Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
myślę nad kupnem haka z allegro za 300zł, ale żeby bez problemu wpisać go w dowód mozna go samemu zamontować czy musi to zrobić ktoś wykwalifikowany?
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

... musi mieć homologację bitą na główce kuli i tabliczkę znamionową , z " tymi papierami " do diagnosty - tam sprawdzą homologację , podłączenie elektryki - dostaniesz zaświadczenie i do Wydz. Kom. tam do dowodu i książki poj . wpiszą " hak " / kiedyś wpisywali -" poj. przystosowany do holowania przyczep "

nie ma znaczenia kto go montuje , jak chcesz kupić hak to kup z odkręcaną główką - na zachodzie nie możesz jeździć z hakiem jak nie ciągniesz przyczepy , zobaczymy kiedy u nas na to wpadną ....

PS. weź gazetę - poczytaj ogłoszenia - montarz haków - oni mają upusty producenta - czasami cena jest taka sama albo ciut wyżej ale w tym wypadku robociznę liczą mniej niż miał byś im zlecić montarz - no chyba że chcesz to robic sam ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Misiek, dokładnie tak jest u mnie w firmie jak mówisz,jak klient bierze hak od nas,natomiast jak ma swoj to przy montażu dostaje promocję +50zł.Kiedyś wbijało się w dowód odrazu u nas,ale się przepisy zmieniły i WK chce sobie dodatkową dolkę z tego. W poniedziałek jak będe w robocie to podam ceny haka i ile kosztuje zamontowanie razem z przeglądem haka(czyli wystawieniem zaświadczenia)
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Mam wielką prośbe jeśli kupie hak zdjęty to czu musze mieć jakieś papiery czy do wbicia w dow.reje. wystarczy to co będzie na haku
Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.
Opublikowano
W moim przypadku gostek nawet nie spojrzał na hak. Hak zakupiłem na allegro za 200zł. Trafił się orginał z odpinaną głowicą. Sam go montowałem (strasznie proste jak budowa...), elektryke sam podłączyłem i tyle. Potem przegląd, zależy na jakiego diagnoste trafisz i wydział komunikacji po pieczątkę w dowód. Ot cała ceremonia.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.