Skocz do zawartości

Jaki olej do skrzyni E-39 523 97rok??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Che wymienic olej do skrzyni w w/w modelu.Typ skrzyni to S5D250G.Jaki mam kupic olej i ile czy 1.1 litra wystarczy.

Lepiej dolać do starego trochę czy całość wymienic na nowy

Opublikowano
Po to jest forum zeby pytac a jesli chcesz wiedziec to tzw. search na tym forum jest do bani bo nie wyszukuje tego co sie wpisuje i nie musisz sie wysilac zeby to napisac,jesli ktos bedzie na tyle mily to mi odpisze bez problemu
Opublikowano

Tu masz w temacie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=45232

Po pierwsze olej sie wymienia i nie tylko, koniecznie filtr. Żadnego mieszania i jest ważna klasa oleju. Zrób to koniecznie bo potem możesz mieć problemy. Więcej pytań wal. Pozdrawiam :handshake:

A szczerze Wojtek ma trochę racji, nie wystarczy wrzucić słowa i :search:

próbuj kombinacji.

Opublikowano

W temacie zgubionych literek? :lol:

tak jak wspomniałem - mogę się mylić

Możesz. :)

Zamiast wymieniać olej, możesz wymienić całą skrzynię jak zakończy swój żywot skrócony brakiem swieżego oleju. :wink: Ten cały wymysł z olejami 'lifetime' powstał po to, by zredukować koszty serwisowania aut na gwarancji w co poniektórych krajach, gdzie serwis jest wliczony w cenę nowego auta, czyli niby 'gratis'. I prawdą jest, że taki olej wystarczy na całe życie skrzyni, tylko pozostaje zdefiniować długość tego życia... 150 tys. km, więcej, mniej?

BTW, przypadkowo :roll: zanim pojawił się darmowy serwis, BMW zalecało wymieniać olej w skrzyni manualnej co 50 tys. km.

Opublikowano
koledzy sorki ale nie napisałem że ja mam manualna skrzynie i nie wiem jaki olej do niej naklać,model napisałem wczesniej,prosze jeszcze raz o pomoc
Opublikowano

A więc tak, na swojej skrzyni masz tabliczkę i w przypadku skrzyni .......G

są dwa rodzaje ATF lub MTF już masz rodzaj oleju. Patrz tutaj:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD31&mospid=47539&btnr=23_0116&hg=23&fg=05

Jak dalej poszukasz ( sorki ale z lenistwa nie chce mi się ) na tej stronie znajdziesz tabelę z ilością jaka jest potrzebna do zmiany ale 1,1 litra to chyba trochę za mało.

Opublikowano
Che wymienic olej do skrzyni w w/w modelu.Typ skrzyni to S5D250G.Jaki mam kupic olej i ile czy 1.1 litra wystarczy.

Lepiej dolać do starego trochę czy całość wymienic na nowy

Olej MTF LT 1 nr BMW 83 22 9 408 942 wchodzi tam 1 litr (Lifetime)