Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam pytanie mam dosc niski stan płynu hamulcowego w swoim e36 i nie bardzo mam pojecie jaki rodzaj płynu dolać bede wdzięczny za wskazówki

pozdrawiam

Montaż alarmów, blokad, el. szyb BMW i inne TANIO (Możliwość dojazdu) ...
Opublikowano
Sluchaj, moze zamiast dolewac to wymienisz caly plyn, napewno bedzie to z korzyscia dla calego ukladu, niz takie dolewki...Ja zalalem plyn DOT 3, ale niestety nie pamietam jakiej "marki" bo wymieniali mi to w serwisie...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

w sumie tak najprościej tyle że płyn ma ok pół roku od wymiany ale nikt nie poinformował mnie co włano do układu :(

i w tym cały ambaras

Montaż alarmów, blokad, el. szyb BMW i inne TANIO (Możliwość dojazdu) ...
Opublikowano (edytowane)

Ja również myślę, że będzie to dot-4

Jeśli zmieniał Ci to ktoś w jakimś np. zakładzie mech., to myślę, że powinien wiedzieć co robi.

Edytowane przez Lucass_81
Opublikowano
DOT 3?ktoś śmie żartować?DOT 4 to norma na ten wiek, dla szalejących gości lubiących pochamować polecam DOT 5, ma wyższą temp, wrzenia,ale DOT 4 to podstawa ,kto tam nalał DOT 3?
Opublikowano
Sluchaj, moze zamiast dolewac to wymienisz caly plyn, napewno bedzie to z korzyscia dla calego ukladu, niz takie dolewki...Ja zalalem plyn DOT 3, ale niestety nie pamietam jakiej "marki" bo wymieniali mi to w serwisie...

DOT 4 powinien byc a nie DOT 3

Opublikowano
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: , sorka juz sie nie bede odzywal wogole :oops: :oops:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: , sorka juz sie nie bede odzywal wogole :oops: :oops:

ok. myślę że się pomylileś ,mialeś pewnie na myśli DOT 4,zdarza się

Opublikowano (edytowane)
DOT 3?ktoś śmie żartować?DOT 4 to norma na ten wiek, dla szalejących gości lubiących pochamować polecam DOT 5, ma wyższą temp, wrzenia,ale DOT 4 to podstawa ,kto tam nalał DOT 3?

Nie do końca masz rację. Dokładnie rzecz biorąc w samochodach należy używać albo DOT 4 albo DOT 5.1.

DOT 5 jest na bazie silikonów i jego stosowanie w hamulcach samochodowych jest zdecydowanie odradzane!

Tymczasem DOT 5.1 jest produkowany na bazie glikoli polietylenowych, a więc zbieżny skład do DOT 4

Używam z swoich motocyklach DOT 5.1 właśnie. Ma wysoką temperaturę wrzenia - na pozimie 270 stopni C,. poczas gdy DOT 4 tylko 230 stopni. Na Torze Poznań DOT 4 udało mi się kilkakrotnie zagotować, jeszcze do tego miałem kiedyś założone gumowe przewody i nagle zrobiło się baaaardzi nieciekawie....

DOT 5.1 jest jednak stosunkowo drogi - jakieś 3-4 razy droższy od DOT 4. Z tego punktu widzenia stosowanie go w cywlinych samochodach, nie ścigających się po torach, nie ma najmniejszego sensu

pzdr

Edytowane przez Dominik Szymański

http://img484.imageshack.us/img484/852/logo04cq1.jpg

BMW E39 525 TDS, BMW E10 2002' 1972

Ducati 900 Monster, KTM 520 EXC Racing

Opublikowano

Nie do końca masz rację. Dokładnie rzecz biorąc w samochodach należy używać albo DOT 4 albo DOT 5.1.

DOT 5 jest na bazie silikonów i jego stosowanie w hamulcach samochodowych jest zdecydowanie odradzane!

Tymczasem DOT 5.1 jest produkowany na bazie DOT 5.1, like DOT 3 and glikoli polietylenowych, a więc zbieżny skład do DOT 4

Używam z swoich motocyklach DOT 5.1 właśnie. Ma wysoką temperaturę wrzenia - na pozimie 270 stopni C,. poczas gdy DOT 4 tylko 230 stopni. Na Torze Poznań DOT 4 udało mi się kilkakrotnie zagotować, jeszcze do tego miałem kiedyś założone gumowe przewody i nagle zrobiło się baaaardzi nieciekawie....

DOT 5.1 jest jednak stosunkowo drogi - jakieś 3-4 razy droższy od DOT 4. Z tego punktu widzenia stosowanie go w cywlinych samochodach, nie ścigających się po torach, nie ma najmniejszego sensu

pzdr

właśnie taki 5.1 miałem na myśli ,drobna pomylka w oznaczeniu,wiem wiem że taka pomyłka dózo zmienia ,bede uważał na przyszlość

Opublikowano

Przepraszam że się wtrące - mam na zbyciu płyn DOT 5.1 Elf w opakowaniach 0.5 L Renault w przystępnej cenie ale tylko dla zainteresowanych z warszawy - info na PW (cena 10 zł / szt nowe zaplombowane)

...ostatnio właśnie zalałem w/w płyn hamulcowy do swojego auta, jest zdecydowana różnica zarówno w pracy układu hamulcowego jak i sterowania sprzęgła (bardzo duża różnica w niskich temperaturach).

Przypomnę że płyn DOT 5.1 jest zalecany do układów wyposażonych w ABS, polecam także do klasycznych układów hamulcowych :cool2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg