Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
problem polega na tym ze po wlaczeniu klimi po wejsciu na troszke wysze obroty wylancza sie a jak chodzi to slychac wycie sprezarki. Co to moze byc???lozysko czy jakis olej smarujacy sprezarke?? ja nie mam pojecia jakbyscie cos wiedzieli to napiscie :roll2:
BMW 320 E36
Opublikowano
Wydaje mi się że mam podobne objawy.W zasadzie klima mi się nie wyłącza ale pojawia sie dziwny dźwięk który trwa chwilę a czasami dłużej jak jakiś młynek do kawy.Pojawia się także jak klima nie jest włączona.Też nie wiem co to jest dokładnie ale wiem że mnie to coraz bardziej denerwuje.Pozdr.
Opublikowano
A dobrze wam chłodzi w aucie? Jeżeli prawie wcale nie ma zimnego powietrza w dmuchawach to znak że trzeba nabić klimę a mała ilość tego gazu powoduje wyłączanie się klimy.
Bi Em DabylJu :P
Opublikowano
U mnie w sumie na wolnych obrotach słyszę delikatny świst paska ale nie wiem którego pewnie może to być pasek od klimy.A jak można rolkę sprawdzić? Trzeba ja wymontować i sprawdzić czy się w miarę luźno sie kręci?W zasadzie klima raczej działa poprawnie bo po jej włączeniu zaczyna chłodzić w środku kabiny.pozdr
Opublikowano
A dobrze wam chłodzi w aucie? Jeżeli prawie wcale nie ma zimnego powietrza w dmuchawach to znak że trzeba nabić klimę a mała ilość tego gazu powoduje wyłączanie się klimy.

Hmmm... u mnie nie wylacza i nie wylaczy.

Jezeli chodzi o ten mlynek do kawy to widze 2 mozliwosci:

1. rolka na sprezarce kreci sie caly czas, nawet jak jest klima wylaczona. Jezeli to jest wina rolki to mlynek bedzie slychac od startu, a poza tym to nie mlynek tylko powiedzialbym kolatka :D

2. umiera sprezarka - zaciera sie... i tutaj faktycznie wystepuje mlynek, ale dopiero przy pewnych obrotach (mniej wiecej od 1800 do 2200).Taki efekt moze pojawic sie w kilku sytuacjach:

a) klima zostala dobita innym gazem niz byl obecnie uzywany

b) za malo oleju poszlo podczas dobijania klimy

c) zbyt dlugo jezdzone bylo auto bez gazu w klimie

to chyba tyle wiem na ten temat...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

Opublikowano
umiera sprężarka to słowo mnie przeraża ale czy jest jakaś szansa na odratowanie sprężarki jeżeli jest to opcja druga ?
Opublikowano
jeżeli agregat się psuje to czy może się ten dźwięk pojawiać przy wyłączonej klimie w tej partii obrotów ?

nie... hmmm... nie... :)

jak dobrze pamietam, to rolka na sprezarce jest ze sprzeglem, wiec jak sie zatrze to paska Ci nie urwie :).

Jezeli chodzi o reanimacje to sposob znam tylko jeden - nabic gazem z olejem i rozpoczac modly :modlitwa: :). Sprezarka jest "nierozbieralna", ale u nas w kraju sa rozni magicy :wink:

--

Staram sie pomoc...

Opublikowano
jak nie rozbieralna ??? w tamtym roku wymieniałem uszczelniacze i oringi we wrocku i widziałem jak ja łaDNIE rozpołowili
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
jak nie rozbieralna ??? w tamtym roku wymieniałem uszczelniacze i oringi we wrocku i widziałem jak ja łaDNIE rozpołowili

ja nie znalazlem odwaznego. Albo slabo szukalem albo chyle czola...

--

Staram sie pomoc...

Opublikowano

Rudy102, a gdzie robiles?

u mnie tez buczala klima przez jakas chwile po zalaczeniu nawet na jalowych obrotach, ale po chwili ustepowalo. teraz jak jest cieplej to chyba juz nie wyje. no i klima chlodzi tak jak trzeba, wiec czynnik raczej jest ok...

Opublikowano
we wrocku jak sie wjeżdza od srody sląskiej nie wiem jaka to ulica..... chyba legnicka po prawej stronie przed mostem na 4 pasmówce ................lub długołeka firma prochłod tez moge polecic wymieniali chłodnice klimy i jeszcze pare zeczy robili jak dla mnie solidna firma
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Ja kupiłem niedawno BMW. Od razu zauważyłem, że po właczeniu klimy dość głośno chodzi sprężarka. Natychmiast udałem się do serwisu. Po podłaczeniu do automatu wyszło, że czynnika chłodniczego jest o 1/3 za mało i w ogóle nie ma oleju (a więc brak smarowania sprężarki co spowodowałoby wkrótce jej zatarcie). Napełniono układ czynnikiem i olejem i teraz chodzi jak złoto. Koszt niewspółmiernie niski do ewentualnej wymiany sprężarki.