Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jak wiadomo wszystkich w wiekszosci naszych cacuszek a wszczegolnosci e32 i e34 sa tzw filtry weglowe w sumie prawde powiedziawszy raczej nie spotkalem sie z tym by ktos lub jaki kolwiek warsztat zajmowal sie ich wymiana lub stwierdzal jego zabrudzenie badz zanieczyszczenie i czy prawidlowo funkcjonuje ale skoro sa to mysle ze powinno sie je wymieniac badz przynajmniej w jakis sposob oczyszczac ale narazie z tych co pytalem nie do konca sa wstanie mi odpowiedziec do czego on sluzy a juz chinska magia jest dla nich stwierdzic jego wymiane badz nie i czy jest sprawny czy tez nie co o tym sadzicie jakies Rady

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
- no właśnie , jak pyta Kompesso - bo węglowy oczyszczający opary benzyny to czarna cylindryczna / okrągła / puszka pod machą i jest nie rozbieralna - ona skrapla opary , nie potrzeba jej wymieniać , są też filtry węglowe - p-w pyłkowe / ale nie w tym modelu - je się wymienia normalnie ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Hej

Wydaje mi się kolego , że wkład węglowy jest tylko z jednej strony filtra

- zasysa powietrze stroną papierową wypuszcza do wnętrza auta węglową .

Stan ocenie się po stronie zasysania powietrza - druga rada - jeśli Ci szyby ładnie odparowywują to nie kombinuj z wymianą albo jeśli chcesz dopieścić swoje autko - sprawdź w grafiku przeglądów co ile zalecana jest jego wymiana .

Uważaj na ceny ja w E38 mam 2 sztuki za które usłyszałem nie od jednego sprzedawcy cenę 250 zł :mad2: ale na allegro wyczaiłem za coś ok 100 zł - firmy filtron ( też z kawałeczkami węgla )

Pozdro

Mario

Opublikowano
Nie chodzi mi dokladnie o ten co siedzi pod maska ta czarna puszka pod zbiorniczkiem spryskiwacza bynajmniej u mnie montowana jest na prawym nadkolu w silniku badz jak kto woli podluznicy(e32) ale tak sie zastanawiam czy tego sie nie wymienia bo przeciez po min 10 latach jakie srednio maja nasze bmki chyba nalezy im sie wymiana badz to co w nich jest w srodku

Opublikowano

po co go wymieniac ??

wiesz na jakiej zasadzie on dziala - jaka jest droda oparow z badu ? opary ida do filtra , komputer otwiera n a chwile zawor na przewodzie podcisnieniowym silnika i opary trafiaja do kolektora dolotowego ...

wiec jaki sens wymiany ?

Opublikowano
Jeśli nie czuć zapachu benzyny pod maską to ja bym zostawił, osobiście nie spotkałem się z takim filtrem w sklepie żeby można było sobie kupić na wymianę pewnie tylko ASO. Jeśli chodzi o filtr kabinowy to do e32 węglowych nie widziałem natomiast BOSCH zaleca wymianę go co 15 tyś km
Opublikowano
po co go wymieniac ??

wiesz na jakiej zasadzie on dziala - jaka jest droda oparow z badu ? opary ida do filtra , komputer otwiera n a chwile zawor na przewodzie podcisnieniowym silnika i opary trafiaja do kolektora dolotowego ...

wiec jaki sens wymiany ?

Czy ta operacja trwa cały czas czy jest to związane tylko i wyłącznie np. z rozruchem zimnego silnika?Mnie też ten filter intrygował a nikt rzeczowo nie był w stanie odpowiedzieć mi na ten temat więc... dołączę sie do tematu :wink:

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano
Wszystko co pisze kolega xsilver ma racje bytu ale skoro jak sama nazwa wskazuje jest to filtr skoro jest zanieczysczony badz zapchany nie wiem brudny lub ma 10 lat i sadze ze sie go wymienia nie ma rzeczy long life a tym bardziej filtrow Poprostu zastanawiam sie jak sprawdzic jego stan zanieczyszczenia i czy prawidlowo oczyszcza czy tez nie a skoro otwiera go zawor i ida do niego opary czy tez spaliny napewno i wracaja to skad wiadomo ze wychadza pod takim cisnieniem jak powinny i oczyszcone tak jak powinny z tad moje pytanie jak go sprawdzic i czy wogole servisy je wymieniaja a jak tak to ile toto moze kosztowac

