podstawie tych danych oblicza wymiane oleju....