Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś musiałem zerwać z przodu folie z szyb :( Sam by szyb nie przyciemniał bo roboty dużo a efekt w sumie średni (lepiej zrobić co innego przy aucie)... mam teraz klejące szyby :-/ Glupia policja... do tego byłem umówiony na 7:00 a 30 minut z nimi stałem :-/ Specjalnie miśie trzymali bo chcieli w lape :-/... no tak, przeciez płacimy podatki więc muszą nas dręczyć...

Ale nie o tym chciałem pisać. Mam E32 Shadowline, felgi 17" szerokie opony... przyciemniane szyby nawet pasowały; ale jakoś przyciemnienie tylko z tyłu wali wsią... jak będzie moje autko wyglądać bez przyciemnionych szyb? Lepiej/gorzej?

Teraz jak zerwałem folie dziwnie się czuje :) Choć widocznośc ciut lepsza rzeczywiście; ale bezpieczeństwo gorsze... jeśli auto stoi w nocy pod pubem np. dresy które kradna radia nie widzą czy siedzi 4 lysych w środku czy nie ma nikogo... i wolą nie podchodzić... a gdy szyby są przeźroczyste... :(

Wnętrze mam ładne. Nie trzeba go ukrywać, twarz też :D Więc myśle że jakbym zerwał wszystko to tylko auto zyska na wyglądzie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Michael napisal:

dresy które kradna radia nie widzą czy siedzi 4 lysych w środku czy nie ma nikogo...

Ja bym zainwestowal w cos "takiego" (patrz link) tylko w wiekszym wydaniu! Popytaj taksowkarzy oni maja takie wynalazki na siedzenia :D

http://www.allegro.pl/item178722473_paralizator_lapka_na_owady_muchy_komary_pajaki_.html

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
Bo to taka już rola policjantów...nie lubią jak ktoś jeździ w furze z przyciemnianymi szybami i...ja też tego nie lubię :nienie: Podobno jak są atestowane folie to wszystko ok...ale policjant z powodu braku wiedzy i tak dowali mandat a jak nie za szybę...to za coś innego,tak więc wyjedzie na jedno... Dla mnie przyciemnianie to trochę przeżytek i tanie szpanowanie. kojarzy mi się z typowymi wieśniakami, którzy chcą poszpanować.Co innego jak mam furę z fabrycznym przyciemnianiem.
Freude am fahren...
Opublikowano
Bo to taka już rola policjantów...nie lubią jak ktoś jeździ w furze z przyciemnianymi szybami i...ja też tego nie lubię :nienie: Podobno jak są atestowane folie to wszystko ok...ale policjant z powodu braku wiedzy i tak dowali mandat a jak nie za szybę...to za coś innego,tak więc wyjedzie na jedno... Dla mnie przyciemnianie to trochę przeżytek i tanie szpanowanie. kojarzy mi się z typowymi wieśniakami, którzy chcą poszpanować.Co innego jak mam furę z fabrycznym przyciemnianiem.

Chyba każde E32 ma farbycznie przyciomnione :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Pozdrawiam

Tak, dlatego ja w końcu nie ściemniłem w swoim E32 szyb bo już mam 25% ściemnione fabrycznie, i gość od szyb powiedział mi ze mi nie da atestu :jawdrop:

Opublikowano
ja się długo zastanawiałem nad przyciemnianiem szyb, ale rozwialiście moje wątpliwości-odpuszcze sobie, mam ciemny lakier, więc i tak dobrze autko się prezentuje :8)
I'm in love, but don't tell my real Love :D Alpina...
Opublikowano

Tak, dlatego ja w końcu nie ściemniłem w swoim E32 szyb bo już mam 25% ściemnione fabrycznie, i gość od szyb powiedział mi ze mi nie da atestu :jawdrop:

A czy kazda E32 ma tak samo przyciemnione szyby? Czy jest kilka rodzajów? Czy te fabryczne lekko niebieskawe szyby (takie jak ja mam) to 25%?

W sumie to jeśli chodzi o wygląd samochodu to bez przyciemnienia chyba ładniej bo środek widać; mam sportowe fotele z elektryką w dobrym stanie, jest co pokazać.

Ale własnie boje sie teraz... ze latem będzie problem :( Gdzie zaparkować auto żeby słońce nie przywaliło tak na siedzenia że potem nie da się na nich siedzieć :( Do tego skóra może popękać :(

Słowem: było dobrze, ktoś się napracował (z przyciemnianiem), ktoś wydał kase, nikomu to nie przeszkadzało ale misie musiały się przyczepić bo o 7 rano nudy na drogach przeciez nie? A może skoro mu się spieszy to da w lape?

Pozdrawiam

Opublikowano

A czy kazda E32 ma tak samo przyciemnione szyby? Czy jest kilka rodzajów? Czy te fabryczne lekko niebieskawe szyby (takie jak ja mam) to 25%?

W sumie to jeśli chodzi o wygląd samochodu to bez przyciemnienia chyba ładniej bo środek widać; mam sportowe fotele z elektryką w dobrym stanie, jest co pokazać.

Ale własnie boje sie teraz... ze latem będzie problem :( Gdzie zaparkować auto żeby słońce nie przywaliło tak na siedzenia że potem nie da się na nich siedzieć :( Do tego skóra może popękać :(

Słowem: było dobrze, ktoś się napracował (z przyciemnianiem), ktoś wydał kase, nikomu to nie przeszkadzało ale misie musiały się przyczepić bo o 7 rano nudy na drogach przeciez nie? A może skoro mu się spieszy to da w lape?

Pozdrawiam

Ja mam również czarne E32, ShadowLine i czarną skóre, nie mam Ciemnych szyb i parkuje w cieniu :lol:

Opublikowano
No i mamy odwieczny problem ;) ja w każdym poprzednim miałem ciemne szybki w Toyotce nikt si emnie nie czepiał zresztą jeszcze wtedy nie było tej nagonki, a Audi miałem ale juz dobrałem sobie lepszą folie też sie czepiali tylko że wsadzałem ich do środka i kazałem stwierdzić brak widocznosci folie miałem pierwsza klasa ponieważ sam oklejam szyby wiec byle czego juz sobie nie montowałem no i tym sposobem testowania typu policjant w środku mi sie upiekało :) W BMW juz nie robie narazie wystarczą mi kontrole typu 'zatrzymujemy Pana bo jedzie Pan BMW" i nie chce sie tłumaczyć jeszcze z folii, pozatym tu nie jest problem widoczności bo każdy użytkownik wie gdzie są granice i zmoły sobie nie naklei na szyby tylko problem jest w tym ze jak policja łapie do kontroli to nie widzi kto jest w środku i przez to jest ta cała nagonka na ciemne szyby, bo szczerze mówiąc folie na szybach to świetny sposób antywłamaniowy taka szyba oklejona ni erozlatuje sie folia ją trzyma i naprawde cieżko jest wbić do srodka, 2a sparawa odbija promienie UV i nie nagrzewa samochodu, nie blakie tapicerka... dużo jest plusów a minusów nie ma żadnych o ile ktoś z głową przyciemnia problem własnie w tym ze Policaje panikują i chcą nad wszystkim mieć kontrole.

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg

Opublikowano

Dodajmy jeszcze że podczas wypadku z szyby przyciemnianej folia mniej odłamków poleci to bardzo ważne.

