Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z tymI żarówkami od mijania. Od zakupu auta (w ciągu 4 miesięcy) wymieniłem już 3. Co jest nie tak, czy te H7 się tak często przepalają? Ma ktoś podobny problem, jest może jakieś rozwiązanie na tą dolegliwość?
Opublikowano

Wprawdzie nie mam u siebie H7 a H1 ale ja w ciągu ponad 6 lat eksploatacji swojego auta TRZY razy wymieniałem spaloną żarówkę świateł mijania.

Jeżeli stosujesz żarówki "no-name" o barwie światła podobnej do lamp ksenonowych to masz odpowiedź na swój problem, poprostu ich jakość jest bardzo marna, wystarczy poprzeglądać fora internetowe :wink:

Jeżeli żarówki są firmowe ( Philips, Osram ) to szukaj przyczyny w instalacji elektrycznej bądź w alternatorze, regulatorze napięcia. Zbyt niskie napięcie dla żarówek jest bardziej szkodliwe niż wyższe ( oczywiście w rozsądnych granicach ), skoki napięcia też dobrze na żarówki nie wpływają.

Opublikowano
Hmm, no właśnie próbowałęm różnych żarówek - Philips, Starlight, Tungsram. Dziwna sprawa, poprubuję pomierzyć napięcia, może coś się dowiem.
Opublikowano

ja kupilem H7 oryginal Hella,

dalem 15zl za sztuke, sa to zwykle zarowki, nie +50%

jestem zn ich zadowolony, nie przepalila mi sie zadna jeszcze a troszke km jzu zrobilem

Opublikowano

djfazee. Dziwne. Mi H7 pada co 2 lata srednio.

Oczywiscie wiesz ze nie mozna szkla zarówki dotknąc palcami przy wymianie

wtedy przepali Ci sie momentalnie.

Never Say Never Again!
Opublikowano
Prawidłowo montuję żarówki, oczywiśnie nie dotykam bańki palcami. Wczoraj padła mi kolejna żarówka w drugiej lampie tym razem. Zbankrutuję na żarówkach, szczególnie że teraz trzeba będzie cały rok na światłach jeździć.
Opublikowano
Prawidłowo montuję żarówki, oczywiśnie nie dotykam bańki palcami. Wczoraj padła mi kolejna żarówka w drugiej lampie tym razem. Zbankrutuję na żarówkach, szczególnie że teraz trzeba będzie cały rok na światłach jeździć.

sprawdz czy reflektory masz dobrze przykrecone do pasa przeniego i czy nie lataja gora-dol....

mialem tak w starym samochodzie ze lampa latala na dziurach i zarowki padaly jedna po drogiej... wystarcyzlo ja dokrecic i byl spokoj

Opublikowano
Sprawdzałem reflektory, są przykręcone stabilnie. Czy te żarówki H7 nie wymienia się przypadkiem parami? Wczoraj gdy kupowałem kolejną na wymianę sprzedawca mi zasugerował aby wymienić obie na raz, bo to może być przyczyną, że wymieniam oddzielnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymiana żarówek parami to nie mit. Nie wymyślili tego sprzedawcy. Żarówki zawsze świecą równocześnie i jeżeli nie mają wad, to ich czas życia jest zbliżony. Również wymieniam żarówki parami. Ponadto zauważ, że jasność i barwa świecenia nowej i przechodzonej żarówki są różne.

W prawdzie nie mam H7, ale jeżdzę na droższych żarówkach i wymieniam je średnio może raz w roku, może nawet nie.

Kai