Skocz do zawartości

Jaki olej do skrzyni E-39 523 97rok??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Che wymienic olej do skrzyni w w/w modelu.Typ skrzyni to S5D250G.Jaki mam kupic olej i ile czy 1.1 litra wystarczy.

Lepiej dolać do starego trochę czy całość wymienic na nowy

Opublikowano

a dlaczego w ogóle chcesz wymieniać olej w skrzyni?

mogę się mylić ale swego czasu gdzieś czytałem że oleju w skrzyni się nigdy nie wymienia.

tak jak wspomniałem - mogę się mylić, ale...

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png

Opublikowano
Szukajcie, a znajdziecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ludzie włóżcie trochę wysiłku w szukaniu na forum.
Opublikowano
  • Autor
Po to jest forum zeby pytac a jesli chcesz wiedziec to tzw. search na tym forum jest do bani bo nie wyszukuje tego co sie wpisuje i nie musisz sie wysilac zeby to napisac,jesli ktos bedzie na tyle mily to mi odpisze bez problemu
Opublikowano
Temat ten był wałkowany dziesiątki razy, ale poszukania wymaga trochę zaangażowania.
Opublikowano

Tu masz w temacie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=45232

Po pierwsze olej sie wymienia i nie tylko, koniecznie filtr. Żadnego mieszania i jest ważna klasa oleju. Zrób to koniecznie bo potem możesz mieć problemy. Więcej pytań wal. Pozdrawiam :handshake:

A szczerze Wojtek ma trochę racji, nie wystarczy wrzucić słowa i :search:

próbuj kombinacji.

Opublikowano

W temacie zgubionych literek? :lol:

tak jak wspomniałem - mogę się mylić

Możesz. :)

Zamiast wymieniać olej, możesz wymienić całą skrzynię jak zakończy swój żywot skrócony brakiem swieżego oleju. :wink: Ten cały wymysł z olejami 'lifetime' powstał po to, by zredukować koszty serwisowania aut na gwarancji w co poniektórych krajach, gdzie serwis jest wliczony w cenę nowego auta, czyli niby 'gratis'. I prawdą jest, że taki olej wystarczy na całe życie skrzyni, tylko pozostaje zdefiniować długość tego życia... 150 tys. km, więcej, mniej?

BTW, przypadkowo :roll: zanim pojawił się darmowy serwis, BMW zalecało wymieniać olej w skrzyni manualnej co 50 tys. km.

Opublikowano
  • Autor
Dziękuje za uprzejmość i pozdrawiam everyone
Opublikowano
  • Autor
koledzy sorki ale nie napisałem że ja mam manualna skrzynie i nie wiem jaki olej do niej naklać,model napisałem wczesniej,prosze jeszcze raz o pomoc
Opublikowano

A więc tak, na swojej skrzyni masz tabliczkę i w przypadku skrzyni .......G

są dwa rodzaje ATF lub MTF już masz rodzaj oleju. Patrz tutaj:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD31&mospid=47539&btnr=23_0116&hg=23&fg=05

Jak dalej poszukasz ( sorki ale z lenistwa nie chce mi się ) na tej stronie znajdziesz tabelę z ilością jaka jest potrzebna do zmiany ale 1,1 litra to chyba trochę za mało.

Opublikowano
Che wymienic olej do skrzyni w w/w modelu.Typ skrzyni to S5D250G.Jaki mam kupic olej i ile czy 1.1 litra wystarczy.

Lepiej dolać do starego trochę czy całość wymienic na nowy

Olej MTF LT 1 nr BMW 83 22 9 408 942 wchodzi tam 1 litr (Lifetime)