Dziś jak mnie zatrzymali Smurf powiedział "proszę otworzyć lekko szybe"... wiem to nie zgodne z przepisami bo policjant nie może wydać takiego polecania... i pokazał mi że jest folia bo oczywiście "ja o tym nie wiedziałem" ;-) Zastanawiam się co by było gdyby obkleić bardzo jasną folia szybe z dwóch stron i zawinąć na górze tak żeby nie było widać :)

Pozdrawiam

Opublikowano

... a Pęczak jak chciał mieć firanki na szybach to do kryminału go zamkneli :mrgreen:

PS. przyciemnianie szyb reguluje : Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - Dz.U. 2003 nr 32 poz. 262 - a dla Tych co nie chce się szukać :

Przyciemnianie szyb jest dopuszczalne w miejscach niemających wpływu na pole widzenia kierowcy. ( W zasadzie dotyczy to szyb tylnych drzwiowych i tylnej ogrzewanej w samochodach osobowych oraz szyb bocznych, dachowych i tylnych w autobusach). Szyby przednie (czołowe) muszą mieć przepuszczalność światła w zakresie widzialnym nie mniejszą niż 75% a szyby boczne w polu widzenia kierowcy tj. 180o do przodu muszą posiadać przepuszczalność światła co najmniej 70%.

-Szyby przednie - boczne w samochodach mogą być oklejane foliami bezbarwnymi w celach antywłamaniowych. Praktycznie można również przyciemniać je z zachowaniem łącznej przepuszczalności światła (szyby i folii) w zakresie widzialnym, wynoszącej co najmniej 70%

cytaty pochodzą z publikacji : http://www.isic.krakow.pl/dzial_w_s.html

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
U nas na tylnich szybach(boki,tylna)sa rolety i to nam starcza.Generalnie wole byc przysłoniety,a i dziecku tak w buzie słonko nie swieci.Poza tym to zawsze jakies zaciemnienie dla złodziei,a nie tak na "tapecie". :dance:

Ja też mam z tyłu rolete, ale niestety ręczna... ale sposób na pozostawienie w upale auta tyłem do słońca to jakiś jest :)

Pytanie... jeśli podejmę dezycje o zdjęciu folii... czy z tylnej szyby też mogę zjąć folie? Czy nie odkleją mi się te paski od odgrzewania?

Pozdrawiam

Opublikowano

Poradźcie jeszcze proszę czym zdjąć klej na którym była folia? Bo misie chcialy w łap... tzn. chciały żeby było bezpiecznej a teraz naprawdę się rozmazuje obraz przez ten klej :D

Zwykły płyn do mycia szyb z denaturatem nie daje rady :(

Pozdrawiam

Opublikowano

Wiesz co....nie wiem jeszcze do końca jak to sie bedzie miało do całosci,ale ja zakładałem kiedys folie na samochody i proponuje zebys wziął ciepłą(podkreslam ciepłą)) wode i dodał zwykłego"Ludwika"do wody i szorował tym szyby.Czasem najprostsze sposoby działaja,bo detergenty z różnymi specyfikami nie dadza sobie raczej rady.

Spróbuj i daj znac czy zadziałało...

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
Wiesz co....nie wiem jeszcze do końca jak to sie bedzie miało do całosci,ale ja zakładałem kiedys folie na samochody i proponuje zebys wziął ciepłą(podkreslam ciepłą)) wode i dodał zwykłego"Ludwika"do wody i szorował tym szyby.Czasem najprostsze sposoby działaja,bo detergenty z różnymi specyfikami nie dadza sobie raczej rady.

Spróbuj i daj znac czy zadziałało...

Zgadzam sie szorowałem tak w T4 i było dobrze :cool2:

Opublikowano
Michael - nie zrywaj z tylnej szyby ( mozesz uszkodzić ścieżki ) podgrzej folię suszarką , łatwo odejdzie , a co do kleju to jak wyżej , mozna też benzyną ekstrakcyjną , zmywaczem do paznokci - jak będziesz używał chemi to uważaj na tapicerkę ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Michael - nie zrywaj z tylnej szyby ( mozesz uszkodzić ścieżki ) podgrzej folię suszarką , łatwo odejdzie , a co do kleju to jak wyżej , mozna też benzyną ekstrakcyjną , zmywaczem do paznokci - jak będziesz używał chemi to uważaj na tapicerkę ...

Najlepszy sposób

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg