Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może i wykonalne ale i tak trzeba odkrecic wachacz od piasty,wymieniasz łożysko bo pewnie huczy a jak huczy to jak długo? bo jak pare tygodni to bądż pewien że jest tak zapieczone ze bez prasy go nie ruszycie.pozdro
Opublikowano

Wykonalne na samochodzie, wymieniono u mnie przy użyciu ściągacza udarowego i zestawu tulejek.

...może nie sam to wykonałem ale asystowałem podczas naprawy gdyż jeszcze wtedy furka nie należała do mnie :roll2:

W poprzedniej E30 z bębnami z tyłu sam dokonałem takiej wymiany przy użyciu tych samych narzędzi :norty:

...z demontażem jedynie półosi i bez prasy, choć przyznam że łożysko niechętnie wychodzi, lecz za to samo wskakuje :cool2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
nie wiem czy to wykonalne......tak jak wymiana sworzni na wachaczach bez ich zdjecia

To też możliwe, jeśli chodzi o zewnętrzny sworzeń (zwrotnicy) przy użyciu narzędzia hydraulicznego

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
To fajno panowie ale ja sie za to sam nie zabieram - szukam namiaru na warsztat który mi to zrobi dobrze :) bez demontażu wachcza
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

na początek jako że nowy na forum jestem to chciałem przywitać wszystkich :)

pisze w takiej sprawie: bo wyje mi tylne prawe łożysko w kole, i teraz problem taki że nie rozbierałem tego jeszcze a są podobno 2 rozmiary?? dokładnie mój model to e36 325tds, z tyłu tarcze, rok 94. nie wiem czy różnice w tych łożyskach są takie że inne są jak samochód ma bębny z tyłu a inne jak tarcze?? a klucz tam 29-12kątny?? jeśli ktoś miał z tym doczynienia to prosze o odp.

nie chciałem nowego wątku rozpoczynać co by nie śmiecić :wink:

Opublikowano
kolego martur, czyli bębny mają swoje łożyska a tarcze swoje ma sie rozumieć?? i w tarczy tylko jeden rodzaj występuje? a znasz może wymiary?
Opublikowano
na początek jako że nowy na forum jestem to chciałem przywitać wszystkich :)

pisze w takiej sprawie: bo wyje mi tylne prawe łożysko w kole, i teraz problem taki że nie rozbierałem tego jeszcze a są podobno 2 rozmiary?? dokładnie mój model to e36 325tds, z tyłu tarcze, rok 94. nie wiem czy różnice w tych łożyskach są takie że inne są jak samochód ma bębny z tyłu a inne jak tarcze?? a klucz tam 29-12kątny?? jeśli ktoś miał z tym doczynienia to prosze o odp.

nie chciałem nowego wątku rozpoczynać co by nie śmiecić :wink:

co do łożyska to np. SKF VKBA 1460 za ok 125 zł. Numeru klucza nie pamietam

Opublikowano
Również wymieniałem takie łożysko, bez zdejmowania wahacza. U znajomego w warsztacie, do ściągnięcia potrzebny był ściągacz łożysk, taki z allegro za 50 zł wystarczy. Tylko przy zakupie łożyska był mały problem. Kupiłem do wersji taką jak mam, z absem i niestety nie pasowało, musiałem wymienić na takie do modelu bez abs.
Opublikowano

Ja wymieniałem łożycha miesiąc temu. Też kupiłem złe o wymiarach 5019. Mechanik powiedział że one były dobre tylko do 91r. Niestety nie pamiętam wymiaru tych dobrych bo gdzieś mi kartka wsiąkła :D Wiem tylko na bank że są to łozyska dwurzędowe.

Pozdro.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
dokładnie, dwurzędowe. Tak wogóle to identyczne jak w Oplu Calibrze z przodu, wiem, ponieważ miałem wcześniej calibrę i miałem możliwość porównania.
Opublikowano
Ja za łożysko płaciłem 80zł made in germany, kupione w hurtowni w Dąbrowie Górniczej, a wymiana bez odkręcania wahacza jest w 100% możliwa bo sam wymieniałem :) dorobiliśmy ze starszym "prawie" ściągacz :lol: (przekłada się grubą śrubę,2 nakrętki i podkładki i kręcimy kluczem aż łożysko nie wyskoczy) :twisted: bez palników,motów itp a co najważniejsze szybko :mrgreen: