Skocz do zawartości

Zachowanie silnika po odkręceniu korka wlewu oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Pytanie jak w temacie, jak u was reaguje silnik na odkręcenie korku wlewu oleju? I czy jest różnica pomiędzy zimnym silnikiem, a mającym temperature pracy? Pytałem pare osób i zdania są podzielone, jedni twierdzą, ze nie powinno się nic dziać z obrotami inni, że mogą spadać obroty, a silnik nierówno pracować. Szczególnie interesuje mnie 1.6 M43 ale to powinno rczej być ze wszystkimi jednakowo chyba.

Pozdrowienia.

P.S. Kiedyś dawno gdzieś widziałem jakieś opinie ale nie moge zlokalizować wątku.

Opublikowano
Generalnie powinna sie zmienic praca silnika, powinien kulec troche...takie sa opinie...jednak tak jak piszesz opinie sa podzielone...jedni mowia tak, drudzy tak...u mnie osobiscie prawie nic sie nie zmienia po odkreceniu korka...no moze delikatnie spadaja obroty, ale jest to ledwo co zauwazalne. Skoro samochod dobrze jezdzi to mysle, ze nie ma sie co stresowac...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie dlatego, że zdania są podzielone chciał bym poznać opinie prosto od użytkowników. Każdy może sprawdzić jak to jest u niego.

Dzieki za pierwszy głos! :)

Pozdro.

Opublikowano
Ja mam m40 -obroty spadaja bo zmieniamy tym cisnienie w silniku-tak ponoc powinno byc

widzialem kiedyś na gieldzie w slomczynie jak czlowiek odkrecil korek wlewu oleju w 520 e34 i przylozyl w miejsce korka biala kartke papieru silnik chodzil tak samo równo i cicho jaki na zakreconym korku a co najciekawsze kartka papieru pozostala nadal biala:)

Opublikowano
Silnik powinien sie zadławic a nawet zgasnąć tak sie sprawdza czy jest zajechany czy jeszcze pośmiga :D
Opublikowano

....kartka biala... u mnie np. nie bedzie bo korek mam blisko lancucha i wywala oliwe.

Kiedys juz byl taki temat, oto sznurek http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=22156&highlight= nie bede sie rozpisywal bo juz tam zajalem pewne stanowisko tzn. moim zdaniem nic nie powinno sie dziac, jak jest naprawde? nie wiem...... :D

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Silnik powinien sie zadławic a nawet zgasnąć tak sie sprawdza czy jest zajechany czy jeszcze pośmiga :D

a jak powienien sie zachowywac kiedy nie jest zajechany???

Opublikowano
Powinien sie zadławić po odkręceniu korka wlewu oleju w ten czas silniczek jest w bardzo dobrym stanie :dance:
Opublikowano
Powinien sie zadławić po odkręceniu korka wlewu oleju w ten czas silniczek jest w bardzo dobrym stanie :dance:

dlaczego????? uzasadnij to w jakis logiczny sposob, bo taka odpowiedz jakos do mnie nie trafia!!!

przeczytaj podany wczeniej link.

albo dam go raz jeszcze:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=22156&highlight=

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Heh, widać rozbieżność opini ;) U mnie oprócz widocznego i słyszalnego spadku obrotów dochodzi odgłos jak by zasysania powietrza, coś jak by przytykać rure od odkurzacza. Wynikało by że tak ma być, rozmawiałem wczoraj nawet z kumplem co był kierownikiem serwisu BMW w Katowicach i twierdzi, że jest OK.

Dobra, czekam na dalesze opinie, może się coś z tego wyklaruje.

e30suchy może dlatego; "przeciez to jest super proste po odkreceniu korka od wlewu oleju przez odme dostaje sie lewe powietrze i stad spadek obrotow (w dobrym silniku musi wystapic) tak samo jakby zrobic sobie dziure w gumie idacej od przeplywomierza do przepustnicy tez praca silnika niebedzie wtedy super a u tych u ktorych po odkreceniu korka wlewu oleju nic sie nie dzieje to mysle ze poprostu moze maja zatkany waz odmy'

Pozdro.

Opublikowano
W moim 1.8 is e36 i e30 1.6 jest taka reakcja na odkrecenie korka wlewu oleju i jest to prawidłowe zachowanie sie silnika z tego co mowią ludzie ktorzy sie znają i siedzą w tym temacie nie od dziś.Obydwie beemki latają jak trzeba kręcą sie do odciecia i nie ma z nimi zadnych problemów . Jazda bez zadnych zgrzytów kazdej serii mamy sporo e typów :twisted2:
Opublikowano

u mnie reakcją po odkręceniu korka jest taka iz silnik nierówno chodzi i spadają obroty :)

2.0 24V

Ale moim zdaniem to jest nawet pomocne :D

Jak dolewałem oleju zapomniałem korka zamknąć i zamknąłem maskę :)

Odpaliłem silnik i wiadomo coś nie tak :)

założyłem korek i wszystko ok :)

A jak by nie było różnicy? silnik bym miał ufajdany :D

Opublikowano

umnie kartka tez biala nic sie nie zmienia

:dance:

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

Jak pisalem wyzej u mnie praktycznie nic sie nie zmienia, moze ciutke, a silnik chodzi bardzo dobrze, na wolnych na wysokich obrotach, kreci sie bez problemu do odciecia...tak wiec to co mowisz w moim przypadku i napewno kilku innych osob nie bedzie sie zgadzac :wink:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl