Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja 735 pali wtedy 13litrow jak ostro pruje i wciskam kickdown gdy wczesniej hamowalem jak mi ktos wyskoczyl

roznica jest juz duza przy tej predkosci bo przy 100/h pali 10l

ponizej 100km, tak 70-80 wtedy pali 9l

zastanawiam sie czy jesli ktos jezdzi naprawde szybko i czesto autostrada, to czy czasem 750 nie spali tyle samo

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mysle ze jest to bardzo mozliwe.

Duze silniki(mam na mysli silniki od np 2,5 w gore) sa pochlaniaczami w miescie, natomiast poza miastem paliwozernosc spada i to bardzo mocno.

Ostatnio robilem traske Gdansk-Lublin i z powrotem 4 osoby na pokladzie bagaznik zapchany do oporu duzo kickdownow pred 140-180 i wyszlo 12.

Co do spalania przy 70-80 to nie moge nic powiedziec bo ile razy tak probuje jechac to i tak zaraz lece ponad 120 :D :8)

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
wogole jazda bmw w trasie 80-90 km/h to jakies nieporozumienie Napisz lepiej ile ci to 3.5l pali w miescie Nie chce mi sie wierzyc ze jak masz wcisniety pedal to 13 Jak mam wcisniety ok 200 km/h pali 20l
Opublikowano

Moja 535tka pali na trasie przy predkosci 130km/h,z wlaczonym tempomatem 9.5litra. Sprawdzone chyba z 10razy na trasie olesnica-utrecht,i nie mowie ile pokazuje mi komp,tylko pare razy zalalem pod korek,przejechalem 100-107km i zatankowalem jeszcze raz :mrgreen: to tak dla pewnosci :cool2:

Po miescie nigdy jeszcze nie spalila mi wiecej niz 14.5litra benzynki :mrgreen: ( mam manual) :cool2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
wogole jazda bmw w trasie 80-90 km/h to jakies nieporozumienie Napisz lepiej ile ci to 3.5l pali w miescie Nie chce mi sie wierzyc ze jak masz wcisniety pedal to 13 Jak mam wcisniety ok 200 km/h pali 20l

chyba zartujesz :) w moim m62 3.5 13.5litrow to jest total max, jak jedziesz non stop 160-200 , ostro hamujesz i wyprzedzasz zolwi

ty pewnie mowisz o chwilowym spalaniu.. ale watpie zebys uzyskal srednia 20l na odcinku np 150km, chyba ze masz cos nie tak z autem :)

choc na pewno 2l silnik przy 200/h pali wiecej od m62 tu jestem na 99% pewien :)

roznica miedzy duzymi mocnymi a malymi silnikami jest wlasnie taka, ze duzy pali mniej przy duzej predkosci, bo ma male obroty duza moc i duzy zapas i inne przelozenia

Opublikowano

Mi pali w mieście przy spokojnej jeździe 13-14,7 - i jestem bardzo zadowolony bo spodziewałem sie więcej. Na trasie jeszcze go nie deptałem ale spodziewam się wyników w granicy 10-11 litrów.

Mam manuala

Marzenia sie spełniają-->mam E38 :)

Moja historia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No tak Panowie ale Kęty czy Zakopane to są miasteczka a nie miasta :|

Zgadza sie,jak ktoś ma u siebie jedne światła i dwa skrzyżowania w tym jedno z pierwszeństwem to takie wyniki 13L są realne.Na odcinku około kilometra mam z pięć sygnalizatorów,a dojeżdzając do domu uliczką osiedlową 600m jest DZIEWIĘC wysepek ograniczających prędkość,więc jak czytam że 730 pali 13 litrów to aż łza sie w oku kręci :mad2:

Opublikowano
No tak Panowie ale Kęty czy Zakopane to są miasteczka a nie miasta :|

Zgadza sie,jak ktoś ma u siebie jedne światła i dwa skrzyżowania w tym jedno z pierwszeństwem to takie wyniki 13L są realne.Na odcinku około kilometra mam z pięć sygnalizatorów,a dojeżdzając do domu uliczką osiedlową 600m jest DZIEWIĘC wysepek ograniczających prędkość,więc jak czytam że 730 pali 13 litrów to aż łza sie w oku kręci :mad2:

Każdego szkoda.

Jeźdząc bo Wrocławiu też mi tyle paliła - mam skrzynię manualną

Moja historia

Opublikowano

Panowie obudźcie się katalogowo E38 735iA spalanie miasto to 14.2 a spalania katalogowego praktycznie nie da się osiągnąć :lol: a wy mówicie, że wam spala max 13 w mieście :liar: Powiem tylko bez komentarza :doh:

EVAN CORTEZ wg danych ogólnych (dostępnych również na klubowym serwerze) w pojazdach marki BMW, w których ujęte jest między innymi E38 730i manual ma spalać w cyklu miejskim 14.9 litra !!!!!!

Jeśli dane te są nie zgodne z oficjalnymi wydanymi przez markę BMW to proszę moderatora o usunięcie ich z klubowego serwera :wink:

Opublikowano
Panowie obudźcie się katalogowo E38 735iA spalanie miasto to 14.2 a spalania katalogowego praktycznie nie da się osiągnąć :lol: a wy mówicie, że wam spala max 13 w mieście :liar: Powiem tylko bez komentarza :doh:

EVAN CORTEZ wg danych ogólnych (dostępnych również na klubowym serwerze) w pojazdach marki BMW, w których ujęte jest między innymi E38 730i manual ma spalać w cyklu miejskim 14.9 litra !!!!!!

Jeśli dane te są nie zgodne z oficjalnymi wydanymi przez markę BMW to proszę moderatora o usunięcie ich z klubowego serwera :wink:

Tak mi pokazywał komputer. Nigdy nie pokazał mi spalania średniego wiekszego niż 14,5 l/100km

Moja historia

Opublikowano

Komputer to pokazuje ogólnie fajne historie :norty: ale zgadzam się z Evanem - 13 litrów w mieście na silnik 3L to ZA MAŁO.

Rozmawiałem z wieloma właściecelami Bumek i jeśli auto jest w dobrej kondycji to osiągi (czyli międzyinnymi spalanie) są prawie takie same jak podaje fabryka.

Odbiegnę od tematu głównego i podam mój przykład: auto ma 20 wiosen i spala przy 2 litrowym R6 w automacie w mieście około 13L poza około 9L a przy stałej jeździe autostradą z prędkością około 190km/h w okolicach 20L.

Reasumując - trzymajmy się danych fabrycznych.

Zdjęcie na dowód: prosze zobaczyć ekonomizer:

http://images2.fotosik.pl/313/5c6f7b2bb138d01am.jpg

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano

Tak mi pokazywał komputer.

A jak by ci faka pokazał też byś uwieżył :duh: Najlepsze sprawdzenie,tankujesz auto do pełna i wyjeżdzasz prawie cały bak(nie jak każdy mówi żeby 100km zrobić) i tankujesz go ponownie i obliczasz wtedy ile ci dokładnie spalił.I ten wynik jest twoim faktycznym spalaniem,a nie dane z kompa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

to co pisze Evan to prawda, wszystko zalezy w jakim miescie sie jezdzi, na jakim paliwie i jakim stylem :)

teraz Evan ma 735ia i pali tyle samo co w 730i w manualu

ja mam w miescie w 740d 10.5litra :)

ale to i tak za duzo bo jezdze w trybie awaryjnym przeplywomierzy

tzn nie tyle w miescie, co w jezdzie mieszanej, bo w Bielsku stoi sie w korkach doslownie w 2 miejscach

poza tym to jazda jest plynna, to sie nie ma co dziwic ze 735i spali tylko 13-14l :)

13l w miescie na silnik 3.0 to nie jest za malo, ten silnik potrafi spalic na trasie preciez 7.5-8 litra (jadac 70-80/h na ostatnim biegu :) )

wec 13 tez sie da w mniejszym miescie jadac spokojnie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wszystko zależy od miasta... ja czasem w Warszawie robiąc ok 100km potrafie spalić i 20 -25 .... jadać w korkach można przez dwie godziny przejechać 5 - 10 km ... ruszanie hamowanie...

w trasie ok 11 - 12 ... mieszane do 13 ...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
  • 2 tygodnie później...