Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem tu nowy potrzebuje pilnie porady chodzi o compacta e36 316

rok 94-96 jestem juz zdecydowany na takie autko wiec prosze nie piszcie ze lepiej bedzie coupe 2,5 itp. bardzo bym byl wdzieczny za wypowiedzi posiadacy compacta 1,6 chodzi o spalanie i awaryjnosc czytalem na forum wiele o spalaniu ale mam naprawde metlik w glowie bo kazdy pisze co innego

dodam ze moja jazda jest bardzo delikatna mozna powiedziec ze zgodna z przepisami :mrgreen: autem bede smigal po miescie czasem trasa do 150km zalaezy mi bardzo na bezawaryjnosci dlatego wybralem bmw mam nadzielje ze da sie 316 zejesc w miescie do okolo 8-9l ??? bo gazu raczej nie chcial bym zakladac

Opublikowano
ja akurat mialem pecha. kupilem compacta z 95 roku i od razu z marszu musialem uszczelke pod glowica wymieniac. przebieg 192k. dzis odbieram ja od mechanika. zobaczymy co z "tego" bedzie,...
Opublikowano

Compact, auto fajne, z gorsza deska i inna zawicha z tylu niz pozostale E36.

316i do spokojnej jazdy bedzie w sam raz.

Co do spalania - az tak optymistycznych wynikow bym sie nie spodziewal...

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano

Moim compactem zrobilem juz pare tysiecy i jak chodził tak chodzi.

Oczywiście musiałem zrobić pare rzeczy, ale nic nie spodziewanego, ponad sklejone szczotki w rozruszniku ( wystarczy puknąć trzonkiem młotka i jast git ). Silnik na prawie 230 tys i pali bez zarzutu, nawet zimą przy ostrych mrozach.

Kolega pisał, że poszła jemu uszczelka pod głowicą. Fakt jest taki: jeśli raz zagotujesz wodę w chłodnicy do końca skali, to możesz sie spodziewać takich niespodzianek!!

Co do oszczedności to przy autostradowej jeździe gdzieś 90 na godzinę pali trochę ponad 6, ale kiedy tzreba wyprzedzić pare razy, albo w dodatku jedzie sie w 4 os srednia w trasie podskakuje do 7,5. W miejskim ruchu pali od 8 do 11. To zależy od temperatury otoczenia i długości odcinków jakie pokonujesz ( ssanie jest automatyczne). Jak kupisz auto to od razu sprawdź stan filtra powietrza. Jak ja wymieniłem w swojej na nowy, to zużycie paliwa spadło o 1,5 litra!!!

Co do osiągów to:

- czasem przy wyprzedzaniu brakuje mocy!

- powyżej 170 robi sie mulny

- do miejskiej jazdy w sam raz

- w pojedynku z astrą 1.6, golfem 1.8 escordem 1.6 nie powinno być problemu, a są to dynamiczne taczki

Ogółem compact 1.6 to namiastka BMW, która nie połknie Cię żywcem.

Napewno lepszy compact niz astra albo inny temu podobny wynalazek. W wyposażeniu standardowym znajdziesz rzeczy o które u konkurencji ciężko, a są przydatne w codziennym życiu.

Opublikowano
Co do oszczedności to przy autostradowej jeździe gdzieś 90 na godzinę

Przy takiej jeździe ustaje mi akcja serca. :mrgreen:

Wynik jak dla mnie nieosiaglany na dluzsza mete.

Po przesiadce z Golfa do BMW przy 160km/h jezdzie mi sie jakbym sie wybral na wycieczke, cisza i spokoj, jedynie wiatr szumi i krajobraz szybciej przeskakuje.

Opublikowano (edytowane)

Jeżdzę od pół roku sedanem E36 1,6 z 98 roku.Miałem już kilka różnych samochodów rocznikowo nawet młodszych,ale ten jest SUPER.Silnik 1,6 wystarcza do normalnej jazdy.Nie ma mowy o żadnym paleniu gum,ale mnie wystarcza.Mozna spokojnie w 4 osoby wybrać się w dalsze wojaże.Co do spalania w mieście,musisz się liczyć z 8-10litrów,zwłaszcza przy częstym ruszaniu i krótkich przejechanych odcinkach.Silnik jednak

szybko sie grzeje.Kiedy wiozłem go z Niemiec,to na autostradzie wyszło mi około 7l/100km.Kupiłem GO właściwie przypadkowo,bo myślałem zupełnie o czym innym,ale nie żałuję(żeby tylko nie zapeszyć).Ma naprawdę super wyposażenie(u mnie włącznie ze skórą).Ceny części nie są powalające,zwłaszcza,że jest duży wybór.Np.tarcze i klocki na przód SBS - 231zł;na tył SBS 214zł;filtr paliwa 69zł;p.pyłkowy 52zł;powietrza 30zł;oleju17zł;tłumik końcowy z wymianą 300zł.Dotej pory musiałem wymienić tylko pompę wody(130zł),no i ten tłumik końcowy.Silnik ma łańcuch rozrządu i jak mówią jedni,to się go wogóle nie wymienia,ale fachowcy twierdzą,że po około 500kkm trza go wymienić.Nie wiem skąd jesteś,ale jeśli nie daleko to zapraszam.Wybór należy do Ciebie.Pozdro :wink: Gazu nie doradzam,mimo wielu zwolenników.Myślę,że do BMW to nieporozumienie,zwłaszcza,że na gazie padają przepływomierze(nie są niestety tanie)Hej !

Bardzo dobra firma wysyłkowa z częściami w rozsądnych cenacvh na www.stachowiak.pl lub gg2447800.Chetnie udzielają informacji,również o cenach.Sprawdzona i solidna firma.

Edytowane przez ketiw100
Opublikowano

Jestem posiadaczem compact 1.6 96/97r, na marginesie obecnie wystawionego na sprzedaz ;)

Jezeli jestes osoba, ktora nie szuka fajerwerkow, to w 100% starczy.

Awaryjnosc, hmmm, na 20 tys km zrobionych tym autem padl uszczelniacz walu - zaczelo pluc olejem. Po naprawie wszyst ok :) Oleju nie bierze. Slowem wdzieczne auto :).

To co mi sie w nim niepodoba, to przelozenie kierwonicy...

Po przesiadce z alfy 156 musze sie nakrecic jak glupi :)

Rekompensuja to duze mozliwosci manewrowe :)

Spalnie rzecz wzgledna.

Jazda od 2 do 3 tys obr po wroclawiu:

10 min temu wszedlem do domu po przejechaniu przez centrum (jakies 10 KM). Temp w sloncu 32 st :D, auto nie bylo zimne jak wsiadlem. Sr spalanie 12.5 l ...

Jak sie bujaw wieczorem po 19, to ok 10 +- 1.

Spokojna trasa (do 90km/h, ktos tak umie jezdzic ?) bez klimy ~6l

Wroclaw -> Pogorzelica (obok Rewala nad morzem) -> 20 km tam -> Kolobrzeg 6,9 l 30 st, pr do 130 km/h, z przewaga 110, srednia wyszla cos pomiedzy 60-70 (nie pamietam dokladnie, wiec moge sie mylic:) ),klima nonstop, 2 os + pelno bagazu, lacznie z namiotem :)

Autka chce sie pozbyc, poniewaz chce czegos szybszego :twisted:

pozdrawiam

Opublikowano
Bardzo dobry samochod, jestem cholernie zadowolony, spalanie w miescie niestety jakas 10szka spokojnie, na trasie udalo mi sie zejsc jednym razem do 5,9 litra na setke :norty: ...ogolnie samochod bezproblemowy, jak narazie odpukac zadnych powazniejszych napraw, praktycznie tylko wymieniam plyny ustrojowe i jezdze...w rok zdazylem juz wymienic sworznie, tuleje tylnej belki, klocki hamulcowe, uszczelniacz krzyni biegow (czeka mnie teraz) :duh: , czeka mnie wymian chlodnicy...oprocz tego wszystko gra i buczy...brakuje tylko troszke mocy :twisted: :norty: , tak wiec plecam ten samochod...nie zastanawiaj sie tylko bierz :D

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Jak widac wszyscy sa zadowoleni, no moze kazdy by chcial wiecej mocy... :twisted:

A ja mam pytanie czy w compact'cie wystepowala szpera za doplata?

Opublikowano

i jeszcze jedno! Tak jak jeden z kolegów pisał: żadnego gazu!!!!!

W życiu nie słyszałem o samochodie na gazie z którym by nie było problemów :mad2: Ludzie mogą rózne rzeczy mówić, ale zrobisz troche kilometrów i przekonasz się że auto w gazie starzeje się szybciej!

Opublikowano
Jak widac wszyscy sa zadowoleni, no moze kazdy by chcial wiecej mocy... :twisted:

A ja mam pytanie czy w compact'cie wystepowala szpera za doplata?

Wystepowaly, mysle ze bez problemu mozna bylo zamontowac...

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
i jeszcze jedno! Tak jak jeden z kolegów pisał: żadnego gazu!!!!!

W życiu nie słyszałem o samochodie na gazie z którym by nie było problemów :mad2: Ludzie mogą rózne rzeczy mówić, ale zrobisz troche kilometrów i przekonasz się że auto w gazie starzeje się szybciej!

Dementuje te pogłoski w kolejnym poście ;) Polecam dobrą sekwencje i nie bedziesz miał zadnych problemow... Tylko chyba nie po to masz 1.6 zeby jezdzic na gazie? ;)

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano

do Nygusa7: tak szperę można było zamówić.W moim mam szpere,ale zamówienie jej było zmartwieniem niemiaszka od którego kupiłem samochód.

DALEJ PODTRZYMUJĘ,ŻE GAZ W BMW TO

N I E P O R O Z U M I E N I E !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zauważcie,ze fabrycznie w żadnej opcji nie montują gazu.No,ale każdy ma swoją koncepcję na samochód.Pozdrawiam :wink:

Opublikowano
do Nygusa7: tak szperę można było zamówić.W moim mam szpere,ale zamówienie jej było zmartwieniem niemiaszka od którego kupiłem samochód.

dlaczego zmartwieniem? ciekawe ze ktos zamowil do 316ki, moze sie bał śniegu :lol:

Opublikowano

DALEJ PODTRZYMUJĘ,ŻE GAZ W BMW TO

N I E P O R O Z U M I E N I E !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zauważcie,ze fabrycznie w żadnej opcji nie montują gazu.No,ale każdy ma swoją koncepcję na samochód.Pozdrawiam :wink:

Zakład w którym montowałem instalacje ma certyfikat od VW i BRC na montowanie instalacji sekwencyjnych do nowych samochodów VW. Dzieki temu zaden nowy VW nie traci gwarancji. To chyba o czymś swiadczy... Podobnie jest z KIA która daje 7LAT gwarancji np. na nowy model ceed ;)

Opublikowano
Owszem nie tracisz gwarancji,ale VW nie daje 7lat gwarancji.Co do KIA,to inna sprawa.Można sobie również kupić nową Dacię Logan( w wersji kombi jest nawet niebrzydka),ale usiądż do TEGO do środka.To połączenie rumuńskiej precyzji z francuskim temperamentem.Szkoda słów.Tak jak pisałem wcześniej,każdy (no prawie każdy)jest wolnym człowiekiem i robi jak uważa.Pozdro :lol:
Opublikowano
bardzo dziekuje za wszystkie rady wlasnie takich informacji potrzebowalem caly czas szukam jakiegos ladnego compacta mam nadzieje ze wreszcie cos trafie mam jeszcze jedno pytanie do was chodzi o tylne zaglowki w jednych sa a innych nie czym to jest spowodowane ?? wie ze to troche smieszne i zarazem dziwne pytanie ale zainteresowalo mnie to :roll2: jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc jak znajde ciekawe autko to napewno sie odezwe pozdrawiam
Opublikowano
bardzo dziekuje za wszystkie rady wlasnie takich informacji potrzebowalem caly czas szukam jakiegos ladnego compacta mam nadzieje ze wreszcie cos trafie mam jeszcze jedno pytanie do was chodzi o tylne zaglowki w jednych sa a innych nie czym to jest spowodowane ?? wie ze to troche smieszne i zarazem dziwne pytanie ale zainteresowalo mnie to :roll2: jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc jak znajde ciekawe autko to napewno sie odezwe pozdrawiam

Wydaje mi sie, ze byly montowane na specjalne zyczenie klienta...jako dodatek, tak jak szpera...ja w swojej tez nie mam zaglowkow z tylu i nie narzekam :roll2:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

witam

oczywiście nie jestem zwolennikiem gazu, choć sam niestety mam w swoim aucie, to nie zgodzę się z opinią że nigdzie nie montowano fabrycznie gazu. na dodatek żeby nie być gołosłownym dodaję skan z gazety

http://img412.imageshack.us/img412/1918/316ln8.th.gif

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

Opublikowano

witam

oczywiście nie jestem zwolennikiem gazu, choć sam niestety mam w swoim aucie, to nie zgodzę się z opinią że nigdzie nie montowano fabrycznie gazu. na dodatek żeby nie być gołosłownym dodaję skan z gazety

http://img412.imageshack.us/img412/1918/316ln8.th.gif

I to nie tylko w naszych buniach kochanych tak było. Inne firmy, moze nie tak uznane ale jednak maja w swojej ofercie instalacje montowane juz w nowych autach. Wspomniany wczesniej VW moze postanowił sie nie bawic w to we własnych stacja ASO ale skoro moga robic to stacje akceptowane przez nich to prawie tak jakby auto z fabryki mogło z gazem wyjechac. Na silnik mamy kilka lat gwaancji przeciez ;)

Opublikowano

Panowie!

Mój znajomy kupował miesiąc temu Passata 2.0 FSI i zapytał czy załóżą mu gaz. Koleś w salonie na to, że nie, ale to juz jego fura i niech robi co chce! Ale VW gwarancji już nie uzna!

Słyszałem że ostatnio Ford jedynie coś takiego praktykuje, ale VW!!??

Może w tym warsztacie kolesie zrobili sobie ten certyfikat w Corel-u??!!