Skocz do zawartości

Diagnostyka/Przyciemniane szyby/Hamlulce-->mechanik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedawno kupilem samochod BMW 525TDS [E34], pojechalem na stacje diagnostyczna i wyszlo szydlo z worka :(

1) Pierwszy problem to przyciemniane szyby, tyczy sie przednich bocznych, diagnostyk powiedzial ze mam zdjac folie pomimo tego ze mam przyciemnienie folia minimlanie (lekka 1)

Czy znacie jakies stacje diagnostyczne w Krakowie gdzie sie tego nie czepiaja, gdyz musze zrobic badanie techniczne aby zarejestrowac samochod?

2) W przedniej osi mam nierowna sile hamowania lewego do prawego kola (41%) Z hamulcem recznym na tylnej osi mam podobnie(64%) - zamieszczam zdjecie w ponizszym linku.

http://ajsunshine.fm.interia.pl/d.jpg

Czy znacie i polecacie jakiegos dobrego i taniego mechanika w Krakowie ?

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

baner.gif.01835ac6b13a026299cdbad66eaa101f.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

Opublikowano
jak chcesz mieć spokój to zamiast szukać innej stacji diagnostycznej zerwij folię, ja też musiałem zerwać bo jedego dnia byłem dwa razy zatrzymywany w tej sprawie. Oczywiście dowodzik panowie zabrali. A co do hamulców, masz chyba zapieczony zacisk w tym słabszym kole. Czym wcześniej się za to zabierzesz tym mniejsze koszty. 41% to dość duża różnica (30% dopuszczalne)
Opublikowano

Z tego co sie orientuje to przednie szyby mozesz miec sciemnione w 30% (tzn przepuszczalnosc swiatla musi wynosil 70%) - pod warunkiem ze folia ma atest.

Czepic sie tego wowczas moze tylko i wylacznie w momencie gdy specjalnym przyzadem zmierzy przepuszczalnosc swiatla.

Jezeli chodzi o hamulce to tak jak pisze Arton prawdopodobnie zapieczony tloczek.

Opublikowano
problem jest w tym, że oklejenie lekko przyciemniającą folią powoduje spadek przepuszczalności do poziomu 30-40%. Fabryczne szyby mieszczą się z małym zapasem.
Opublikowano

W zadnym kraju unijnym nie mozna przyciemniac PRZEDNICH szyb .

Tylko pojazdy specjalne, rzadowe itd.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
W zadnym kraju unijnym nie mozna przyciemniac PRZEDNICH szyb .

Tylko pojazdy specjalne, rzadowe itd.

Ale mówisz o przedniej czołowej? Czy przednich bocznych?

http://michael.fotokonto.pl/foto.php?id=10623&size=640

Ja mam przyciemnione tak i raz jak mnie policja zatrzymala to powiedzili mi ze dobrze ze nie mam przednich szyb przyciemnionych bo by musieli dowod zabrac, a sa przyciemione :)

Pozdrawiam

Opublikowano
z ciekawości sprawdziłem sobie szyby w moim sprzęcie. Przednia boczna, nieoklejona ma 78.2 %przepuszczalności przy dopuszczalnych co najmniej 70%
Opublikowano
Dotyczy to przedniej i przednich bocznych.W Polsce zalezy na kogo trafi ale przekraczajac granice sprawa sie komplikuje.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano

Odnośnie przyciemniania. Nie wolno przyciemniać szyby czołowej czyli przedniej. Przednie boczne mają mieć przepuszczalność 70%. Przyciemnienie musi być zrobione atestowanym materiałem. Aktualnie chyba każda fola straciła atest. Folia która ma ileś tam przepuszczalności ma jeden problem: szyba może być np. barwiona i już macie pare % zaciemnienia.

W praktyce wygląda to tak: jak trafisz na normalnego policjanta to sie nie przyczepi nawet do czarnych szyb przednich bocznych. Jak masz przyciemnione jak Michael to nikt raczej sie nie czepi (widać kontury człowieka, więc looz. Jak trafisz na wrednego to potrafi Ci sprawdzić, albo zrywać folie. Atest ma przyciemnianie piecowe, ale ma ono swoje wady także. Tylne szyby (łącznie z tylną w tyle) mogą być przyciemnione, nie ma znaczenia moc zaciemnienia. Zasada jest jedna musisz mieć dwa lusterka wsteczne, w których masz dobrą widoczność (dlatego przepis przednich bocznych lekko przyciemnionych). No inaczej to wygląda w autach bez prawego wstecznego :D

W praktyce auta z przyciemnianymi szybami mam od 2001 roku. Przyciemnienie mam ostre (ok30-40przepuszczalności). Rocznie robie min.40tys. z czego połowa trasa. Nigdy nie miałem z tym problemów.

Byłem autami na Węgrzech i w Niemczech (przy samej Szwajcari) i też nikt się nie czepiał.

Odnośnie przeglądu jeźdź do innego zakładu. Ja sie czepi to powiedz, żeby Ci podbił ,a jakby coś to tych szyb nie było przyciemnionych podczas podbijania. Oczywiscie bez dodatkowych opłat (klijent nasz Pan, wiec napewno Ci podbiją). Najlepiej pojedź do mniejszego zakładu.

Hamulce zrób, żebyś się nie zabił kiedyś.

Opublikowano

hamulec/reczny zrobilem, pojechalem do innego zakladu i bez najmniejszego problemu bylo wszystko okej.

Ale dla ciekawosci zmiezylem przepuszczalnosc przednich bocznych szyb i mam 26%( z tym ze szyba byla brudna, a wymagane jest 70) a przednia czolowa mam fabrycznie przyciemniona i ma 77% (a wymagane jest 75%).

Pozdro i dzieki

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

baner.gif.01835ac6b13a026299cdbad66eaa101f.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

Opublikowano

Na boczne szybi i policjantow jest jeden sprawdzony juz patent.

Jak Cie zatrzymuja opuszczasz szyby i g... moze Ci zrobic. Nie moze Ci kazac podniesc szyb do gory (moze tylko poprosic a ty nie musisz tego robic).

Wiec jak szyba jest w dole nic nie moze zrobic.

Opublikowano
Na boczne szybi i policjantow jest jeden sprawdzony juz patent.

Jak Cie zatrzymuja opuszczasz szyby i g... moze Ci zrobic. Nie moze Ci kazac podniesc szyb do gory (moze tylko poprosic a ty nie musisz tego robic).

Wiec jak szyba jest w dole nic nie moze zrobic.

:D Patent może i dobry ale jak masz wszystko inne dobrze, a jeśli zaczną pytać o gaśnice, koło zapasowe, apteczke...

Pozdrawiam

Opublikowano

Zgadza sie. O apteczke nie zapytaja bo nie trzeba miec.

Jednak podobnie jak oni trzeba mowic glosem stanowczym tak aby gosciu zrozumial, ze tez znasz sie na rzeczy i nie dasz sobie kitu wcisnac :)

Opublikowano
Mam pytanie do tej kartki z pomiarem z badania technicznego - co oznacza jak na jednej osi są różne opory toczenia??

większe opory toczenia oznaczają, że trzyma hamulec w tym kole