Skocz do zawartości

[ E36 ] Dziwne terkotanie plus pytanie o swiatla [zdjecie]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

to znowu ja ale jestem "swiezym" posiadaczem BMW a pytan wiele!

1. od jakis dwoch dni slyszalny jest charakterystyczny dzwiek spod spodu auta tak jakbym ciagnal wydech po ziemi. dzwiek dopasowuje sie do predkosci auta im szybciej auto jedzie tym czestrze slychac gluche metaliczne obcieranie ! dzwiek jest bardzo ciezki do zlokalizowania ale wydaj sie jakby dobiegal z prawego przedniego kola lub okolic skrzyni biegow! czy ktos ma moze jakis pomysl mimo takiego opisu!

(Niestety jestem w Anglii i ciezko jest znalezc chcacego cos zrobic przy BMW mechanika!!!)

2. wstawiam zdjecie swiatla od strony komory silnika i mam pytanie czy ktos wie do czego jest ta wtyczka poniewaz i w lewym jak i w prawym swietle nic nie jest tam podlaczone!

%5B400%3A480%5Dhttp%3A//www.cezary.user.icpnet.pl/swiatlo.jpg

dzieki za odpowiedzi!

pozdrawiam

Opublikowano

ad.1 hmm ciężko coś wymyślić, może to być cokolwiek, może np. osłona katalizatora ?

ad.2 nie jest to przypadkiem złącze silnika regulacji wysokości świateł ?

Opublikowano
ad.1 hmm ciężko coś wymyślić, może to być cokolwiek, może np. osłona katalizatora ?

ad.2 nie jest to przypadkiem złącze silnika regulacji wysokości świateł ?

re ad.1 No wlasnie tez tak myslalem ale dzwiek jest powtarzalny (tak jakby kolo regularnie o cos obcieralo) i zwieksza predkosc z predkoscia auta mnie wiecej tak:

szuuu szuuu szuuu szuu szuu szuu szu szu szu szszszszszszsz i hamowanie szszszsz szu szu szuu szuu szuuu szuuuuuu

Dodam ze na jalowym nic nie slychac wiec takjaby to ze dzwiek dobiega z slnika anulowalem! blagam pomocy!!!!!!!

re. ad2. niestety niewiem moze ktos sprawdzi u siebie lub zapoda jakis schemat okablowania swiatel!

pozdrawiam!

Opublikowano

Witam

Jezeli chodzi o te obcieranie,to pewnie ma cos wspolnego z walem napedowym,poniewaz nasila sie wraz z predkoscia.Moze to byc np. zwykly kawalek drutu ,ktory mogl sie nawinac,albo cos podobnego.

pozdrawiam

Opublikowano

jesli chodzi o obcieranie to jest to sztywne wygluszenie pomiedzy skrzynią a nadwoziem , najprawdopodobniej urwalo sie z króregos mocowania i obciera o wał.

jesli chodzi o kostke to jest to silniczek regulacji wysokosci swiatel. poszukaj drugej czesci kostki i wsun ją do tej czesci widocznej na zdjeciu.

Opublikowano
jesli chodzi o obcieranie to jest to sztywne wygluszenie pomiedzy skrzynią a nadwoziem , najprawdopodobniej urwalo sie z króregos mocowania i obciera o wał.

dziekuje slicznie za diagnozy z tak beznadziejnego opisu :cool2: !! ALE mam jeszcze jedna wskazowke moze pozwoli Wam stwierdzic w 100% co to jest! A WIEC jak jade to halas sie nasila ale jak wdepne hamulec to przestaje mimo ze auto jeszcze sie toczy!

a co do wtyczki na swiatlach to drugiej koncowki znalezc nie moge :roll: a dziwne jest to ze w obydwu swiatlach nic nie jest tam podlaczone!

Pozdrawiam!

Opublikowano

dziekuje slicznie za diagnozy z tak beznadziejnego opisu :cool2: !! ALE mam jeszcze jedna wskazowke moze pozwoli Wam stwierdzic w 100% co to jest! A WIEC jak jade to halas sie nasila ale jak wdepne hamulec to przestaje mimo ze auto jeszcze sie toczy!

a co do wtyczki na swiatlach to drugiej koncowki znalezc nie moge :roll: a dziwne jest to ze w obydwu swiatlach nic nie jest tam podlaczone!

Pozdrawiam!

po wcisnieciu hamulca osłona pewnie sie odchyla do przodu i w tym momencie nie dotyka wału napedowego,

co do kostek w lampach to najprawdopodobniej masz lampy z innego modelu . masz pokrętlo od regulacji swiatel w srodku?? jesli nie masz to wszystko oczywiste lampy z innego modelu a jak jest pokretlo to szukaj drugich czesci kostek musza byc jesli nie bedzie tz ze ktos ucioł kable.

Opublikowano
co do kostki -chyba przeciwmgielne...........z reszta mozna szybko sprawdzic na realoem

Człowieku czytam twoje posty i jak zwykle piszesz żeby sobie tylko popisać.Nie wiem czy taki głąb jesteś czy udajesz??Przeciwmgielne światła w reflektorach przednich :lol: :mad2: chyba nowy patent.Ta kostka jest na 100% od silniczka wysokości regulacji świateł.Jeśli nie ma takiej kostki,to może masz lampy wstawione z regulacją wysokości a oryginalnie nie miałeś tego w aucie.Masz po lewej stronie deski na dole pod kierownicą pokrętło do regulacji z symbolem światła??Jak tak to ktoś gdzieś uciął kostki lub jak nie to jaknapisałem masz lampy zmienione .Co do obcierania to tak jak koledzy mówili lub ktoras osłona na tarcze lub bębny sie podgieła i ociera.

Opublikowano
Ta kostka jest na 100% od silniczka wysokości regulacji świateł.Jeśli nie ma takiej kostki,to może masz lampy wstawione z regulacją wysokości a oryginalnie nie miałeś tego w aucie.Masz po lewej stronie deski na dole pod kierownicą pokrętło do regulacji z symbolem światła??Jak tak to ktoś gdzieś uciął kostki lub jak nie to jaknapisałem masz lampy zmienione .

Pokretlo jest wiec w takim razie kostki beda odciete bo znalezc nie moge.... :cry2:

Co do obcierania to tak jak koledzy mówili lub ktoras osłona na tarcze lub bębny sie podgieła i ociera.

no to zostaje tylko kanal tak??

Bardzo dziekuje za odpowiedzi jak to dla mnie duze pocieszenie bo jaeestisalem wczesniej jestem w Anglii a tutaj bmw to jest duzy problem dla mechanikow garazowych. kazdy mowi "do serwisu pan jedz" a w srewisie 90£ za godzine a to dla mnie troszeczke za duzo!

PYTANIE: czy poza halasem ktory jest uciazliwy mozna tak jezdzic?? czy cos uszkodze??

pozdrawiam!