Opublikowano
:lol: Serwisy szanowny kolego wymienią ci wszystko na czym mogą tylko zrobić kasę łącznie z powietrzem w kołach na zimowe bo wcisną ci kit że auto będzie miało lepszą przyczepność na mrozie, podjedź do jakiegoś i powiedz że chcesz wymienić filtr węglowy to staną na głowie żeby go dla ciebie zdobyć nie sprawdzając przed tym czy należy mu się wymiana czy nie postawia ci kawę dadzą prospekty będą cukrować fajną gadką, a jak zobaczysz rachunek to lepiej żebyś siedział :worried:
Opublikowano
:lol: Serwisy szanowny kolego wymienią ci wszystko na czym mogą tylko zrobić kasę łącznie z powietrzem w kołach na zimowe bo wcisną ci kit że auto będzie miało lepszą przyczepność na mrozie, podjedź do jakiegoś i powiedz że chcesz wymienić filtr węglowy to staną na głowie żeby go dla ciebie zdobyć nie sprawdzając przed tym czy należy mu się wymiana czy nie postawia ci kawę dadzą prospekty będą cukrować fajną gadką, a jak zobaczysz rachunek to lepiej żebyś siedział :worried:

Ta dojda do tego nieprzewidziane koszta i bardzo ciezka wymiana. Wiem cos o tym bo jak bylemostanio na wymianie czegos i chcialem wymienic plyn chamulcowy , pytam ile to bedzie kosztowac on mowi tyle a tyle to ja mowie ok a jakis mlody mechanik sie odzywa a czy nie lepiej najpierw zobaczyc w jakim jest stanie moze byl wymieniany i idzie po nazedzie jakies chyba strzykawke aby sprawdzic jak to wyglada a tamten podchodzi do niego z takim wzrokiem zabijaki mowi cos w stylu klijet pan, jak chce to mu wymienimy, oczywiscie wszystko tak na poboczu mysleli ze nie widze...

Sory koniec OT.

Co do tego filtra to rozsadnym wyjsciem jest chyba zakup uzywki z nowego rocznika po wypadkowego czy zajechanego albo demontarz i proba rozebrania.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano
To wiem ze servisy BMW i nie tylko ale prawie wszystkie stacje ASO tak postepuja dlatego tez jestem Na BKP zeby to zrobic dobrze i jak najtanszym kosztem i stad wlasnie moje pytanie do wszystkich jak to sprawdzic i zdiagnozowac czy jest jeszcze sprawny czy tez nie i jak nie to gdzie takie ustrojstwo kupic oczywiscie pomijajac servisy ASO

Opublikowano
stad wlasnie moje pytanie do wszystkich jak to sprawdzic i zdiagnozowac czy jest jeszcze sprawny czy tez nie

Jeżeli nie czuć zapachu benzyny-nie wymieniaj

Opublikowano
Ten filtr jest montowany w autach ze względów ekologicznych zeby niby pochłaniał resztki oparów z baku których nie zassie silnik do kolektora. Pochłaniacz ten pełni rolę odpowietrznika bo kolektor nie może być na sztywno połaczony z bakiem przez elektrozawór gdyz w baku wytworzyłoby się podciśnienie i pompa nie mogłaby zassac paliwa. Filtrów tych nikt nie wymienia bo się nie psują i jeśli masz u tej puszki króćce niepourywane i nie czujesz w aucie oparów paliwa oraz korek od tankowania baku ci się nie zasysa przy odkręcaniu to znaczy ze wszystko jest ok i filtr jest drozny.
Opublikowano
korek od tankowania baku ci się nie zasysa przy odkręcaniu to znaczy ze wszystko jest ok i filtr jest drozny.
U mnie zasysa czyżby był nie drożny ???
Opublikowano

Kompesso:

Pisząc "zasysa" mam na myśli nie zapiekanie się uszczelki tylko sytuację gdy przy odkręcaniu słychać syk wciąganego do baku powietrza. W takiej sytuacji albo zagnieciona jest rurka odpowietrzająca idąca z baku do pochłaniacza pod autem i wtedy podciśnienie może wytwarzać pompa paliwowa gdyż paliwa ubywa a nie dostaje się na jego miejsce powietrze a druga sytuacja gdy rurka łacząca filtr z atmosferą straci drożność (np. po konserwacji podwozia lub załamana w jakis mechaniczny sposób) to wtedy tak jak wyżej napisałem silnik zasysając opary z filtra wytwarza podciśnienie w baku.