Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak sprawdzic jaki mam silnik?Mam niedawno kupione E36 z 92r.z silnikiem 316i KAT ale chciałbym sprawdzic jakie ma oznaczenie czy M40 czy M43 gdzie jest to wybite.Ewentualnie jak to inaczej sprawdzic.Jestem tu nowy wiec prosze sie nie smiac z takiego banalnego tematu :wink: Pozdrawiam

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
dzieki chłopaki.Pozdrowka

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
A ja jaki mam silnik??? Znaczy oznaczenie :D Rok produkcji to 1992. Jak wymienialem sprzeglo to musialem isc ze wszystkim do sklepu bo nie wiedzialem jakie mam oznaczenie :D
Opublikowano
Witam jak sprawdzic jaki mam silnik?Mam niedawno kupione E36 z 92r.z silnikiem 316i KAT ale chciałbym sprawdzic jakie ma oznaczenie czy M40 czy M43 gdzie jest to wybite.
A ja jaki mam silnik??? Znaczy oznaczenie :D
Ludzie używajcie funkcji szukaj - to naprawdę nie boli, zamieściłem nawet kiedyś zdjęcia obu silników.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=7062

http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
Sorki za to kolego! Wybacz :D Ale juz mogles napisac jak wiesz, a mojego silnika nie widzialem na tych Twoich zdjeciach. Chyba, ze nie zauwazylem.Chyba mam m50.
  • 8 lat później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta.

Otóż mam e36 323i, więc teoretycznie powinienem mieć silnik M52B25. Piszę "teoretycznie" bo w piątek zadzwonił do mnie Pan z Warszawskiego Aseko i po ustaleniu zakresu naprawy w aucie zapytał czy wiem, że mam w nim silnik 2.8..... Oczywiście nie wiedziałem. Czy na silnikach w e36 jest jakieś standardowe miejsce, z którego można odczytać oznaczenie silnika?

Wojtek

Opublikowano
tak, silniki posiadają swoje unikalne numery z tego co wiem są one na bloku pod kolektorem dolotowym, dobrym sposobem jest też wyjęcie świecy i sprawdzenie skoku tłoka
Opublikowano
Lub kolor wtryskow

tylko że da się przeszczepić wtryski z 2.8 do 2.5 a tu nie mamy pewności co było robione

napisz może jeszcze na jakiej podstawie "Pan z Warszawskiego Aseko" stwierdził, że to jest 2.8 a nie 2.5, mechanicy mają różne teorie, jeden wmawiał mi że 323 to pojemność 2.3 albo że przy zderzaku mpakiet w e36 jest inny wydech :duh:

Opublikowano

No właśnie nie spytałem na jakiej podstawie.

Jednak jestem skłonny mu wierzyć, w końcu specjalizują się w BMW i na forum są polecani jako jedno z lepszych miejsc, w którym można zostawić pojazd.

Ktoś podpowie ilo-cyfrowy powinien być numer pod kolektorem lub jakie kolory wtrysków odpowiadają jakim pojemnością?

Opublikowano
No właśnie nie spytałem na jakiej podstawie.

Jednak jestem skłonny mu wierzyć, w końcu specjalizują się w BMW i na forum są polecani jako jedno z lepszych miejsc, w którym można zostawić pojazd.

Ktoś podpowie ilo-cyfrowy powinien być numer pod kolektorem lub jakie kolory wtrysków odpowiadają jakim pojemnością?

nie pamiętam już jaki kolor mają wtryski w 2.5, ale 2.8 mają kolor różowy (niektórzy twierdzą że to fioletowy)