Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No chciałem sprawdzić,ale przy 170 wysuwają mi sie skrzydła,jak na filmie z fantomasem.Przecież nasze drogi to nie słone jezioro.A tym którzy próbowali to robić na A4(szczególnie Katowice-Kraków),to nie wierzę.Tam nie ma takiego odcinka,gdzie można tak gnać.Niech Was papcio Rydzyk ma w opiece.Życzę zdrowia i długich lat życia :lol:
Opublikowano
bmw 316 w wersji nie chipowanej to poleci 215km/h ale z przepasci..... lub duzego wodospadu... BMW535 ma 235km/h (na papierze ) silnik dwa razy wiekszy 316 ma okolo 190km/h ... 25km sobie dodac...to juz przesada... na bledny odczyt z predkosciomierza sklada sie nieoryginalne zegary, opony , .... zreszta w gornym zakresie jest roznica w predkosci rzeczywistej a wskazywanej... sadze ,ze mieliscie zmienione zegary ...
Opublikowano

Co wy macie z tymi kołami. Rozmiar kół nie wpływa na WSKAZANIA LICZNIKA a tylko na PRĘDKOŚĆ RZECZYWISTĄ AUTA.

Niedowiarkom proponuje postawic auto na kobyłkach i odkręcic koła i licznik pokaże tyle samo. Nie mylic tu pojęć jeśli ktos założy do 316 koła 18cali a szerokości 255 to oczywiście ze rozmiar kół wpłynie na prędkość ale z prostego powodu ze auto nie będzie mogło się uciągnąć.

Opublikowano
Co wy macie z tymi kołami. Rozmiar kół nie wpływa na WSKAZANIA LICZNIKA a tylko na PRĘDKOŚĆ RZECZYWISTĄ AUTA.

Niedowiarkom proponuje postawic auto na kobyłkach i odkręcic koła i licznik pokaże tyle samo. Nie mylic tu pojęć jeśli ktos założy do 316 koła 18cali a szerokości 255 to oczywiście ze rozmiar kół wpłynie na prędkość ale z prostego powodu ze auto nie będzie mogło się uciągnąć.

Ale chyba jednak rozmiar felg i opon ma wpływ na wskazania (przekłamania) licznika:

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

tu się to fajnie przelicza :)

Opublikowano

Podnieś auto i załóż mu po kolei wszystkie rozmiary jakie dostaniesz na rynku a na koniec zdejmij całkiem koła - licznik cały czas pokazuje to samo. Sytuacja zmienia się drastycznie gdy opuścisz auto na ziemię i zaczniesz jechać - wtedy prędkość auta przy danych obrotach silnika uzależniona jest od średnicy koła czyli wpływa na prędkość rzeczywistą auta. To chyba logiczne?

Im bardziej średnica kół odbiega od zalecanej przez producenta tym bardziej zmienia się prędkość rzeczywista w stosunku do pokazanej na prędkościomierzu i tym bardziej wzrasta błąd licznika.

Opublikowano

Wiem, że wielkość kół ma wpływ na prędkość rzeczywistą ale dajmy na to, że jadę prędkością rzeczywistą 100km/h na felgach 15' i licznik pokazuje mi 100km/h to zakładając felgi 16' czy 17' jadąc prędkością rzeczywistą 100km/h to licznik też mi będzie wskazywał 100km/h ?

Bo według tej tabeli to raczej nie...

Opublikowano
Jesli jedziesz z prędkością rzeczywistą 100km/h to jaka jest różnica na jakich kołach się to odbywa? Nie ma żadnej. A koła to wpływają ci tylko na to jakie będziesz miał obroty silnika przy tej prędkości rzeczywistej. A co będzie wtedy pokazywał prędkościomierz to zalezy jak bardzo średnica kół które akurat masz załozone będzie zbliżona do średnicy zalecanej przez producenta.
Opublikowano
Jesli jedziesz z prędkością rzeczywistą 100km/h to jaka jest różnica na jakich kołach się to odbywa? Nie ma żadnej. A koła to wpływają ci tylko na to jakie będziesz miał obroty silnika przy tej prędkości rzeczywistej. A co będzie wtedy pokazywał prędkościomierz to zalezy jak bardzo średnica kół które akurat masz załozone będzie zbliżona do średnicy zalecanej przez producenta.

No i właśnie cały czas mi o to chodzi, bo nie zawsze to co pokazuje nam licznik jest prawdą...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i właśnie cały czas mi o to chodzi, bo nie zawsze to co pokazuje nam licznik jest prawdą...

Dlatego ja poparłem to prędkością z GPS-a. Wskazał tyle ile wskazał to czy ktoś w to wierzy czy nie lata mi koło.... nosa.

Opublikowano
Ja moją leciałem 290 ale założyłem kółka od wózka. Jutro sprawdzę ile poleci na kołach od deskorolki a w przyszłym tygodniu spróbuje założyć od rolek ale nie mogę znaleźć z dobrym ET (rozstaw śrób pasuje).